Gofry po meksykańsku

Gofry po meksykańsku

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka kukurydziana : 60g
Mąka ryżowa : 40g
Skrobia ziemniaczana : 1 łyżka
Woda : 100ml
Kumin : 2 łyżeczki
Sól : 1/2 łyżeczki
Papryka ostra : szczypta
Kukurydza : 100g
Olej : 2 łyżki
Proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
Do podania
Guacamole :
Cebula czerwona :
Czerwona fasola :

Kaloryczność

1
Porcja
188
Kalorie
2.4g
Białko
8.3g
Tłuszcz
28.1g
Węgl.
2.4g
Błonnik

Gofry po meksykańsku, to prawdziwa gratka dla fanów kuchni meksykańskiej. Wyjątkowe i niepowtarzalne. Jednocześnie pikantne, słodkie i delikatne.

  • 10 min
  • Ilość porcji: 4

Składniki

  • Ciasto

  • Do podania

Wstęp

Share

Gofry po meksykańsku

¡Arriba, arriba, arriba… los gofres de mexicanos! Gofry po meksykańsku rządzą! To że są proste w wykonaniu, to nic zaskakującego, bo każde, nawet gofry bezglutenowe są banalne. Wystarczy względnie dobra (wcale nie droga) gofrownica i można działać. Tutaj chodzi o smak, chrupkość gofra… o całą tą wspaniałość.

Gofry po meksykańsku

Połączenie pikanterii płynącej z ostrej papryki i słodycz kukurydzy, w połączeniu z kuminem i chrupiącym gofrem sprawia, że łezka się w oku kręci, na samą myśl o nich… Do tego dopełnienie ich wspaniałości przez guacamole i czerwoną fasolę powoduje w ustach eksplozję smaków większą niż kiedykolwiek zaserwował nam El Popo. Może troszkę… a nawet bardzo się podniecam tymi goframi, ale wierzcie mi, naprawdę jest czym!


Wykonanie

1
Gotowe

Wszystko składniki na ciasto za wyjątkiem kukurydzy i 1 łyżki oleju zmiksuj lub bardzo porządnie wymieszaj - ja dla pewności zawsze używam blendera ręcznego. Dodaj odsączoną kukurydzę i ponownie wymieszaj.

2
Gotowe

Rozgrzej gofrownicę. Posmaruj ją delikatnie olejem i wyłóż ciasto. Zamknij i piecz około 5 minut. Podawaj z guacamole, czerwoną fasolą i cebulą.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Kopytka z buraków
Poprzedni
Kopytka z buraków
Cykoria pieczona
Następny
Cykoria pieczona
Kopytka z buraków
Kopytka z buraków
Cykoria pieczona
Cykoria pieczona

Dodaj komentarz

5 komentarzy do "Gofry po meksykańsku"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Apetyt na Smaka
Gość

Ooo gofrów na słono jeszcze nie jadłam, przepis wygląda obiecująco więc trzeba będzie wypróbować 😉

Klaudia
Gość

Będą jutro na śniadanie!

Julia
Gość

Dzięki za przepis:) Jaką mąką bezglutenową można zastąpić m. ryżową?

wpDiscuz