Wegańskie lody mango

9 1
Wegańskie lody mango

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mango:: 1 owoc 200ml
Mleczko kokosowe:: 1/2 puszki
Opcjonalnie
Cukier trzcinowy:: 2 łyżki

Nutritional information

1
Porcja
237
Kalorie
1g
Białko
17g
Tłuszcz
20g
Węglowodany

Nie ma nic lepszego od lodów w piękny i ciepły dzień. Koniecznie zrób lody mango, które nie wymagają dużej uwagi, a smakują wyśmienicie.

  • 5 min
  • Serves 2
  • Easy

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Lody mango

Powoli da się wyczuć wiosnę za oknem. Ptaki świergolą ile tylko mają sił w swoich maleńkich płucach, a słońce grzeje i ogrzewa nasze spragnione jego promieni twarze. Nie można jednak zapomnieć o tym, co z pewnością symbolizuje nadejście wiosny, czyli „przebiśniegi”, które powstały na skutek działań wyprowadzanych na spacery pupili. To wszystko jednak składa się na radosną nowinę i z tego własnie powodu postanowiłem ukręcić moje pierwsze lody w tym roku. Na celowniku znalazła się pucha, dzięki której powstały lody mango.

Dlaczego wybrałem na lody mango z puszki?

Przyczyna prosta i na pewno niektórym znana. Mango ze sklepu to ruletka. Raz jest pyszne i dojrzałe, a innym razem nawet po tygodniu nie nadaje się do jedzenia i szybciej pleśnieje niż dojrzewa. Poza tym mango w puszce to wygoda. Kupię dzisiaj, a zrobię coś z niego za miesiąc lub dwa i nic się z nim nie stanie. Oczywiście zdrowotnie gorzej wypada przez dodatek (około 8%) cukru, ale trzeba podchodzić zdroworozsądkowo i po prostu nie dać się zwariować. Ta odrobina cukru nam dupy nie urwie.

Oczywiście jeśli tylko masz ochotę, możesz zrobić lody ze świeżego mango. Pamiętaj tylko, żeby było dobrze dojrzałe.

Niestety nie posiadam jeszcze maszynki do lodów. Mam jednak nadzieję w tym sezonie uzbroić się w nią i zaprezentować Wam dużo przepisów na smaczne, zdrowe i proste domowe lody.

Do podania świetnie będzie pasowała wegańska bita śmietana, wiórki kokosowe, starta gorzka czekolada, ale również możesz podać je bez dodatków.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Mango:: 1 owoc 200ml
Mleczko kokosowe:: 1/2 puszki
Opcjonalnie
Cukier trzcinowy:: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Pulpę mango z puszki umieść w wysokim naczyniu, dodaj mleczko kokosowe oraz cukier lub erytrol. Zblenduj dokładnie.

2
Gotowe

Przełóż zawartość naczynka do pudełeczka i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin, i co jakiś czas zamieszaj. Jeśli używasz maszynki do lodów, to po prostu postępuj zgodnie z instrukcją.

Pasta warzywna
previous
Pasta warzywna z prażoną kaszą gryczaną
Prosty przepis na ketchup
next
Ketchup ekspresowy
Pasta warzywna
previous
Pasta warzywna z prażoną kaszą gryczaną
Prosty przepis na ketchup
next
Ketchup ekspresowy
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x