Marokański gulasz z ciecierzycą

Marokański gulasz z ciecierzycą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Czerwona cebula: 2 sztuki
Czosnek: 4-5 ząbków
Imbir: 2 cm
Olej: 3 łyżki
Marchewka: 1 duża
Przyprawy
Papryka słodka: 4 łyżeczki
Kumin: 1-2 łyżeczki
Cynamon: 1/4 łyżeczki
Gałka muszkatołowa: szczypta
Goździki: 2 sztuki
Papryka ostra: do smaku
Pieprz i sól: do smaku
Rodzynki: 2 garści
Daktyle: 1 garść
Oliwki czarne: 1 słoiczek
Ciecierzyca: 3 puszki
Pomidory krojone: 2 puszki
Woda: 200 ml
Sok z limonki: 4 łyżki

Zasmakuj w marokańskiej kuchni, w wegańskim wydaniu!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Przyprawy

Share

Marokański gulasz z ciecierzycą

Oglądam ostatnio sporo vlogów podróżniczych i robię sobie smaka, co rusz na inną kuchnię. Tym razem zawiesiłem oko na… Maroko! W kuchni marokańskiej zachwyca mnie przede wszystkim bogactwo smaków i składników, które pochodzą ze wszystkich krajów położonych w obrębie basenu Morza Śródziemnego. W związku z tym, że zbliżała się nieuchronnie pora obiadowa, postanowiłem przygotować marokański gulasz z ciecierzycą.

Połączenie aromatycznych przypraw, chrupiącej marchewki i cieciorki, dobrej jakości pomidorów, limonki i słodkich suszonych owoców dało początek temu wyjątkowemu daniu… Po prostu coś PYSZNEGO!

Z czym podawać marokański gulasz z cieciorką?

Dla mnie idealnym towarzystwem dla dzisiejszego gulaszu był kuskus, prażone migdały oraz posiekana pietruszka. Oczywiście możesz również ugotować ryż, kaszę bulgur, a nawet ukręcić podpłomyki lub chlebki naan.

Marokański gulasz z ciecierzycą

Gulasz z ciecierzycą – KĄCIK PORAD

  • Użyłem w składnikach ciecierzycy w puszce, ale oczywiście możesz ugotować ją samodzielnie! 1 puszka = około 100g suchej ciecierzycy = około 240g ugotowanej ciecierzycy.
  • Jeśli nie masz daktyli, możesz je zastąpić dodatkową garścią rodzynek.
  • Pamiętaj, żeby przyprawy delikatnie podsmażyć, ale nie przypalić. Możesz na czas ich dodawania i mieszania zdjąć garnek z ognia.
  • Marokański gulasz z ciecierzycy oczywiście nadaje się również do mrożenia.
[Ocena: 4.7]




Składniki

Ilość porcji:
Czerwona cebula: 2 sztuki
Czosnek: 4-5 ząbków
Imbir: 2 cm
Olej: 3 łyżki
Marchewka: 1 duża
Przyprawy
Papryka słodka: 4 łyżeczki
Kumin: 1-2 łyżeczki
Cynamon: 1/4 łyżeczki
Gałka muszkatołowa: szczypta
Goździki: 2 sztuki
Papryka ostra: do smaku
Pieprz i sól: do smaku
Rodzynki: 2 garści
Daktyle: 1 garść
Oliwki czarne: 1 słoiczek
Ciecierzyca: 3 puszki
Pomidory krojone: 2 puszki
Woda: 200 ml
Sok z limonki: 4 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Czerwoną cebulę, czosnek oraz imbir obierz i drobno pokrój. W garnku rozgrzej olej i smaż je na średnim ogniu, przez około 5 minut.

2
Gotowe

Po tym czasie do garnka dorzuć marchewkę pokrojoną w półksiężyce oraz wszystkie przyprawy. Smaży przez kilkanaście sekund, co chwilę mieszając - uważaj, żeby nie przypalić.

3
Gotowe

Do garnka dodaj rodzynki, posiekane daktyle, oliwki, ciecierzycę, pomidory, wodę oraz sok z limonki. Gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut. Po tym czasie spróbuj gulaszu i dopraw go do smaku solą oraz pieprzem.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na domowe bajgle
previous
Bajgle
Przepis na Curry z zielonej soczewicy
next
Curry z zielonej soczewicy
Przepis na domowe bajgle
previous
Bajgle
Przepis na Curry z zielonej soczewicy
next
Curry z zielonej soczewicy
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Moje propozycje

0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x