Kalarepa faszerowana

Kalarepa faszerowana

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kalarepa:: 2 sztuki
Granulat sojowy:: 50g
Bulion warzywny:: 500ml
Ajwar:: 100-150g 1/2 słoiczka
Ketchup:: 2 łyżki
Marchewka:: 1/2 sztuki
Cebula biała:: 1/2 sztuki
Olej:: 1 łyżka
Papryka wędzona:: 1 łyżeczka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Nutritional information

1
Porcja
114
Kalorie
9.2g
Białko
3.4g
Tłuszcz
15.1g
Węgl.
3.6g
Błonnik

Nie wiesz co zrobić z kalarepy? Surówka Cię już nudzi? Blendman przybywa z pomocą... Kalarepa faszerowana jest tym, czego potrzebujesz!

  • 60 min
  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

Share

Kalarepa faszerowana

Bardzo długo podchodziłem do tego warzywa. Nie mogłem się przełamać, żeby wreszcie coś z niego przyrządzić. Siostra już nie raz mnie namawiała do jej użycia. Przekonywała, że kalarepa nie gryzie… No i wreszcie postanowiłem, że jak ma to być mój pierwszy raz, to niech to będzie kalarepa faszerowana, bo każde faszerowane warzywo smakuje rewelacyjnie. Tym razem farsz jest na bazie granulatu sojowego, ale bardzo fajnie sprawdzi się również farsz, który użyłem w cukinii faszerowanej.

U mnie kalarepa – jak widać na załączonych obrazkach – była gotowana i pieczona ze skórką. Wyszła mięciutka. Wiem, że niektórzy ją obierają ze względu na to, że może być twarda i łykowata, dlatego wybór zostawiam Wam. Wygodniej jednak zostawić skórkę, bo nie trzeba brudzić obieraczki.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Kalarepa:: 2 sztuki
Granulat sojowy:: 50g
Bulion warzywny:: 500ml
Ajwar:: 100-150g 1/2 słoiczka
Ketchup:: 2 łyżki
Marchewka:: 1/2 sztuki
Cebula biała:: 1/2 sztuki
Olej:: 1 łyżka
Papryka wędzona:: 1 łyżeczka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

W jednym garnku zagotuj bulion a w drugim osoloną wodę. Kalarepę porządnie oczyść, wytnij "wąsiki" i zgrubienia. Jeśli skórka źle wygląda, to możesz ją obrać, ale ja tego nie robiłem. Słyszałem, że jest ryzyko "łykowatości", więc decyzja należy do Ciebie, czy kalarepę obierzesz, czy też nie - u mnie była miękka. Wrzuć połówki do gotującej się wody i gotuj do miękkości - około 15 minut. Po tym czasie wyjmij je i przy pomocy łyżeczki wydrąż środek. W tym samym czasie ugotuj w bulionie granulat sojowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Pokrój cebulę oraz marchewkę i podsmaż przez kilka minut. Dodaj ugotowany i odcedzony granulat, ajwar, ketchup, paprykę wędzoną. Smaż przez 5-10 minut. Dopraw do smaku pieprzem oraz solą.

3
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Kalarepy umieść na blaszce lub w foremce. Nałóż farsz, wsadź je do piekarnika i piecz około 20 minut.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Batoniki z płatków jaglanych
previous
Batoniki z płatków jaglanych
Ciasto drożdżowe z malinami
next
Ciasto drożdżowe z malinami
Batoniki z płatków jaglanych
previous
Batoniki z płatków jaglanych
Ciasto drożdżowe z malinami
next
Ciasto drożdżowe z malinami
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Piotr

Ciekawy pomysł, ale chyba wolałbym nafaszerowac kalarepe warzywami, granulat to trochę łatwizna. 😉 Wszędzie soja, co za dużo to niezdrowo. 😉

Moje propozycje

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x