Składniki
-
Gyros
-
50g Kotlety sojowe
-
1-2 łyżeczki Przyprawa do mięsanp. do gyrosa
-
1/2 łyżeczki Papryka wędzona
-
3 łyżki Olej
-
Dodatki
-
2 sztuki Tortillapełnoziarnista
-
1 sztuka Pomidor
-
1/3 dużego Ogórek zielony
-
2 garstki Colesław
-
2 łyżki Ketchup
-
2 łyżki Sos czosnkowy
Wstęp
Wegański kebab
Lubicie fastfood? Ja uwielbiam! Ostatnimi czasy zajadałem się głównie tortillami (u mnie pod nazwą „zakręcony podpłomyk”), burgerami i frytkami… Może i niezdrowo, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę rozpusty. Dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować, jak dla mnie podstawowego zakręconego podpłomyka, czyli wegański kebab. Proste i w sezonie tanie składniki, wszystkie łatwo dostepne, co sprawia, że nie ma wymówki, tylko trzeba wejść do kuchni i działać 😁
Jeśli chcecie wykonać podpłomyka w taki sposób jak ja, będzie Wam potrzebne kilka dodatków. Wegański colesław oraz sos czosnkowy możecie z powodzeniem wykorzystać również w inny sposób, bo colesław to świetny dodatek do głównego dania, a sos czosnkowy jest dobry do… wszystkiego! Tak więc bez obaw, nic się nie zmarnuje 😂
Ważne:
– Powyżej podałem linki do przepisów na sos i surówkę. Jeśli nie chce Wam się robić surówki, to od biedy można użyć np. kapusty pekińskiej, albo pominąć, ale… to już nie będzie to samo 😉
– Tortille można wykonać samemu (przepis) lub kupić gotowe w markecie.
Wykonanie
1
Gotowe
|
GyrosKotleciki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przestudź. Następnie pokrój je na bardzo cienkie paseczki. Umieść je w misce, dodaj dobrą przyprawę do gyrosa, paprykę wędzoną, olej i wymieszaj. Tak przygotowane "mięsko" możesz podsmażyć na patelni na małym ogniu lub upiec w piekarniku (czas pieczenia około 15 minut w 180 stopniach). |
2
Gotowe
|
KebabWeź tortille i je lekko podgrzej, żeby były łatwiejsze do zwijania. Umieść na nich sos czosnkowy, warzywa pokrojone w kostkę, coleslawa, ketchup oraz wcześniej zrobionego gyrosa. Złóż najpierw lewą i prawą stronę do środka, a następnie zwiń. Tak przygotowaną tortillę wsadź do opiekacza lub obsmaż z każdej strony na patelni na małym ogniu. |
Czym zastąpić soję? Mój organizm jej nie toleruje – ciecierzyca, fasola ….
Jackfruit
ale smakowicie to wyglada!