• Home
  • Obiady
  • Muszle nadziewane szpinakiem i serkiem z nerkowców

Muszle nadziewane szpinakiem i serkiem z nerkowców

0 0
Muszle nadziewane szpinakiem i serkiem z nerkowców

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Sos pomidorowy
Cebula czerwona: 1 mała
Czosnek: 2 ząbki
Olej: 2 łyżki
Passata pomidorowa: 700 ml
Kapary: 5 łyżeczek
Cukier trzcinowy: 1 łyżeczka
Oregano: 1 łyżeczka
Cynamon: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Nadzienie
Orzechy nerkowca: 140g
Tofu naturalne: 180g
Mleko roślinne: 70 ml
Sok z cytryny: 4 łyżeczki
Płatki drożdżowe: 3 łyżki
Cukier trzcinowy: 1 łyżeczka
Czosnek granulowany: 1 łyżeczka
Sól: 1/2 łyżeczki
Cebula biała: 1 sztuka
Czosnek: 3 ząbki
Olej: 2 łyżki
Świeży szpinak: 100g
Dodatkowo
Makaron MUSZLE: 25-30 sztuk
Pesto bazyliowe: do podania

Zapiekane muszle z kremowym nadzieniem, podane na sosie pomidorowym i skropione pesto bazyliowym... REWELACJA!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Sos pomidorowy

  • Nadzienie

  • Dodatkowo

Share

Oj jak za mną chodziły muszle nadziewane szpinakiem… Pamiętam, że gdy byłem jeszcze małym brzdącem, to sporadycznie takie muszle pojawiały się na obiad i zawsze robiły furorę. Oczywiście wtedy farsz był niewegański, ale dzisiaj postanowiłem je zweganizować i pokazać Wam, jakie to jest PYSZNE!

Muszle nadziewane szpinakiem i serkiem z nerkowców

To danie z pewnością nie należy do grupy „ekspresowych obiadów”. Zrobienie muszli zajmuje troszkę czasu, ale po pierwszym kęsie będziecie wiedzieli, że to nie był czas zmarnowany, tylko świetnie zainwestowany. Oj jak to cudnie pachnie i wspaniale smakuje…

Nadzienie ukręciłem ze wspomnianych w tytule orzechów nerkowca, tofu naturalnego, mleka roślinnego, płatków drożdżowych i soku z cytryny. Po blendowaniu otrzymałem gładki i aksamitny serek przypominający ricottę. Do niego wmieszałem podsmażony i następnie przesiekany szpinak… Powstało nadzienie, które umieściłem w ugotowanych al dente muszlach. Ułożyłem je na wcześniej zrobionym sosie pomidorowym z kaparami, który cudownie dopełnia kremowe i delikatne nadzienie… Po zapieczeniu, w całej kuchni unosi się wspaniały zapach. Teraz pozostało tylko skropić makaron pesto bazyliowym, udekorować ziołami i można pałaszować.

Niezbędnym składnikiem do przygotowania muszli nadziewanych szpinakiem, jest oczywiście makaron w kształcie dużych muszli, czyli „Conchiglioni”. Moje muszle mają nietypowy kształt i piękne kolory. Dostałem je w delikatesach włoskich, ale bardzo często możecie trafić na klasyczne duże muszle w Biedronce, Lidlu czy też w Netto podczas rzutów włoskich. Jeśli pod nosem macie hipermarket, to z pewnością będą w stałej ofercie.

Jeśli jesteś makaronoholikiem, to polecam Ci również lasagne ze szpinakiem, lasagne z soczewicą oraz niezawodny i ekspresowy makaron spaghetti z piekarnika, który jest moim sposobem na szybki obiad.

Szukasz blendera do przygotowania idealnie gładkiego masła orzechowego, kremu lub pasty? Zobacz koniecznie mój wpis „jaki blender wybrać?„. Pokazuje w nim jakiego sprzętu od dłuższego czasu używam i JESTEM Z NIEGO BARDZO ZADOWOLONY! We wpisie znajdziesz również kod zniżkowy.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Sos pomidorowy
Cebula czerwona: 1 mała
Czosnek: 2 ząbki
Olej: 2 łyżki
Passata pomidorowa: 700 ml
Kapary: 5 łyżeczek
Cukier trzcinowy: 1 łyżeczka
Oregano: 1 łyżeczka
Cynamon: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Nadzienie
Orzechy nerkowca: 140g
Tofu naturalne: 180g
Mleko roślinne: 70 ml
Sok z cytryny: 4 łyżeczki
Płatki drożdżowe: 3 łyżki
Cukier trzcinowy: 1 łyżeczka
Czosnek granulowany: 1 łyżeczka
Sól: 1/2 łyżeczki
Cebula biała: 1 sztuka
Czosnek: 3 ząbki
Olej: 2 łyżki
Świeży szpinak: 100g
Dodatkowo
Makaron MUSZLE: 25-30 sztuk
Pesto bazyliowe: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Sos pomidorowy

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek na plasterki. W garnku rozgrzej olej i smaż je przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki na sos i gotuj przez 5 minut. Dopraw do smaku i odstaw.

2
Gotowe

Nadzienie

Orzechy nerkowca zalej gorącą wodą i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie odlej wodę i przełóż je do kielich blendera. Dodaj tofu naturalne, wlej mleko roślinne oraz sok z cytryny, wsyp płatki drożdżowe, cukier oraz przyprawy. Zblenduj na gładki i aksamitny krem.

3
Gotowe

Cebulę białą pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Rozgrzej olej i smaż je przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Dodaj szpinak i smaż pod przykryciem do momentu, aż zmniejszy swoją objętość - około 3-5 minut. Po tym czasie odstaw go do lekkiego przestygnięcia i przesiekaj.

4
Gotowe

Wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie powstały krem z tofu i nerkowców oraz szpinak. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

5
Gotowe

Muszle nadziewane szpinakiem

Makaron muszle ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu - mają być al dente, ponieważ dojdą jeszcze w piekarniku.

6
Gotowe

Ugotowane muszle przelej zimną wodą i dobrze odcedź.

7
Gotowe

Wcześniej zrobiony sos pomidorowy wlej do naczynia do zapiekania.

8
Gotowe

Muszle nadziewaj powstałym farszem ze szpinakiem i układaj w naczyniu żaroodpornym na sosie pomidorowym.

9
Gotowe

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz przez 20 minut. Po tym czasie ściągnij przykrycie i piecz jeszcze 10 minut.

10
Gotowe

Muszle nadziewane szpinakiem wyjmij z piekarnika, skrop pesto bazyliowym, udekoruj ziołami i zajadaj. Smacznego!

Przepis na Wegański żurek
previous
Wegański żurek
Ravani - Ciasto z semoliną
next
Ravani – Ciasto z semoliną
Przepis na Wegański żurek
previous
Wegański żurek
Ravani - Ciasto z semoliną
next
Ravani – Ciasto z semoliną
Subscribe
Powiadom o
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta

Bardzo dobre danie, które jest idealne np. kolację! Na początku myślałam, że będzie mocno wyczuwalna cebula oraz czosnek, ale okazało się, ze wszystko bardzo dobrze się komponuje, jeśli chodzi o smak.
Dziękuję za super przepis 🙂

Konrad Budzyk

Bardzo dziękuję za opinię 🙂 Miło mi, że smakowało i zapraszam również do skorzystania z pozostałych przepisów 🙂

Maja

Wyszło przepyszne, super przepis <3

Hanna

Robię od czasu do czasu na przyjazd gości. Jest trochę pracochłonne, ale smakuje wszystkim, mięsożercom również. Dziękuję za przepis.

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here