Wegańskie kluski leniwe

Wegańskie kluski leniwe

Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne : 180g
Sok z cytryny : 4-5 łyżek
Cukier trzcinowy / Erytrol : 2 łyżeczki
Mąka ryżowa : 90g
Skrobia ziemniaczana : 50g
Sól : szczypta

Kaloryczność

1
Porcja
364
Kalorie
14.2g
Białko
5.7g
Tłuszcz
64.3g
Węgl.
1.2g
Błonnik

Masz lenia? Świetnie trafiłeś! Wegańskie kluski leniwe, to gwarancja ekspresowego i pysznego obiadu, który jednocześnie jest zdrowy i wysokobiałkowy!

  • 15 min
  • Ilość porcji: 2

Składniki

Wstęp

Share

Wegańskie kluski leniwe

Ta nazwa naprawdę zobowiązuje. Jedni nazywają je pierogami a inni, tak jak ja, kluskami leniwymi – bezsensu, bo i tak wyglądają jak kopytka. Nie ważne jakiej nazwy użyjesz, to i tak będą one szybkie i proste. W związku z tym, że kopytka które ostatnio robiłem (z bobu, z buraków, z batatów) bardzo Wam przypadły do gustu, pomyślałem, że wizualnie podobne, wegańskie kluski leniwe, również mogą okazać się dla Was ciekawą propozycją.

Co je wyróżnia? Z pewnością użycie tofu zamiast twarogu. Dodatkowo, żeby większe grono mogło skorzystać z przepisu, użyłem mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej i dzięki temu uzyskałem nie tylko wegańskie, ale jednocześnie bezglutenowe kluski leniwe!


Wykonanie

1
Gotowe

Tofu wraz z sokiem z cytryny, cukrem i solą zmiksuj na gładko. Spróbuj. W smaku masa powinna przypominać masę twarogową - nie powinno być mocno wyczuwalne tofu. Jeśli nadal je czujesz, to dodaj troszkę więcej soku z cytryny i cukru. Dodaj mąkę ryżową oraz skrobię ziemniaczaną i porządnie wymieszaj. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, ale powinno być delikatne! W razie potrzeby dodaj więcej mąki ryżowej.

2
Gotowe

Ciasto podziel na 2 części i każdą z nich "wyturlaj" na kształt wałka. Za pomocą noża podziel ciasto w romby. Zagotuj osoloną wodę. Wrzuć kopytka i gotuj około 4-5 minut. Podawaj posypane cukrem.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią
Poprzedni
Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią
Zupa z boczniaków
Następny
Zupa z boczniaków
Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią
Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią
Zupa z boczniaków
Zupa z boczniaków

Dodaj komentarz

3 komentarzy do "Wegańskie kluski leniwe"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Ewa
Gość

Probowales cos zamiast mąki ryżowej (chyba ze ukręce sobie z brązowego ryżu) i skrobi? 🙂

Edyta
Gość

Wyszły mi twarde 🙁 twoja konsystencja ciasta jest całkiem inna niz moja , co moge robić nie tak ? ( proporcje zachowałam tylko zamiast skrobi ziemniaczanej dodałam tapioki ):(

wpDiscuz