Ciasto marchewkowe bezglutenowe

Ciasto marchewkowe bezglutenowe

Składniki

Ilość porcji:
Marchewka : 100g
Mąka gryczana : 60g
Skrobia ziemniaczana : 20g
Proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
Sól : szczypta
Orzechy włoskie : 25g lub inne
Rodzynki : 25g
Mleko roślinne : 50ml
Olej : 1 łyżka
Miód / Syrop klonowy : 4 łyżki
Masło orzechowe : 30g

Wegańskie ciasto marchewkowe bezglutenowe, to moja propozycja przygotowania klasycznego ciasta, dostosowanego do wspomnianych diet.

Składniki

Share

Ciasto marchewkowe bezglutenowe

Ostatnio rozsmakowałem się w ciastach. Piekę niemalże jedno za drugim i nie przeszkadza mi w tym nawet mój mikroskopijny piekarnik o oszałamiającej pojemności 9 litrów. Na początku bałem się w nim przygotowywać ciasta, więc stawiałem na te, które nie wymagały pieczenia jak tofurnik czy ciasto z kaszy jaglanej, ale powiedziałem sobie “dosyć tego, masz ochotę na pieczone, to upieczesz!”. I wiecie, co zrobiłem? No pewnie, że wiecie, bo trafiliście na ten przepis… Upiekłem! I ku mojemu zaskoczeniu wyszło naprawdę dobre. Co prawda na początku miały to być gofry marchewkowe, ale może to i dobrze, że zadanie się nie powiodło, bo dzięki temu prezentuję Wam dzisiaj ciasto marchewkowe bezglutenowe, które oczywiście może być glutenowym, jeśli pałacie dużą niechęcią do mąki gryczanej.

Ciasto marchewkowe bezglutenowe

No właśnie… Czy mąka gryczana jest mocno wyczuwalna? Na szczęście nie! Świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami, marchewką i… całą resztą. Jeśli jednak nadal części z Was nie przekonałem do jej użycia, to zachęcam do zastąpienia jej np. mąką orkiszową lub pszenną. Nie wiem, jak sprawdzą się inne mąki bezglutenowe, więc pozostawiam ich temat w waszych rękach.

Ja ciasto marchewkowe przygotowałem w kokilce, bo nie było sensu piec więcej dla jednej osoby, która i tak musi cisnąć z następnymi przepisami. Pod keksówke zwiększ ilość składników do 12-16 porcji.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Marchewka : 100g
Mąka gryczana : 60g
Skrobia ziemniaczana : 20g
Proszek do pieczenia : 2 łyżeczki
Sól : szczypta
Orzechy włoskie : 25g lub inne
Rodzynki : 25g
Mleko roślinne : 50ml
Olej : 1 łyżka
Miód / Syrop klonowy : 4 łyżki
Masło orzechowe : 30g

Wykonanie

1
Gotowe

Umyj i obierz marchewkę a następnie zetrzyj ją na grubych oczkach.

2
Gotowe

Wymieszaj ze sobą mąkę gryczaną, skrobię, proszek do pieczenia i sól. Dodaj posiekane orzechy, rodzynki, mleko, olej, miód i masło orzechowe - u mnie masło migdałowe, ale każde inne również się nada. Porządnie wymieszaj. Dodaj startą marchewkę i ponownie pomieszaj.

3
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp zmielonymi orzechami/bułką tartą. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz około 30-45 minut w zależności od wielkości foremki - można sprawdzić w czasie pieczenia patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (patyczek powinien być suchy).

Bitki sojowe
Poprzedni
Bitki sojowe w beszamelu
Majonez z fasoli
Następny
Majonez z fasoli




Bitki sojowe
Bitki sojowe w beszamelu
Majonez z fasoli
Majonez z fasoli
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka

Zrobilam to ciasto z małymi modyfikacjami: zamiast marchewki wykorzystalam pulpę z wyciskarki po zrobionym wczesniej soku z marchwi i buraka (pół na pół). Zamiast tahini dodalam uprażony i zmielony sezam oraz o wiele mniej masła orzechowego oraz syropu klonowego i dużo wiecej mleka. Mimo tych zmian ciasto wyszlo przepyszne- lekko wilgotne i co dla mnie ważne tylko lekko słodkie. Bardzo dziękuję za świetny pomysł z takim połączeniem skladników. Robilam juz kilka ciast marchewkowych i to jest najlepsze 🙂