Kalarepa faszerowana

Kalarepa faszerowana

Składniki

Ilość porcji:
Kalarepa : 2 sztuki
Granulat sojowy : 50g
Bulion warzywny : 500ml
Ajwar : 1/2 słoiczka 100-150g
Ketchup : 2 łyżki
Marchewka : 1/2 sztuki
Cebula biała : 1/2 sztuki
Olej : 1 łyżka
Papryka wędzona : 1 łyżeczka
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Nie wiesz co zrobić z kalarepy? Surówka Cię już nudzi? Blendman przybywa z pomocą... Kalarepa faszerowana jest tym, czego potrzebujesz!

Składniki

Share

Kalarepa faszerowana

Bardzo długo podchodziłem do tego warzywa. Nie mogłem się przełamać, żeby wreszcie coś z niego przyrządzić. Siostra już nie raz mnie namawiała do jej użycia. Przekonywała, że kalarepa nie gryzie… No i wreszcie postanowiłem, że jak ma to być mój pierwszy raz, to niech to będzie kalarepa faszerowana, bo każde faszerowane warzywo smakuje rewelacyjnie. Tym razem farsz jest na bazie granulatu sojowego, ale bardzo fajnie sprawdzi się również farsz, który użyłem w cukinii faszerowanej.

U mnie kalarepa – jak widać na załączonych obrazkach – była gotowana i pieczona ze skórką. Wyszła mięciutka. Wiem, że niektórzy ją obierają ze względu na to, że może być twarda i łykowata, dlatego wybór zostawiam Wam. Wygodniej jednak zostawić skórkę, bo nie trzeba brudzić obieraczki.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Kalarepa : 2 sztuki
Granulat sojowy : 50g
Bulion warzywny : 500ml
Ajwar : 1/2 słoiczka 100-150g
Ketchup : 2 łyżki
Marchewka : 1/2 sztuki
Cebula biała : 1/2 sztuki
Olej : 1 łyżka
Papryka wędzona : 1 łyżeczka
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

W jednym garnku zagotuj bulion a w drugim osoloną wodę. Kalarepę porządnie oczyść, wytnij "wąsiki" i zgrubienia. Jeśli skórka źle wygląda, to możesz ją obrać, ale ja tego nie robiłem. Słyszałem, że jest ryzyko "łykowatości", więc decyzja należy do Ciebie, czy kalarepę obierzesz, czy też nie - u mnie była miękka. Wrzuć połówki do gotującej się wody i gotuj do miękkości - około 15 minut. Po tym czasie wyjmij je i przy pomocy łyżeczki wydrąż środek. W tym samym czasie ugotuj w bulionie granulat sojowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Pokrój cebulę oraz marchewkę i podsmaż przez kilka minut. Dodaj ugotowany i odcedzony granulat, ajwar, ketchup, paprykę wędzoną. Smaż przez 5-10 minut. Dopraw do smaku pieprzem oraz solą.

3
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Kalarepy umieść na blaszce lub w foremce. Nałóż farsz, wsadź je do piekarnika i piecz około 20 minut.

Gofry z mąki gryczanej
Poprzedni
Gofry z mąki gryczanej
Ciasto drożdżowe z malinami
Następny
Ciasto drożdżowe z malinami




Gofry z mąki gryczanej
Gofry z mąki gryczanej
Ciasto drożdżowe z malinami
Ciasto drożdżowe z malinami
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Piotr

Ciekawy pomysł, ale chyba wolałbym nafaszerowac kalarepe warzywami, granulat to trochę łatwizna. 😉 Wszędzie soja, co za dużo to niezdrowo. 😉