Paszteciki z bobem i suszonymi pomidorami

0 0
Paszteciki z bobem i suszonymi pomidorami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka pszenna:: 150g
Mleko roślinne:: 80ml
Olej:: U mnie kokosowy 2 łyżki
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka
Sól:: 1/2 łyżeczki
Drożdże instant:: 1/2 paczuszki
Farsz
Bób:: 200g
Pomidory suszone:: 6 sztuk
Ogórki kiszone:: 1 duży
Suszony majeranek:: 2 łyżeczki
Sól:: do smaku
Olej:: spod suszonych pomidorów 4 łyżki

Nutritional information

1
Porcja
329
Kalorie
8.8g
Białko
18g
Tłuszcz
36.2g
Węgl.
5.7g
Błonnik

Jeśli tak jak ja chcesz wepchnąć bób wszędzie gdzie się da, to koniecznie zrób paszteciki z bobem. Wspaniały smak i prostota wykonania Cię zachwyci!

  • 60 min
  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

  • Ciasto

  • Farsz

Share

Paszteciki z bobem i suszonymi pomidorami

Co jest lepsze od bobu? Jeszcze więcej bobu! Staram się maksymalnie wykorzystać sezon bobowy, dlatego wciskam go gdzie się da… a nawet staram się tam gdzie się nie da. Ostatnio z siostrą kupiliśmy paszteciki z kaszą gryczaną w jednym z marketów i poza ciastem, które było fajne, to niestety nie powaliły, a taką miałem ochotę na pasztecika… Coś trzeba było z tym fantem zrobić, więc korzystając z sezonu zrobiłem paszteciki z bobem i suszonymi pomidorami.

Paszteciki z bobem

Staram się nie być monotonny i za każdym razem pokazywać Wam bób w innej odsłonie. Był bób pieczony na modłę azjatycką, jak i klasyczny, delikatny z miętą w pierogach z bobem. Teraz pracuję nad pasztetem bobowym, ale ciągle nie wiem co do niego dodać… Korcą mnie już sprawdzone smaki, ale okaże się w praniu co do niego wrzucę.

Zobacz inne przepisy z bobem

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka pszenna:: 150g
Mleko roślinne:: 80ml
Olej:: U mnie kokosowy 2 łyżki
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka
Sól:: 1/2 łyżeczki
Drożdże instant:: 1/2 paczuszki
Farsz
Bób:: 200g
Pomidory suszone:: 6 sztuk
Ogórki kiszone:: 1 duży
Suszony majeranek:: 2 łyżeczki
Sól:: do smaku
Olej:: spod suszonych pomidorów 4 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Składniki na ciasto wrzuć do malaksera z końcówką do wyrabiania ciasta (hak) lub wyrób je ręcznie. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

2
Gotowe

Bób obierz lub zostaw z łupinami - ja robiłem tak i tak... dla mnie nie było większej różnicy - i przenieś go do wysokiego naczynka. Ogórki oraz pomidory suszone pokrój w kostkę i wrzuć do bobu. Dodaj pozostałe składniki farszu i zblenduj niezbyt dokładnie. Wymieszaj jeszcze porządnie łyżką, żeby mieć pewność połączenia się składników. Dopraw do smaku.

3
Gotowe

Ciasto rozwałkuj i podziel na 4 części (lub więcej). Nałóż farsz na środek każdej części ciasta i albo zawiń brzegi do góry i ze sobą połącz, albo w estetyczniejszej wersji natnij z jednej i drugiej strony ciasto (szerokość około 1cm) i naprzemiennie kieruj je ku górze jak na zdjęciu. Przenieś paszteciki z bobem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Pasta z zielonej soczewicy
previous
Pasta z zielonej soczewicy
Kopytka z bobu
next
Kopytka z bobu
Pasta z zielonej soczewicy
previous
Pasta z zielonej soczewicy
Kopytka z bobu
next
Kopytka z bobu
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna

Ależ mi się te paszteciki podobają ! Dzięki <3

Ola

A w gramach ile tych drozdzy wychodzi?

Anna

Nadzienie wyszło prze-boskie! Ja upiekłam je w cieście francuskim i wszyscy prosili o przepis 😉

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x