Wegański kebab

Wegański kebab

Składniki

Ilość porcji:
Gyros
Kotlety sojowe : 50g
Przyprawa do mięsa : 1-2 łyżeczki np. do gyrosa
Papryka wędzona : 1/2 łyżeczki
Olej : 3 łyżki
Dodatki
Tortilla : 2 sztuki pełnoziarnista
Pomidor : 1 sztuka
Ogórek zielony : 1/3 dużego
Colesław : 2 garstki
Ketchup : 2 łyżki
Sos czosnkowy : 2 łyżki

Kaloryczność

1
Porcja
656
Kalorie
21.9g
Białko
39.2g
Tłuszcz
52.7g
Węglowodany
13.3g
Błonnik

Fastfood jest popularny, więc i weganie mają swoje odpowiedniki "tradycyjnych" dań. Tym razem mam dla Was wegańskiego kebaba, który zachwyci każdego!

  • 40 min
  • Ilość porcji: 2

Składniki

  • Gyros

  • Dodatki

Wstęp

Share

Wegański kebab

Lubicie fastfood? Ja uwielbiam! Ostatnimi czasy zajadałem się głównie tortillami (u mnie pod nazwą „zakręcony podpłomyk”), burgerami i frytkami… Może i niezdrowo, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę rozpusty. Dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować, jak dla mnie podstawowego zakręconego podpłomyka, czyli wegański kebab. Proste i w sezonie tanie składniki, wszystkie łatwo dostepne, co sprawia, że nie ma wymówki, tylko trzeba wejść do kuchni i działać 😁

Jeśli chcecie wykonać podpłomyka w taki sposób jak ja, będzie Wam potrzebne kilka dodatków. Wegański colesław oraz sos czosnkowy możecie z powodzeniem wykorzystać również w inny sposób, bo colesław to świetny dodatek do głównego dania, a sos czosnkowy jest dobry do… wszystkiego! Tak więc bez obaw, nic się nie zmarnuje 😂

Ważne:

– Powyżej podałem linki do przepisów na sos i surówkę. Jeśli nie chce Wam się robić surówki, to od biedy można użyć np. kapusty pekińskiej, albo pominąć, ale… to już nie będzie to samo 😉

– Tortille można wykonać samemu (przepis) lub kupić gotowe w markecie.


Wykonanie

1
Gotowe

Gyros

Kotleciki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przestudź. Następnie pokrój je na bardzo cienkie paseczki. Umieść je w misce, dodaj dobrą przyprawę do gyrosa, paprykę wędzoną, olej i wymieszaj. Tak przygotowane "mięsko" możesz podsmażyć na patelni na małym ogniu lub upiec w piekarniku (czas pieczenia około 15 minut w 180 stopniach).

2
Gotowe

Kebab

Weź tortille i je lekko podgrzej, żeby były łatwiejsze do zwijania. Umieść na nich sos czosnkowy, warzywa pokrojone w kostkę, coleslawa, ketchup oraz wcześniej zrobionego gyrosa. Złóż najpierw lewą i prawą stronę do środka, a następnie zwiń. Tak przygotowaną tortillę wsadź do opiekacza lub obsmaż z każdej strony na patelni na małym ogniu.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Sos czosnkowy
Sos czosnkowy

3
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
wolfiepoliMartaIwona Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Iwona
Gość
Iwona

Czym zastąpić soję? Mój organizm jej nie toleruje – ciecierzyca, fasola ….

Marta
Gość
Marta

Jackfruit

wolfiepoli
Gość

ale smakowicie to wyglada!