Domowe masło kokosowe

Domowe masło kokosowe

Składniki

Ilość porcji:
Wiórki kokosowe : 200g

Z wiórków kokosowych można naprawdę wiele wyczarować. Dzisiejszą propozycją jest masło kokosowe. Rewelacyjne nie tylko na słodko.

Składniki

Share

Masło kokosowe w sklepach spożywczych jest raczej bardzo rzadkim gościem. Można je spotkać zazwyczaj w sklepach ze zdrową żywnością lub w internetowej sprzedaży. Jest też inna opcja… wystarczy mieć malakser/blender oraz dobrej jakości wiórki kokosowe. Najlepiej wybrać te niesiarkowane. Reasumując, masło kokosowe to nic innego jak zmielone wiórki z jednym małym “ale”… to miksowanie troszkę czasu zajmuje, bo wiórki muszą puścić tłuszcz w nich zawarty. Jest to na pewno bardziej pracochłonne niż masło orzechowe, ale warto.

Do czego może nam posłużyć masło kokosowe?

Sposobów na wykorzystanie jest naprawdę wiele. Począwszy od prostego posmarowania kromki chleba, poprzez maczanie owoców, a skończywszy na majonezie czy bardziej skomplikowanych deserach. Na bazie masła można również przygotować mleko kokosowe! Na blogu pojawi się co najmniej kilka przepisów z masłem kokosowym w roli głównej.

Jak przechowywać?

Zalecam trzymanie w lodówce, ponieważ tam najdłużej wytrzyma (spokojnie kilka tygodni). Konsystencja jednak prosto z lodówki jest bardzo twarda, dlatego jeśli chcesz, żeby masło kokosowe było bardziej smarowne, musisz wyjąć je wcześniej z lodówki lub podgrzać.

Ocen: 0 Średnia: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Wiórki kokosowe : 200g

Wykonanie

1
Gotowe
15 min

Umieść wiórki kokosowe w malakserze lub, ewentualnie, blenderze kielichowym. Włącz na wysokie obroty i, co ważne, NIE ZATRZYMUJ! Chodzi o to, żeby wiórki zaczęły się nagrzewać i puszczać olej w nich zawarty. Po około 10 minutach możesz otworzyć, żeby szybko przegarnąć wiórki ze ścianek i znowu włączyć.

2
Gotowe

Gdy masa jest już względnie gładka, przełóż ją do pojemniczka i przechowuj najlepiej w lodówce.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link
szakalaka
Poprzedni
Chakalaka, czyli afrykańska sałatka
tojtija2
Następny
Tortilla meksykańska – pszenne placki
szakalaka
Chakalaka, czyli afrykańska sałatka
tojtija2
Tortilla meksykańska – pszenne placki

4
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
1 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Konrad BudzykEwa Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ewa
Gość
Ewa

Ile wody dać do wiórków?

Ewa
Gość
Ewa

???