Krem z białej kapusty

0 0
Krem z białej kapusty

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kapusta:: około 500g 1/4 główki
Cebula biała:: 1 sztuka
Ziemniaki:: 1 sztuka
Bulion warzywny:: 1 litr
Olej:: 1 łyżka
Kminek mielony:: 2 łyżeczki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Sok z cytryny:: 2 łyżki
Do podania
Pietruszka (zielona)::

Nutritional information

1
Porcja
86
Kalorie
2.9g
Białko
2.9g
Tłuszcz
15.6g
Węgl.
3.9g
Błonnik

Delikatna i kminkowa zupa krem z białej kapusty, to świetny sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw kapustnych do codziennej diety!

  • 25 min
  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

  • Do podania

Share

Krem z białej kapusty

Wielkim zainteresowaniem cieszyła się wśród Was wczorajsza brukselka z suszonymi pomidorami, więc postanowiłem przygotować coś z jej większej koleżanki… oj sporo większej koleżanki. Dużo osób chce sięgać po warzywa kapustne, ponieważ zawierają masę witamin i minerałów, ale co by tu zrobić z białej kapusty poza klasyczną surówką i bigosem? Dzisiaj proponuję Wam krem z białej kapusty, który z pewnością przypadnie do gustu nie tylko zagorzałym zwolennikom tego warzywa! Zupa krem jest bardzo delikatna w smaku, więc fani wyrazistych smaków mogą czuć się tym razem lekko zawiedzeni. Warto do niej przygotować grzanki z chleba lub uprażyć ulubione nasiona – dodadzą jej ciekawszego smaku. Co jeszcze można zrobić z białej kapusty? Proponuję przede wszystkim sałatkę afrykańską chakalaka, która już dawno temu skradła moje serce.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Kapusta:: około 500g 1/4 główki
Cebula biała:: 1 sztuka
Ziemniaki:: 1 sztuka
Bulion warzywny:: 1 litr
Olej:: 1 łyżka
Kminek mielony:: 2 łyżeczki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Sok z cytryny:: 2 łyżki
Do podania
Pietruszka (zielona)::

Wykonanie

1
Gotowe

Białą kapustę obierz z wierzchnich liści i poszatkuj za pomocą noża, malaksera lub mandoliny. Cebulę i ziemniaka pokrój w kostkę. Rozgrzej w garnku olej i wrzuć ziemniaki i cebulę. Smaż przez 3-5 minut. Dodaj kapustę, bulion i kminek. Gotuj do momentu, gdy kapusta i ziemniaki będą miękkie - ziemniaki powinny się rozpadać.

2
Gotowe

Zupę zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Spróbuj a następnie dopraw do smaku. Podawaj z posiekaną pietruszką, ulubionym pieczywem, grzankami lub uprażonymi nasionami.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Brukselka z suszonymi pomidorami
previous
Brukselka z suszonymi pomidorami
Sos arrabbiata / penne arrabiata
next
Sos arrabbiata
Brukselka z suszonymi pomidorami
previous
Brukselka z suszonymi pomidorami
Sos arrabbiata / penne arrabiata
next
Sos arrabbiata
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x