Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami

Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca : 500g ugotowanej lub z puszki
Pieczarki : 500g
Suszone grzyby : 15g podgrzybki lub borowiki
Cebula biała : 1 duża
Czosnek : 1 ząbek
Sos sojowy jasny : 4 łyżki
Rozmaryn : 2 łyżeczki
Kumin : 1 łyżka
Olej kokosowy : 2 łyżki

Ciecierzyca z pieczarkami to moja propozycja na szybki, smaczny i pożywny obiad. Suszone grzyby nadają ciecierzycy charakteru, a pieczarki ją dopełniają.

Składniki

Share

Ciecierzyca jest jednym z najwdzięczniejszych strączków, które możemy znaleźć w kuchennych szafkach. Jesteśmy w stanie z niej zrobić pasty do kanapek, np. hummus, jak i naleśniki z mąki z cieciorki. Tyle możliwości… Dzisiejsza propozycja jest stricte obiadowa, a jest nią ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami. Takie wykorzystanie ciecierzycy uwielbiam. Nie ma dużo mędrkowania nad garami. Wszystko robi się szybciutko.

Ciecierzyca z grzybami została zainspirowana przez danie, które zaserwował mi tata, gdy byłem u niego ostatnio. On oparł je jedynie na ciecierzycy, cebuli i papryce, ale smak był na tyle rewelacyjny i zapadający w pamięć, że postanowiłem coś inspirowanego zrobić. Na dniach pokażę paprykową wersję, ale już dziś, możecie cieszyć się grzybowym zatrzęsieniem.

Czy podgrzybki są konieczne?

Nie. Jeśli ich nie masz, możesz z powodzeniem użyć dowolnych innych suszonych grzybów lub ewentualnie je pominąć. Cieciorka i tak wyjdzie dobra.

Z czym podawać?

Ja jadłem bez dodatków, ale świetnie sprawdzi się ryż, chlebki naanchleb gryczany czy ziemniaki.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca : 500g ugotowanej lub z puszki
Pieczarki : 500g
Suszone grzyby : 15g podgrzybki lub borowiki
Cebula biała : 1 duża
Czosnek : 1 ząbek
Sos sojowy jasny : 4 łyżki
Rozmaryn : 2 łyżeczki
Kumin : 1 łyżka
Olej kokosowy : 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe
3 min

Pokrój cebulę w kostkę, a pieczarki w "czwórki" lub drobniej.

2
Gotowe
7 min

Rozgrzej patelnię. Daj 1 łyżkę oleju i wrzuć cebule. Zeszklij ją, a następnie dodaj czosnek, zmniejsz ognień i duś przez 5 minut.

3
Gotowe
5 min

Na drugiej patelni rozgrzej również 1 łyżkę oleju i wrzuć pieczarki oraz grzyby suszone. Smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

4
Gotowe
10 min

Przełóż pieczarki do cebuli, podlej sosem sojowym, dodaj rozmaryn, kumin oraz ciecierzycę i duś jeszcze 10 minut.

Poprzedni
Kulki mocy w polskim wydaniu
Następny
Płatki jęczmienne na śniadanie z jabłkami i śliwkami




Kulki mocy w polskim wydaniu
Płatki jęczmienne na śniadanie z jabłkami i śliwkami
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Oliwia

Super! Chyba przewidziałam, że wrzucisz ten przepis, bo wczoraj namoczyłam cieciorkę i mam pieczarki! 🙂

Oliwia

Zamiast kuminu dodałam kolendrę i użyłam sos sojowy ciemny, nie jasny; zjedzone z ryżem. Wyszło baaardzo smaczne!! 🙂
5 GWIAZDEK!

Ewa

Super przepis dziś namoczę cieciorkę 🙂

Magda

Witam!
Dzisiaj zrobiłam na obiad, danie jest obłędne, po prostu pyszne. Zrobię to danie tez na wigilię tylko dodam jeszcze duszoną kapustę białą lub kiszoną.
Gorąco polecam.