Chutney z rabarbaru

Chutney z rabarbaru

Składniki

Ilość porcji:
Rabarbar : 500g
Czerwona cebula : 2 sztuki
Czosnek : 3 ząbki
Imbir : 1cm
Suszona żurawina : 50g
Ziele angielskie : 3 sztuki
Liście laurowe : 2 sztuki
Goździki : 2 sztuki
Cynamon : szczypta
Cukier : 100g
Pieprz i sól : do smaku
Olej : 1-2 łyżki
Czerwone, wytrawne wino : 100 ml Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon/Carmenere/Syrah

Chutney, czyli słodko-wytrawny sos. Dzisiaj na bazie rabarbaru i czerwonej cebuli!

Składniki

Share

Przepis na chutney z rabarbaru

Rabarbar jest zdecydowanie rośliną sezonową, po którą warto sięgać nie tylko podczas pieczenia ciast lub robienia kompotu. Tym razem postanowiłem ukręcić chutney, czyli słodko-wytrawny sos, lub raczej konfiturę.

Do czego może służyć chutney z rabarbaru?

Jest to świetny dodatek do burgera, czy pasztetu. U mnie cały czas był nim smarowany pasztet z czerwonej soczewicy, który upiekłem wczoraj. Kotlety z buraka również będą idealnie się z nim komponowały.

Wskazówki dotyczące przepisu

  • Do stworzenia dzisiejszego chutney, użyłem czerwonego, wytrawnego, ekologicznego wina marki Cono Sur. Jeśli użyjesz wina półwytrawnego, to dolej kilka łyżek octu balsamicznego.
  • Gotowy chutney może być przechowywany w lodówce przez ponad tydzień, ale można go również zapasteryzować.

Chutney z rabarbaru

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Rabarbar : 500g
Czerwona cebula : 2 sztuki
Czosnek : 3 ząbki
Imbir : 1cm
Suszona żurawina : 50g
Ziele angielskie : 3 sztuki
Liście laurowe : 2 sztuki
Goździki : 2 sztuki
Cynamon : szczypta
Cukier : 100g
Pieprz i sól : do smaku
Olej : 1-2 łyżki
Czerwone, wytrawne wino : 100 ml Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon/Carmenere/Syrah

Wykonanie

1
Gotowe

Rabarbar obierz i pokrój w plasterki.

2
Gotowe

Cebulę pokrój w piórka, a czosnek i imbir posiekaj. Rozgrzej olej w garnku lub na patelni o grubym dnie. Wrzuć wszystkie składniki, za wyjątkiem wina. Smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, około 20 minut.

3
Gotowe

Po tym czasie wlej wino, zmniejsz ogień i duś przez 30-40 minut, stale doglądając. Odstaw do przestygnięcia i pałaszuj lub zawekuj.

Pasztet z czerwonej soczewicy
Poprzedni
Pasztet z czerwonej soczewicy
Ciasto francuskie z pieczonym burakiem
Następny
Pieczony burak na cieście francuskim




Pasztet z czerwonej soczewicy
Pasztet z czerwonej soczewicy
Ciasto francuskie z pieczonym burakiem
Pieczony burak na cieście francuskim
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments