Koktajl wysokobiałkowy – naturalny

Koktajl wysokobiałkowy – naturalny

Składniki

Ilość porcji:
Soja : 300g ugotowanej
Mango : 1 sztuka
Truskawki : 150g
Mleko roślinne : 800ml u mnie domowe kokosowe
Wanilia : 1 laska
Daktyle : 100g
Nasiona chia : 20g
Jagody goji : 20g
Sól : szczypta

Kaloryczność

1
Porcja
790
Kalorie
30g
Białko
33g
Tłuszcz
99g
Węglowodany

Dostarczenie wysokiej jakości białka w diecie wegańskiej, ale i nie tylko, jest bardzo istotne. Właśnie dlatego stworzyłem koktajl wysokobiałkowy.

  • 5 min
  • Ilość porcji: 2

Składniki

Wstęp

Share

Są weganie będący na dietach wysokowęglowodanowych, ale to nie znaczy, że wszyscy tak jedzą i to jedyna droga jaką należy obrać. Jeśli masz ochotę na szybki posiłek, np. potreningowy o wysokiej ilości pełnowartościowego białka, ale nie takiego z prochu tylko naturalnego, to polecam ten koktajl. Dzięki niemu regeneracja po treningu będzie bardzo przyjemna, bo o smaku mango i truskawki.

Na pomysł zrobienia takiego shake-a wpadłem po treningu. Nie byłem zbytnio głodny (trening ciężki, więc nie dość, że przed oczami przeleciało całe życie to żołądek podchodził do gardła). Stwierdziłem, że dobrą opcją byłby koktajl, ale nie miałem ochoty sięgać po proszek, bo to jest jednak trochę dalekie od naturalnego jedzenia, dlatego też spojrzałem swoimi pięknymi (bo piwnymi) oczętami w stronę zamrażarki, w której miałem sporo soi nazywanej przez niektórych w takiej formie „zimną s*ką”. Czemu tak brzydko o niej mówią? Bo ludzie przy niej troszkę namieszali, zmienili ją, zniszczyli modyfikacjami w genach. Poza tym uważa się, że cycki po niej rosną. Mi jednak dziwnym trafem nie chcą urosnąć…

Połączyłem tą pełnowartościową damę w blenderze z pozostałymi składnikami i… otrzymałem pyszny, zimny koktajl, który zawierał duże ilości białka i ogromną ilość smaku pochodzącą od owoców.

Jeśli nie wiesz jak gotować strączki, sprawdź koniecznie poradnik:

Jak ugotować fasolę i inne strączki?


Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładko. Jeśli masz czas, możesz wcześniej namoczyć daktyle, ale nie jest to warunek konieczny.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Poprzedni
Sos z batata
Następny
Wegański parmezan
Sos z batata
Wegański parmezan

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Koktajl wysokobiałkowy – naturalny"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Małgorzata
Gość

Czy soja jest gotowana ?

wpDiscuz