Sos arrabbiata

Sos arrabbiata

Składniki

Ilość porcji:
Pomidory w puszce : 2 puszki
Koncentrat pomidorowy : 3 łyżeczki
Czerwone wino : 100ml
Cebula biała : 1 średnia
Czosnek : 4 ząbki
Cukier trzcinowy : 1 łyżka
Papryka wędzona : 1 łyżeczka
Bazylia : 2 łyżeczki suszona
Oregano : 1 łyżeczka suszone
Pomidory suszone : 2 łyżeczki przyprawa
Ostra papryka w płatkach : 1 łyżeczka
Sól : 1 łyżeczka
Pieprz czarny : szczypta
Olej : 2 łyżki
Dodatkowo
Makaron penne : 400g
Bazylia : garść świeżej

Kaloryczność

1
Porcja
479
Kalorie
17.4g
Białko
6g
Tłuszcz
85.6g
Węgl.
7.4g
Błonnik

Pyszny i pomidorowy? To z pewnością synonimy dzisiejszego bohatera. Sos arrabbiata podany z penne z pewnością podbije Wasze serca i wkradnie się do stałego kulinarnego repertuaru!

  • 25 min
  • Ilość porcji: 4

Składniki

  • Dodatkowo

Wstęp

Share

Sos arrabbiata

Historii samego sosu nie będę zbytnio przybliżał, bo nawet mnie to średnio interesuje – wystarczy Wam wiedzieć, że jest to sos pochodzący z kuchni włoskiej, a jego podstawą są dobrej jakości pomidory, czosnek i bazylia. W internecie możecie również natknąć się na pisownię sos arrabiata.

Ciekawsze natomiast od pochodzenia sosu jest to, czemu w ogóle sos arrabbiata wylądował na moim stole i dlaczego wyszedł tak niesamowicie dobry! Wiele rzeczy w moim życiu dzieje się za sprawą płci pięknej, tak i tutaj nie mogło być inaczej. Wiedziałem, że jest ona fanką tego sosu, więc postanowiłem jej zaimponować, robiąc go w sposób perfekcyjny – subiektywnie oczywiście. Dzięki tym staraniom, które były ukierunkowane przypodobaniu się „koleżance”, mam dzisiaj dla Was wspaniały przepis, który podbije Wasze serca! Macie pewność jakości!

Porady:

  • Sos może być podawany z dowolnym makaronem, ale ja polecam klasyczne i tradycyjne penne.
  • Do sosu warto wykorzystać dobrej jakości pomidory w puszce lub ewentualnie świeże – jeśli tylko jest sezon, a pomidory są „smakowe”. Polecam pomidory pelati.
  • Pomidory suszone (przyprawa) mogą być również pod nazwą „przyprawa toskańska”. Jeśli nie znajdziecie jej w sklepie, to możecie zastąpić ją posiekanymi pomidorami suszonymi – cztery pomidorki powinny wystarczyć.
  • Poza posiekaną bazylią bardzo fajnymi dodatkami wzbogacającymi smak gotowego dania, będą z pewnością wegański parmezan oraz pieczona kasza gryczana. Nie są to co prawda obowiązkowe dodatki, ale z pewnością wzbogacą smak dania i dadzą dodatkowego efektu WOW!

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu - obowiązkowo al dente.

2
Gotowe

Posiekaj czosnek oraz cebule. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć cebulę oraz czosnek. Dodaj szczyptę soli, pomieszaj i smaż około 3-5 minut - cebula ma się zeszklić.

3
Gotowe

Dodaj wino, cukier i przyprawy - uważaj z ostrą papryką, bo jeśli nie lubisz bardzo pikantnych dań, to najlepiej dodać jej tylko troszkę, a później ewentualnie dosyp więcej! Wymieszaj. Dodaj pomidory z puszki (jeśli są tak jak u mnie w całości, to rozgnieć je) oraz koncentrat pomidorowy. Ponownie wymieszaj, zmniejsz ogień, przykryj przykrywką i gotuj 15-20 minut od czas do czasu mieszając. Po tym czasie dopraw do smaku solą i pieprzem, wrzuć ugotowany makaron oraz garść posiekanej bazylii. Wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Podawaj w towarzystwie posiekanej bazylii, parmezanu lub/i pieczonej kaszy gryczanej.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Krem z białej kapusty
Poprzedni
Krem z białej kapusty
Ryż w pomidorach z groszkiem
Następny
Ryż w pomidorach z groszkiem
Krem z białej kapusty
Krem z białej kapusty
Ryż w pomidorach z groszkiem
Ryż w pomidorach z groszkiem

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki