Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca : 2 puszki 480g ugotowanej lub 200g suchej
Nasiona chia : 2 łyżki
Ketchup : 7 łyżek
Papryka wędzona : 1 łyżeczka
Papryka ostra : 1 łyżeczka
Kumin : 2 łyżeczki
Tymianek : 1 łyżeczka
Sól : do smaku
Płatki owsiane : 50g
Pieprz czarny : szczypta
Olej kokosowy : 4 łyżki
Cebula biała : 1 sztuka
Czosnek : 3 ząbki
Por : 1/2 sztuki
Marchewka : 1 mała
Glazura
Sos BBQ : 6 łyżek
Miód / Syrop klonowy : 4 łyżki

Kaloryczność

Foremka
Porcja
872
Kalorie
24.8g
Białko
32.6g
Tłuszcz
115.4g
Węgl.
13.4g
Błonnik

Bardzo klasyczny strączek w klasycznym dla weganizmu wydaniu. Co mam na myśli? Oczywiście jest to rewelacyjny pasztet z ciecierzycy.

  • 60 min
  • Ilość porcji: 2

Składniki

  • Glazura

Wstęp

Share

Pasztet z ciecierzycy

Ciecierzyca jest moim ulubionym strączkiem. Bardzo łatwo można z niej zrobić zarówno wytrawne dania, takie jak dzisiejszy pasztet z ciecierzycy czy burgery z ciecierzycy, jak i pyszne słodkie ciasteczka. Dzisiaj jednak skupię się na czymś klasycznym, co dla wielu jest kwintesencją weganizmu. Jeśli zapytasz przypadkowego przechodnia z czym mu się kojarzy weganizm, to zapewne na pierwszym miejscu będą to jałowe kotlety sojowe (bo źle zrobione) oraz pasztety. Od tego pierwszego mam wrażenie, że troszkę się odchodzi na rzecz strączków, które z pewnością są lepszym wyborem.

Pasztet z ciecierzycy

Pasztety bezmięsne można zrobić de facto ze wszystkiego, ale jako fan ciecierzycy i posiadacz odcedzonej i przepłukanej cieciory w lodówce (została po drugim rzucie napoleonek), postawiłem własnie na pasztet z ciecierzycy. Na blogu znajdziesz również pasztet sojowy oraz pasztet ze śliwką.

Pytania i odpowiedzi:

  • Czy do glazury sos BBQ jest niezbędny?

Nie. Z powodzeniem możesz użyć ketchupu – najlepiej z dodatkiem papryki wędzonej.

  • Co zamiast nasion chia?

Jeśli chcesz zastąpić, to możesz użyć zmielonego siemienia lnianego lub ewentualnie pominąć.


Wykonanie

1
Gotowe

Do malaksera wrzuć ciecierzycę, nasiona chia, ketchup, płatki owsiane i przyprawy. Zmiksuj na gładką masę.

2
Gotowe

Pokrój drobno pora, cebulę, marchewkę i czosnek. Rozgrzej olej na patelni i smaż warzywa do zmięknięcia. Następnie przełóż je do malaksera (do wcześniej zmielonej ciecierzycy) i zmiksuj na gładko.

3
Gotowe

Posmaruj foremki olejem (u mnie wyszły 2 foremki), przełóż masę. W miseczce wymieszaj sos BBQ z miodem lub syropem klonowym. Posmaruj pasztet po wierzchu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 40 minut.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

napoleonka bez jajek
Poprzedni
Napoleonka bez jajek
Zupa orzechowa
Następny
Zupa orzechowa
napoleonka bez jajek
Napoleonka bez jajek
Zupa orzechowa
Zupa orzechowa

Dodaj komentarz

3 komentarzy do "Pasztet z ciecierzycy"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Ala
Gość

Proszę, podawaj takie rzeczy jak tutaj ciecierzyca w gramach, nie jestem na pewno jedyną osobą, która używa suchej ciecierzycy i ją gotuje :). Nie mam pojęcia ile to dwie puszki ciecierzycy 🙂

Dorota_N
Gość

Dzień dobry, Pan tak ciekawie i zdrowo gotuje a piecze Pan w foremkach z aluminium? Proszę tego nie robić! Podczas pieczenia uwalniają się do pożywienia cząstki aluminium, które są bardzo szkodliwe dla organizmu.

Pozdrawiam i życzę wielu udanych przepisów. Bardzo lubię Pana blog.

wpDiscuz