• Home
  • Inne
  • Blendman testuje: Blender próżniowy Wartmann – recenzja

Blendman testuje: Blender próżniowy Wartmann – recenzja

Wielofunkcyjność

Z pomocą blendera Wartmann, udało mi się przyrządzić niezliczoną ilość potraw, które wszyscy mieliście okazje zobaczyć na moim profilu. To urządzenie nie tylko ułatwiło mi codzienną pracę w kuchni, ale także stało się źródłem inspiracji kulinarnych. Z początku byłem nieco sceptyczny, dlatego właśnie zacząłem rzucać mu coraz to nowe wyzwania. Z jego pomocą przygotowywałem już sosy, zupy, lody, smoothie i wiele, wiele innych, blendowałem zarówno świeże, jak i mrożone produkty, a on z każdego z tych zadań wychodził obronną ręką. Jest to doprawdy wielozadaniowy sprzęt kuchenny!

Rozdrabnianie jedzenia do molekuł.

Może nie brzmi to zbyt apetycznie, ale jedzenie rozdrobnione do postaci najmniejszych, niewyczuwalnych na języku cząstek, czyli molekuł sprawia, że substancje odżywcze zawarte w produktach są łatwiej przyswajalne dla organizmu, a także zachowują znacznie więcej, cennych składników odżywczych takich jak błonnik, witaminy, antyoksydanty i minerały. Ma to więc nie tylko wpływ na jakość rozdrabniania cenną podczas przygotowywania takich potraw jak kremy z warzyw, sosy czy też smoothie, ale przede wszystkim maksymalizuje korzyści płynące ze spożywanych produktów, ułatwia trawienie jedzenia oraz usprawnia procesy przyswajania cennych dla kondycji organizmu substancji odżywczych. To więc łatwy sposób na poprawę kondycji naszego ciała bez żadnych dodatkowych wyrzeczeń.

Szybkość i moc

Wytrzymały silnik o mocy około 2000W, zapewnia szybkie rozdrabnianie pokarmów i pełny rozruch sprzętu, nawet przy po brzegi wypełnionym kielichu. Dzięki temu drastycznie zmniejszyła się ilość czasu, jaką spędzam w kuchni na przygotowywaniu posiłków. Silnik wprawia w ruch ostrze na poziomie około 30 tysięcy obrotów na minutę. Imponujące, prawda? Teraz wyobraź sobie ile hummusu jesteś w stanie przygotować w 10 minut. Za sprawą tej imponującej szybkości uważam, że blender Wartmann świetnie sprawdzi się w profesjonalnej kuchni, jak i w warunkach domowych, zwłaszcza przy wieloosobowej rodzinie.

Kielich

W tym przypadku rozmiar zdecydowanie ma znaczenie. W standardowym wyposażeniu znajduje się akcesorium o pojemności aż 2 litrów, który będzie wystarczający w każdej kuchni. Kielich blendera Wartmann wykonany jest z niezwykle trwałego tworzywa, które jest aż dwadzieścia razy mocniejsze od tradycyjnego plastiku, a w dodatku eliminuje problem odbarwienia się, nieprzyjemnego zapachu oraz odkształcenia się. Pojemniki posiadają ostrza z najwyższej jakości chirurgicznej stali nierdzewnej, która nie zużywa się ani nie tępi. Dwulitrowy kielich znajdujący się standardowym wyposażeniu ma noże ząbkowane, dodatkowo można też zakupić mniejszy, litrowy pojemnik, który świetnie sprawdzi się dla ludzi z mniejszym apetytem.

Łatwe czyszczenie

Sprzęty kuchenne zdecydowanie ułatwiają nam życie, ale czyszczenie ich często może przyprawić o ból głowy. Na szczęście nie w tym przypadku, bowiem kielich blendera przystosowany jest do mycia w zmywarce. W blenderze Wartmann nie tylko szybko przygotujemy ulubione potrawy, ale równie łatwo pozbędziemy się pozostałych po gotowaniu zabrudzeń. Sprzęt ten łączy w sobie ergonomiczną konstrukcje i wykorzystanie materiałów najwyższej jakości, odpornych na działanie większości detergentów. W efekcie maszyna posiada hydrofobową powierzchnię, za sprawą której cząsteczki wody są odpychane od ścianek urządzenia. Dzięki temu można zapomnieć o żmudnej walce o czystość kielicha po zblendowaniu kolejnego koktajlu, po skończonej pracy wystarczy wypłukać naczynie wodą lub wrzucić je do zmywarki. Z użytego do produkcji Tritanu bardzo łatwo usuwa się także tłuszcz, bowiem do tworzywo to wyróżnia się właściwościami hydrofobowymi.

Obróbka próżniowa

Technologia próżniowa i jej korzystny wpływ na przedłużanie trwałości żywności są znane i stosowane w przemyśle spożywczym oraz gastronomii od wielu lat. Blendowanie próżniowe polega na tym, że po wrzuceniu składników do kielicha blendera, a przed ich zmiksowaniem, z kielicha odsysa się tlen, tym samym tworząc wewnątrz próżnię. Świeże składniki miksowane w takich warunkach zachowują pełnię składników odżywczych, a dodatkowo mogą być dłużej przechowywane. Przekłada się to także na bardziej intensywny i pełniejszy kolor miksowanych warzyw i owoców, a także mocniejszy aromat potraw. Smoothies, zupy i sosy z blendera próżniowego są nie tylko wyraźnie mniej napowietrzone, a przez to smaczniejsze, ale też mają mocniej nasyconą barwę. Blender Wartmann daje możliwość próżniowego przygotowania potraw, ponieważ dostępna w wersji opcjonalnej pompka sprawnie usuwa tlen z kielicha, w którym są przygotowywane potrawy. W efekcie zachowują one cenne dla zdrowia składniki i zdecydowanie dłużej nadają się do spożycia. Właśnie dlatego po taką opcję chętnie sięgają firmy, działające w branży gastronomicznej. Takich właściwości nie posiadają tradycyjne blendery wysokoobrotowe, które podczas siekania napowietrzają produkty. Duża zawartość tlenu prowadzi do spadku walorów smakowych i estetycznych, dlatego jeśli tylko możemy tego uniknąć, to po co inwestować w tradycyjny sprzęt?

Łatwość obsługi

Bledner ze swoim intuicyjnym menu, jest w stanie obsłużyć nawet zupełnie niezwiązana z kulinariami osoba, a do tego sprzęt ten posiada szereg zabezpieczeń, jednymi z najbardziej pomocnych jest bezpiecznik przeciążeniowy, który sprawia, że silnik samoistnie wyłącza się gdy jest nadmiernie obciążony, oraz bezpieczniki termiczne zapobiegające przegrzaniu się urządzenia. Dodatkowo szczególnie pomocna w użytkowaniu jest stabilna konstrukcja, która nie sprawia kłopotów i nie zmienia swojego położenia nawet przy pełnym załadowaniu blendera mrożonymi owocami. Wierzcie mi, sprawdzałem!

Link do blenderów: https://sklep.ronic.pl/13-blendery

Przykładowe przepisy:

[Ocena: 0]

Konrad Budzyk

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x