Koktajl truskawkowy

Koktajl truskawkowy

Składniki

Ilość porcji:
Truskawki : 600g
Orzechy nerkowca : 100g
Daktyle : 100g
Wanilia : 1 laska
Mleczko kokosowe : 1 puszka
Mięta : garstka

Kaloryczność

1
Porcja
259
Kalorie
4.1g
Białko
16.9g
Tłuszcz
27g
Węgl.
4g
Błonnik

Zrób koktajl truskawkowy według tego przepisu i odpłyń w pyszną i kremową podróż. Koktajl zawiera nie tylko owoce, ale też... orzechy!

  • 30 min
  • Ilość porcji: 6

Składniki

Wstęp

Share

Koktajl truskawkowy

Przemierzając krakowski Stary Kleparz z każdej strony dobiegał mnie ich zapach. Już od samego wejścia (po minięciu koszy, które pachniały troszkę inaczej niż truskawki…) unosi się ich aromat. Piękny, kojarzący się z wiosną, dzieciństwem i szczęściem. Po kilku krokach w głąb kleparza byłem już wśród stoisk uginających się od świeżych owoców i warzyw. Od razu, gdy zobaczyłem truskawki, postanowiłem, że pierwszym przepisem z nimi w roli głównej na blogu będzie koktajl truskawkowy. Klasyka, która w te słoneczne dni będzie niczym wisienka na torcie. Jak klimatyzacja w upalny dzień w biurowcu.

Przy okazji koniecznie sprawdźcie przepis na koktajl z burakiem, gdzie również znajdziecie truskawki.

Koktajl truskawkowy można zarówno tradycyjnie pić ze szklanki lub tak jak ja z dużej butelki, ale również dawniej często jadałem koktajl z ryżem lub makaronem. Bardzo prosty sposób na szybki obiad. Jest to jednak coś specyficznego i nie każdy lubi.

A Wy w dzieciństwie jedliście ryż lub makaron z koktajlem? 🙂


Wykonanie

1
Gotowe

Truskawki daj na kilkanaście minut do zamrażarki, aby dobrze się schłodziły. Daktyle i nerkowce namocz w zimnej wodzie na noc lub minimum 30 minut w gorącej wodzie. Po tym czasie odlej wodę, przepłucz i dodaj do kielicha blendera wraz z pozostałymi składnikami i zmiksuj.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Gofry kakaowe
Poprzedni
Gofry kakaowe
Jak ugotować bób
Następny
Jak ugotować bób
Gofry kakaowe
Gofry kakaowe
Jak ugotować bób
Jak ugotować bób

Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
  Subscribe  
Powiadom o