Gofry z kaszy gryczanej

0 0
Gofry z kaszy gryczanej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza gryczana niepalona: 200g
Mąka ziemniaczana: 2 łyżki
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Sól: 1/4 łyżeczki
Olej: 2 łyżki
Mleko roślinne: 50 ml

Bezglutenowe gofry zrobione z kaszy gryczanej. IDEALNE na słodko i wytrawnie!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Kasza gryczana kojarzy się większości osób z sypkim dodatkiem do obiadu, któremu musi towarzyszyć coś konkretniejszego. Okazuje się jednak, że można zrobić z niej głównego bohatera obiadu lub śniadania tworząc gofry gryczane.

Gofry z kaszy gryczanej

Fakt jest taki, że gofry można zrobić prawie ze wszystkiego. Udowadniałem to na łamach bloga robiąc m.in. gofry z fasoli! Tym razem postanowiłem ukręcić gofry z kaszy gryczanej. Są to gofry bezglutenowe, które można pałaszować zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

Moje goferki podałem z własnej roboty pesto bazyliowym, sałatą, rukolą, pomidorkami koktajlowymi, awokado i migdałami… COŚ WSPANIAŁEGO. Polecam Wam takie połączenie smaków.

Potrzebujesz więcej podobnych inspiracji? Zobacz pozostałe przepisy na gofry. Jeśli lubisz pichcić, sprawdź koniecznie pozostałe wegańskie przepisy, których systematycznie jest coraz więcej.

Bez zbędnego przedłużania, czas zakasać rękawy, rozpędzić blender, rozgrzać gofrownicę i zjeść cudowne gofry gryczane!

Gofry z kaszy gryczanej - przepis na gofry gryczane

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Kasza gryczana niepalona: 200g
Mąka ziemniaczana: 2 łyżki
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Sól: 1/4 łyżeczki
Olej: 2 łyżki
Mleko roślinne: 50 ml

Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę gryczaną zalej dużą ilością wody i odstaw na 12 godzin. Kasza nasiąknie wodą, zmięknie i nie będzie wymagała gotowania.

2
Gotowe

Po tym czasie odcedź kaszę na sicie, przełucz dokładnie pod bieżącą wodą i odstaw na chwilę do odcieknięcia.

3
Gotowe

Do kielicha blendera wrzuć kaszę, wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, wlej olej oraz mleko roślinne. Zblenduj dokładnie na gładką masę. W razie potrzeby dolej odrobinę więcej mleka roślinnego.

4
Gotowe

Rozgrzej gofrownicę i smaż gofry z kaszy gryczanej przez kilka minut. Udekoruj i pałaszuj. Smacznego!

Konrad Budzyk

Zupa z bobem i ziemniakami
previous
Zupa z bobem i ziemniakami
Makaron z bobem i szpinakiem
next
Makaron z bobem i szpinakiem
Zupa z bobem i ziemniakami
previous
Zupa z bobem i ziemniakami
Makaron z bobem i szpinakiem
next
Makaron z bobem i szpinakiem
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dusia

Świetny pomysł! Jaka konsystancja ciasta powinna być? Bardzo gęsta?

Konrad Budzyk

Jak śmietana 🙂

Marcin

nie wiem co poszło nie tak, straszliwie przywierały do gofrownicy i w końcu nic z tego nie wyszło… kaszę ugotowałem, może to to?

Konrad Budzyk

Możliwe, że przez to. Ja z gotowanej nie robiłem, zawsze z surowej 🙂

Sylwia

Wyszły pyszne- dziękuję! 🙂

Lena

Świetne! Dzięki bardzo 😊

6
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x