• Home
  • Desery
  • Ciasto francuskie z brzoskwiniami i budyniem

Ciasto francuskie z brzoskwiniami i budyniem

0 0
Ciasto francuskie z brzoskwiniami i budyniem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Budyń: 1 opakowanie
Mleko roślinne: 450 ml
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Ciasto francuskie: 1 opakowanie
Brzoskwinie: 1 puszka
Płatki migdałów: 2 garści
Do posmarowania
Mleko roślinne: 40 ml
Syrop klonowy: 2 łyżki
Do podania
Jogurt: kilka łyżek

Poświeć kilkanaście minut i zrób ten REWELACYJNY deser!

  • Serves 21
  • Medium

Ingredients

  • Do posmarowania

  • Do podania

Share

Jeśli wydaje Ci się, że przygotowanie PYSZNEGO i SZYBKIEGO deseru jest czasochłonne i pracochłonne, to… Tylko Ci się wydaje! Dzisiaj chcę Ci pokazać jak przy użyciu kilku łatwo dostępnych składników możesz ukręcić w kilka chwil niesamowicie dobre ciasto francuskie z brzoskwiniami i budyniem.

Szybki deser z ciasta francuskiego

Ten ekspresowy wypiek zaskoczy Ciebie oraz każdego poczęstowanego swoim wspaniałym smakiem oraz prostotą wykonania. Masz dwie lewe ręce do roboty? Nic się nie martw, tutaj naprawdę nie ma co zepsuć. Przepis na ciasto francuskie z brzoskwiniami jest dziecinnie prosty.

Moje ciastka miały być udekorowane lukrem, ale… nie miałem w mieszkaniu ani grama cukru… Postanowiłem oblać je roślinnym jogurtem naturalnym. Była to naprawdę świetna decyzja! Nadało to gotowemu deserowi „świeżości”.

Kupne ciasto francuskie jest bardzo wygodne w codziennym wypiekaniu. Oczywiście bardzo fajnie byłoby zrobić je samodzielnie, ale… komu chce się bawić w mozolne ugniatanie i przekładanie ciasta…? Sklepowe jest naprawdę spoko! Możesz z niego zrobić m.in. ekspresowe wegańskie samosy, przystawkę z pieczonym burakiem lub francuską zapiekankę z soczewicą.

Ciasto francuskie z brzoskwiniami i budyniem

KĄCIK PORAD

  • Moje ciasto francuskie miało 375g, ale śmiało możesz użyć mniejszego np. 300g.
  • Pamiętaj żeby użyć budyniu do gotowania! Nie nadają się do dzisiejszego przepisu „gorące kubki”.
  • U mnie puszka brzoskwiń ważyła 820g – standardowa duża puszka.
  • Po upieczeniu udekorowałem przestudzony deser roślinnym jogurtem naturalnym. Świetnie sprawdzi się również lukier, jak i słony karmel.
  • Jeśli nie masz płatków migdałów, to możesz również użyć innych orzechów.
[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Budyń: 1 opakowanie
Mleko roślinne: 450 ml
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Ciasto francuskie: 1 opakowanie
Brzoskwinie: 1 puszka
Płatki migdałów: 2 garści
Do posmarowania
Mleko roślinne: 40 ml
Syrop klonowy: 2 łyżki
Do podania
Jogurt: kilka łyżek

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj budyń w 450 ml mleka roślinnego + 2 łyżkach cukru zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu - dajemy odrobinę mniej mleka niż w instrukcji, żeby budyń wyszedł troszkę gęstszy.

2
Gotowe

Ciasto francuskie rozwiń, przekrój wzdłuż na 3 równe paski. Każdy pasek podziel na około 7 równych kwadratów.

3
Gotowe

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż wycięte kwadraty z ciasta francuskiego - zostaw delikatne odstępy między nimi. Posmaruj je miksturą zrobioną z mleka roślinnego i syropu klonowego, rozprowadź budyń na każdym kwadracie, połóż pokrojone w plasterki brzoskwinie.

4
Gotowe

Ciastka posyp płatkami migdałów i wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut lub do momentu, gdy ciastka zrobią się złociste i smakowite.

5
Gotowe

Odstaw do przestygnięcia, udekoruj jogurtem lub lukrem i... zajadaj. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Wegańskie samosy z ciasta francuskiego
previous
Wegańskie samosy z ciasta francuskiego
Pikantna zupa z boczniakami i jarmużem
next
Indyjska zupa z boczniakami i jarmużem
Wegańskie samosy z ciasta francuskiego
previous
Wegańskie samosy z ciasta francuskiego
Pikantna zupa z boczniakami i jarmużem
next
Indyjska zupa z boczniakami i jarmużem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x