Kulki mocy w polskim wydaniu

8 0
Kulki mocy w polskim wydaniu

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Śliwki suszone:: 150g
Orzechy włoskie:: 150g
Chipsy jabłkowe:: 1 paczka 18g
Miód / Syrop klonowy:: 1 łyżka
Cynamon:: 1 łyżeczka
Opcjonalnie
Kakao::
Wiórki kokosowe::

Nutritional information

1
Porcja
97
Kalorie
2g
Białko
6g
Tłuszcz
8g
Węglowodany

Kulki mocy w polskim wydaniu są zrobione na bazie śliwek i orzechów włoskich, z jabłkową nutą. Kulki mocy to szybka, zdrowa i słodka przekąska.

  • 10 min
  • Serves 16
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Kulki mocy swoją nazwę zawdzięczają stosunkowo dużej kaloryczności, pochodzącej z suszonych owoców i orzechów. Najpopularniejsza wersja, która króluje w internecie, to ta wykorzystująca daktyle. Jako że daktylowce w Polsce nie rosną, pomyślałem, że miło byłoby zrobić kulki mocy z suszonego owocu, który jest tutejszy. Oczywiście w sklepach najczęściej natrafimy na śliwki z Chile, ale nie zmienia to faktu, że z polskich upraw również są do dostania.

Co jeszcze w środku i gdzie dostać jabłka?

Kolejnymi, bardzo polskimi dodatkami, są orzechy włoskie (pomimo nazwy rosnące na naszej ziemi) oraz jabłka. Te ostatnie polecam kupować w formie chipsów, a nie suszu jak do kompotu. Będzie lepszy efekt. Chipsy z jabłek dostępne w sklepach to 100% owoców, więc nie musisz się martwić o zdrowie. Dostaniesz je w większości marketów, sklepów ze zdrową żywnością, ale również, np. w Rossmannie.

Kulki mocy to świetna przekąska do szkoły, jak i w góry. Robi się je bardzo szybko i banalnie prosto, co zresztą widać po poniższym opisie.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Śliwki suszone:: 150g
Orzechy włoskie:: 150g
Chipsy jabłkowe:: 1 paczka 18g
Miód / Syrop klonowy:: 1 łyżka
Cynamon:: 1 łyżeczka
Opcjonalnie
Kakao::
Wiórki kokosowe::

Wykonanie

1
Gotowe
3 min

Wszystkie składniki przełóż do malaksera i blenduj do momentu połączenia się składników. U mnie zajęło to około 3 minuty.

2
Gotowe
5 min

Z powstałej masy uformuj kuleczki. Jeśli chcesz, możesz je wyturlać w wiórkach kokosowych. Wybierając kakao, lepiej wcześniej włóż kuki do lodówki, żeby stężały i dopiero po około 30 minutach obtaczaj w kakao.

tojtija2
previous
Tortilla meksykańska – pszenne placki
cieciorapieczarkowa
next
Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami
tojtija2
previous
Tortilla meksykańska – pszenne placki
cieciorapieczarkowa
next
Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MyVeganKitchen

Pyszności! W tym przypadku chrzanić kalorie 🙂

Konrad Budzyk

Dokładnie! 🙂

Maggi

Ale dobre😃szybkie i łatwe w przygotowaniu😄a jak smakują😊

górskie spacery

Zrobię je sobie na kolejną górską wycieczkę, coś słodkiego zawsze jest w górach mile widziane i daje zastrzyk energii. Pozdrawiam 🙂

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło 🙂

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x