Czekoladowe ciastka z fasoli

Czekoladowe ciastka z fasoli

Składniki

Ilość porcji:
Płatki jaglane : 150g
Czarna fasola : 1 puszka
Gorzka czekolada : 40g
Orzechy laskowe : 30g
Daktyle : 15 sztuk Medjool
Olej kokosowy : 30g 2 łyżki
Cynamon : 1 łyżeczka
Sól : 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona : 1/2 łyżeczki

Ciastka z czarnej fasoli w wydaniu czekoladowym to pyszny i bardzo szybki deser. Ciastka z fasoli są bezglutenowe i pozbawione cukru rafinowanego.

Składniki

Share

Czekoladowe ciastka z fasoli

Fasola zazwyczaj jest kojarzona z wytrawnymi daniami, które nie mają w sobie krzty słodyczy. Takie myślenie jest mocno ograniczające. W kuchni trzeba mieć otwarty umysł i kubki smakowe na nowe doznania smakowe. Fasola jest zarówno świetnym wypełnieniem ciastek, jak i źródłem białka, które w połączeniu z płatkami jaglanymi (lub innymi) tworzy pełnowartościowe białko. Idąc tym tokiem rozumowania, mamy alibi, żeby w codziennej diecie uwzględnić ciastka z fasoli, bo są przecież takim pełnowartościowym źródłem białka… a że nie ma go w 1 ciasteczku zbyt dużo, to ciasteczek trzeba zjeść kilka.

Ciastka z fasoli – co, jak i czym zastąpić?

Osobiście preferuję ciastka z fasoli z czekoladą, ale jeśli chcesz, możesz użyć kakao lub karobu. Dodaj wtedy 3 łyżki proszku i 1 dodatkową łyżkę oleju kokosowego. Płatki jaglane z powodzeniem mogą być zastąpione owsianymi, orkiszowymi lub jęczmiennymi. Daktyle medjool zastąp, wcześniej namoczonymi i odciśniętymi z nadmiaru wody, daktylami “zwykłymi” albo użyj miodu, syropu klonowego lub z agawy. Orzechy laskowe zastąp innymi ulubionymi lub posiadanymi. Myślę, że włoskie lub ziemne również się świetnie sprawdzą. Co do oleju kokosowego, to proponowałbym go używać ze względów nie tylko technologicznych, ale też zdrowotnych. Jeśli jednak nie masz go w domu, możesz ewentualnie użyć innego.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Płatki jaglane : 150g
Czarna fasola : 1 puszka
Gorzka czekolada : 40g
Orzechy laskowe : 30g
Daktyle : 15 sztuk Medjool
Olej kokosowy : 30g 2 łyżki
Cynamon : 1 łyżeczka
Sól : 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona : 1/2 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Włącz piekarnik i ustaw go na 180 stopni. Daktyle pozbawione pestek, fasolę przepłukaną i osuszoną, olej kokosowy, cynamon, sól, sodę i orzechy laskowe umieść w malakserze. Miksuj przez około 2 minuty.

2
Gotowe

Do powstałej masy dodaj płatki i posiekaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie.

3
Gotowe

Uformuj 18 ciasteczek i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadź do piekarnika i piecz około 15-20 minut.

Poprzedni
Pieczona jaglanka z jabłkami
Następny
Owoce pod kruszonką z płatków jaglanych




Pieczona jaglanka z jabłkami
Owoce pod kruszonką z płatków jaglanych
Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka

Uwielbiam połączenie czekolady i fasoli! Polecasz użycie oleju kokosowego rafinowanego czy nierafinowanego? 🙂

Milena

Czy fasola musi być koniecznie czarna?

Agnieszka

Witam.
A ile to jest “puszka czarnej fasoli” w gramach? 🙂 Nie używam niczego z puszek, więc chciałabym przeliczyć na suchą fasolę. Przepis fajny, wypróbuję na czekoladżercach domowych 🙂 Pozdrawiam.

Agnieszka

O, dziękuję bardzo 🙂 Biorę się za robotę 🙂

Gośka

Tak pysznego i prostego przepisu nie widziałam dawno. R E W E L A C J A
Będę stałą bywalczynią tego bloga.
A ciastka już na zawsze zagoszczą w naszym domu 😘

marcelina

..przeczytalam ,kilka przepisow ( a znalazlam Twoj blog przypadkowo szukajc fajnego przepisu na tahini) ..wszystkie ciekawe, wspaniale ,zaraz zabieram sie za ciasteczka …( tahini juz gotowa ba nawet hummus juz sie zrobil 🙂 ..zycze duzo tworczej wyobrazni .pozdrawiam Marcela