Kulki mocy w polskim wydaniu

Kulki mocy w polskim wydaniu

Składniki

Ilość porcji:
Śliwki suszone : 150g
Orzechy włoskie : 150g
Chipsy jabłkowe : 18g 1 paczka
Miód / Syrop klonowy : 1 łyżka
Cynamon : 1 łyżeczka
Opcjonalnie
Kakao :
Wiórki kokosowe :

Kulki mocy w polskim wydaniu są zrobione na bazie śliwek i orzechów włoskich, z jabłkową nutą. Kulki mocy to szybka, zdrowa i słodka przekąska.

Składniki

  • Opcjonalnie

Share

Kulki mocy swoją nazwę zawdzięczają stosunkowo dużej kaloryczności, pochodzącej z suszonych owoców i orzechów. Najpopularniejsza wersja, która króluje w internecie, to ta wykorzystująca daktyle. Jako że daktylowce w Polsce nie rosną, pomyślałem, że miło byłoby zrobić kulki mocy z suszonego owocu, który jest tutejszy. Oczywiście w sklepach najczęściej natrafimy na śliwki z Chile, ale nie zmienia to faktu, że z polskich upraw również są do dostania.

Co jeszcze w środku i gdzie dostać jabłka?

Kolejnymi, bardzo polskimi dodatkami, są orzechy włoskie (pomimo nazwy rosnące na naszej ziemi) oraz jabłka. Te ostatnie polecam kupować w formie chipsów, a nie suszu jak do kompotu. Będzie lepszy efekt. Chipsy z jabłek dostępne w sklepach to 100% owoców, więc nie musisz się martwić o zdrowie. Dostaniesz je w większości marketów, sklepów ze zdrową żywnością, ale również, np. w Rossmannie.

Kulki mocy to świetna przekąska do szkoły, jak i w góry. Robi się je bardzo szybko i banalnie prosto, co zresztą widać po poniższym opisie.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Śliwki suszone : 150g
Orzechy włoskie : 150g
Chipsy jabłkowe : 18g 1 paczka
Miód / Syrop klonowy : 1 łyżka
Cynamon : 1 łyżeczka
Opcjonalnie
Kakao :
Wiórki kokosowe :

Wykonanie

1
Gotowe
3 min

Wszystkie składniki przełóż do malaksera i blenduj do momentu połączenia się składników. U mnie zajęło to około 3 minuty.

2
Gotowe
5 min

Z powstałej masy uformuj kuleczki. Jeśli chcesz, możesz je wyturlać w wiórkach kokosowych. Wybierając kakao, lepiej wcześniej włóż kuki do lodówki, żeby stężały i dopiero po około 30 minutach obtaczaj w kakao.

Poprzedni
Tortilla meksykańska – pszenne placki
Następny
Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami




Tortilla meksykańska – pszenne placki
Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MyVeganKitchen

Pyszności! W tym przypadku chrzanić kalorie 🙂

Maggi

Ale dobre😃szybkie i łatwe w przygotowaniu😄a jak smakują😊