Makaron z pieczonymi warzywami

0 0
Makaron z pieczonymi warzywami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Seler korzeń: 1/2 sztuki
Seler naciowy: 3 sztuki
Marchew: 2 sztuki
Pieczarki: 400g
Czosnek: 1 główka
Czerwona cebula: 2 sztuki
Oliwa: 4 łyżki
Boczniaki: 250g
Oliwa: 2 łyżki
Pomidory krojone: 1 puszka
Czerwone wytrawne wino: 100 ml
Sos sojowy: 4 łyżki
Oregano: 2 łyżeczki
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Cynamon: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Do podania
Makaron: 300g

Ugotuj, skosztuj, pałaszuj więcej i więcej... Ten smak uzależnia!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Do podania

Share

Co sprawi, że niejadek zje obiadek? Jest tylko jeden sprawdzony sposób… Przygotowanie PYSZNEGO posiłku! Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na makaron z pieczonymi warzywami, który posmakuje nawet najbardziej wybrednym osobom.

Najważniejsze dzisiaj są warzywa… Upieczone na złoty, lekko brązowy kolor nabierają wyjątkowego smaku. Czosnek staje się cudownie kremowy, a marchewka oraz seler nabierają słodkiego smaku. W połączeniu z cebulą, pieczarkami, boczniakami, czerwonym winem i pomidorami otrzymujemy niepowtarzalny sos, który idealnie pasuje do makaronu,

Makaron z pieczonymi warzywami

Wydaje Ci się, że nie lubisz selera? A może boczniaki nigdy nie przypadły Ci do gustu? Wyrzuć z głowy ograniczenia, ukręć dzisiejszy makaron i przekonaj się, że warzywa mogą być częścią rewelacyjnego dania. Gwarantuję Ci, że po pierwszym kęsie będziesz prosić o więcej i więcej… Ten smak uzależnia!

Tym razem ugotowałem makaron tagliatelle, ponieważ jestem ogromnym fanem makaronu w kształcie długich wstążek. Świetnie sprawdzi się również makaron spaghetti oraz penne.

Ostatnio na blogu zawitały również przepisy na makaron z hummusem oraz spaghetti z piekarnika – koniecznie musisz ich spróbować.

Nie ma co przedłużać, czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni… W końcu obiad sam się nie ugotuje…

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Seler korzeń: 1/2 sztuki
Seler naciowy: 3 sztuki
Marchew: 2 sztuki
Pieczarki: 400g
Czosnek: 1 główka
Czerwona cebula: 2 sztuki
Oliwa: 4 łyżki
Boczniaki: 250g
Oliwa: 2 łyżki
Pomidory krojone: 1 puszka
Czerwone wytrawne wino: 100 ml
Sos sojowy: 4 łyżki
Oregano: 2 łyżeczki
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Cynamon: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Do podania
Makaron: 300g

Wykonanie

1
Gotowe

Warzywa obierz. Do miski wrzuć czosnek w całości, pokrojony w grube plastry seler korzeń, przekrojone na 2-3 części marchewki oraz seler naciowy, przekrojone na pół pieczarki oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę. Wlej oliwę, wymieszaj warzywa - oliwa powinna dokładnie je pokryć.

2
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Warzywa umieść na blaszce i piecz przez około 40 minut - mają być złote, lekko brązowe. Po upieczeniu odstaw do lekkiego przestygnięcia.

3
Gotowe

Warzywa pokrój drobno - możesz do tego użyć malaksera lub thermomixa, ale uważaj żeby nie zrobić z nich gładkiej pasty!

4
Gotowe

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Boczniaki pokrój w dość duże kawałki i smaż na średnim ogniu do momentu lekkiego zbrązowienia.

5
Gotowe

Wlej czerwone wytrawne wino i przez 2 minuty gotuj, aby delikatnie je odparować. Dodaj pomidory z puszki, sos sojowy oraz przyprawy i wymieszaj.

6
Gotowe

Do garnka dodaj upieczone, pokrojone warzywa i wymieszaj. Duś przez kilka minut na średnim ogniu.

7
Gotowe

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy już jest al dente dodaj go to garnka z warzywnym sosem, wlej 1 szklankę wody pozostałej po gotowaniu makaronu i bardzo dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku i zajadaj makaron z pieczonymi warzywami. Smacznego!

Owsianka kawowa - przepis na owsiankę z kawą
previous
Owsianka kawowa
Przepis na Naleśniki drożdżowe - wegańskie naleśniki drożdżowe
next
Naleśniki drożdżowe
Owsianka kawowa - przepis na owsiankę z kawą
previous
Owsianka kawowa
Przepis na Naleśniki drożdżowe - wegańskie naleśniki drożdżowe
next
Naleśniki drożdżowe
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona

Czy mogę użyć coś zamiast puszki pomidorów,ewentualnie ją pominąć

Konrad Budzyk

Można użyć po prostu pomidorów bez skórki świeżych lub passaty 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x