• Home
  • Pasty
  • Pasta warzywna z prażoną kaszą gryczaną

Pasta warzywna z prażoną kaszą gryczaną

Pasta warzywna z prażoną kaszą gryczaną

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza gryczana niepalona:: suchej 50g
Przyprawa do mięsa:: 1 łyżka
Olej kokosowy:: 2 łyżki
Seler:: 1/2 korzenia
Por:: 1/2 sztuki
Cebula biała:: 1 duża
Wegański majonez:: 5 łyżek
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Nutritional information

100g
Porcja
170
Kalorie
3g
Białko
11g
Tłuszcz
17g
Węglowodany

Pasta warzywna w tym wydaniu to połączenie selera i pora z majonezem i uprażoną kaszą gryczaną, skąpaną w przyprawie do kurczaka. Poezja smaków!

  • 30 min
  • Serves 5
  • Easy

Ingredients

Share

Pasta warzywna z prażoną kaszą gryczaną

Jestem fanem past kanapkowych. Pasta warzywna, obok hummusu, to moja ulubiona opcja do smarowania pieczywa. Tym razem wyjątkowo zacząłem dzień nie od jaglanicy czy gryczanki, a własnie od pasty warzywnej zrobionej z resztek, które walały mi się po lodówce. Tu troszkę majonezu, tam skrawki pora i selera oraz pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej… Pozornie nie zapowiada to pysznej pasty, a prędzej sałatkę lub potrawkę. A jednak da się nawet z tego ukręcić coś ciekawego!

Pasta warzywna – jakie przyprawy?

Ja do uprażenia kaszy gryczanej użyłem przyprawy do złocistego kurczaka, która jest klasyką. Ty oczywiście możesz sięgnąć po inną ulubioną mieszankę lub zrobić ją samemu.

Pasta warzywna w towarzystwie majonezu? Tak!

Na blogu znajdziesz kilka przepisów na wegańskie majonezy:

Jeśli nie chcesz, nie musisz go w ogóle dodawać. Pasta warzywna będzie wtedy bardziej light, ale na pewno straci odrobinę na smaku. W jego miejsce, w takim przypadku, dodaj odrobinę wody.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Kasza gryczana niepalona:: suchej 50g
Przyprawa do mięsa:: 1 łyżka
Olej kokosowy:: 2 łyżki
Seler:: 1/2 korzenia
Por:: 1/2 sztuki
Cebula biała:: 1 duża
Wegański majonez:: 5 łyżek
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z opisem na opakowaniu. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę warzywa, rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i smaż przez 10 minut.

2
Gotowe

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Gdy kasza jest już gotowa, umieść ją w misce, dodaj przyprawę, olej i wymieszaj. Wyłóż ją na blaszkę, na której jest papier do pieczenia lub folia aluminiowa. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 10-15 minut. Jeśli chcesz, możesz spróbować podprażyć kaszę na patelni.

3
Gotowe

Przełóż do malaksera lub wysokiego naczynia warzywa wraz z majonezem i zblenduj. Dodaj podprażoną kaszę gryczaną, spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Kasza jaglana z wędzonymi śliwkami i tymiankiem
Lody mango
next
Lody mango
previous
Kasza jaglana z wędzonymi śliwkami i tymiankiem
Lody mango
next
Lody mango
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MyVeganKitchen

Bardzo oryginalny przepis 🙂 Koniecznie do wypróbowania!

Ada

Czy kasze gryczana tez blendujemy?

Moje propozycje

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x