Bliskowschodnia kasza jaglana

Bliskowschodnia kasza jaglana

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 150g
Przyprawa do piernika : 1 łyżka
Bulion warzywny : 350ml
Olej : 1 łyżka
Cebula czerwona : 1 duża
Rodzynki : 70g
Harrisa : 1 łyżka
Migdały w płatkach : 2 łyżki
Ciecierzyca : 250g
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Kolendra : garść

Kasza jaglana w stylu bliskowschodnim, to rewia smaków. Połączenie ostrej pasty harrisa i słodkich rodzynek, to kulinarne niebo. Koniecznie spróbuj!

Składniki

Share

Najważniejszą kwestią, jaką w przypadku przepisów jest smak, należy poświęcić słów kilka na jego opisanie. Połączenie kaszy, rodzynek i harrisy z delikatną ciecierzycą jest obłędne. Jeśli odrzuca Cię myśl o łączeniu słodkiego z ostrym, to wstrzymaj się przez chwilę i postaraj się przełamać. To danie już przekonało jednego przeciwnika mieszania smaków, to może i Ciebie przekona! Połączenie smaków w tej bliskowschodniej kaszy jaglanej jest po prostu… WOW. Wiem, że wpadam tutaj może w troszeczkę przesadzony samozachwyt, ale ktoś przecież musi.

Tak na prawdę, jeśli przyjrzeć się cenie produktów użytych do stworzenia tego dania, to można by stwierdzić, że jest to coś dla biedoty. Kasza jaglana czy ciecierzyca są niesamowicie tanie. Jedynym droższym produktem są płatki migdałów, które, jeśli nie używasz lub Cię nie stać, to od biedy możesz ominąć. Tutaj wymówki, że Cię nie stać czy, że produkty są trudno dostępne, nagle tracą racje bytu. To danie nie tylko samo się wybrania smakiem, ale też pokazuje, że weganizm ani nie musi być nudny, ani też drogi.

Czy ciecierzycę muszę samodzielnie gotować?

Jeśli nie masz czasu lub ochoty, możesz kupić ciecierzycę w puszce/słoiku, ale polecam ugotować ją samemu. Chcesz wiedzieć jak to zrobić? Zajrzyj do mojego artykułu na temat Jak ugotować fasolę i inne strączki?

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 150g
Przyprawa do piernika : 1 łyżka
Bulion warzywny : 350ml
Olej : 1 łyżka
Cebula czerwona : 1 duża
Rodzynki : 70g
Harrisa : 1 łyżka
Migdały w płatkach : 2 łyżki
Ciecierzyca : 250g
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Kolendra : garść

Wykonanie

1
Gotowe

Umieść garnek na gazie. Dodaj kaszę jaglaną i mieszankę przypraw. Podpraż na średnim ogniu przez kilka minut co jakiś czas mieszając.

2
Gotowe

Po tym czasie wlej bulion, przykryj i gotuj około 20 minut (do czasu, aż kasza wypije całą wodę i będzie ugotowana).

3
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj rodzynki, harrisę, płatki migdałowe i ciecierzycę. Gotuj kilka minut.

4
Gotowe

Przenieś kaszę jaglaną z garnka na patelnię z cebulą i resztą bandy. Podlej delikatnie wodą. Podsmaż kolejne kilka minut, wyłącz ogień, przykryj i odstaw na 5-10 minut, żeby doszło.

5
Gotowe

Podawaj posypane świeżą kolendrą.

Poprzedni
Bezglutenowy chlebek bananowy
Następny
Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni
Bezglutenowy chlebek bananowy
Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
zosia

Wyglada swietnie – wyprobuje jako lunch do pracy w tygodniu 😀

Eva

Właśnie wylądowało na moim stole i podniebieniu. Powiedzieć, że smaczne to jakby nic nie powiedzieć. Fenomenalne!

Ella

Już drugi raz zrobiłam – pycha! TŻ też smakowało, mimo że on z tych ‘mięsnych’ 🙂 Dzięki za przepisy!

Agata

Pyszne, rewelacyjne, proste a niesamowicie bogate w aromaty. Eksplozja smakow. Dziekuje