Domowe masło kokosowe

Domowe masło kokosowe

Składniki

Ilość porcji:
Wiórki kokosowe : 200g

Z wiórków kokosowych można naprawdę wiele wyczarować. Dzisiejszą propozycją jest masło kokosowe. Rewelacyjne nie tylko na słodko.

Składniki

Share

Masło kokosowe w sklepach spożywczych jest raczej bardzo rzadkim gościem. Można je spotkać zazwyczaj w sklepach ze zdrową żywnością lub w internetowej sprzedaży. Jest też inna opcja… wystarczy mieć malakser/blender oraz dobrej jakości wiórki kokosowe. Najlepiej wybrać te niesiarkowane. Reasumując, masło kokosowe to nic innego jak zmielone wiórki z jednym małym “ale”… to miksowanie troszkę czasu zajmuje, bo wiórki muszą puścić tłuszcz w nich zawarty. Jest to na pewno bardziej pracochłonne niż masło orzechowe, ale warto.

Do czego może nam posłużyć masło kokosowe?

Sposobów na wykorzystanie jest naprawdę wiele. Począwszy od prostego posmarowania kromki chleba, poprzez maczanie owoców, a skończywszy na majonezie czy bardziej skomplikowanych deserach. Na bazie masła można również przygotować mleko kokosowe! Na blogu pojawi się co najmniej kilka przepisów z masłem kokosowym w roli głównej.

Jak przechowywać?

Zalecam trzymanie w lodówce, ponieważ tam najdłużej wytrzyma (spokojnie kilka tygodni). Konsystencja jednak prosto z lodówki jest bardzo twarda, dlatego jeśli chcesz, żeby masło kokosowe było bardziej smarowne, musisz wyjąć je wcześniej z lodówki lub podgrzać.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Wiórki kokosowe : 200g

Wykonanie

1
Gotowe
15 min

Umieść wiórki kokosowe w malakserze lub, ewentualnie, blenderze kielichowym. Włącz na wysokie obroty i, co ważne, NIE ZATRZYMUJ! Chodzi o to, żeby wiórki zaczęły się nagrzewać i puszczać olej w nich zawarty. Po około 10 minutach możesz otworzyć, żeby szybko przegarnąć wiórki ze ścianek i znowu włączyć.

2
Gotowe

Gdy masa jest już względnie gładka, przełóż ją do pojemniczka i przechowuj najlepiej w lodówce.

Poprzedni
Chakalaka, czyli afrykańska sałatka
Następny
Tortilla meksykańska – pszenne placki




Chakalaka, czyli afrykańska sałatka
Tortilla meksykańska – pszenne placki
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa

Ile wody dać do wiórków?

Ewa

???