Dahl z czerwonej soczewicy

Dahl z czerwonej soczewicy

Składniki

Ilość porcji:
Soczewica czerwona : 350g
Cebula biała : 2 sztuki
Pomidor : 1 puszka
Mleczko kokosowe : 1 puszka
Czerwona pasta curry : 2 łyżki
Woda : 650ml
Olej kokosowy : 1 łyżka
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Kaloryczność

1
Porcja
505
Kalorie
23g
Białko
19g
Tłuszcz
55g
Węglowodany

Jeśli nie masz pomysłu na szybki obiad, to dahl z czerwonej soczewicy jest idealnym rozwiązaniem. Dahl wygrywa prostotą wykonania i smakiem!

  • 30 min
  • Ilość porcji: 4

Składniki

Wstęp

Share

Wczoraj pojawił się przepis na chlebki naan, więc dzisiaj nie mogło zabraknąć przepisu na dahl z czerwonej soczewicy! Jest to danie rodem z Indii, którego głównymi składnikami są oczywiście czerwona soczewica oraz mleczko kokosowe i mieszanka przypraw, którą można stworzyć samemu lub użyć gotowej, na przykład w formie pasty, tak jak ja to zrobiłem tym razem. Sama nazwa dahl oznacza strączki, więc de facto dahl mógłby być również z fasoli czy innych odmian soczewicy, natomiast najlepiej do tego się nadaje ta czerwona.

Czy trudno jest zrobić dahl z czerwonej soczewicy?

Przepis na dahl z soczewicy jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Składniki również są łatwo dostępne. Dahl możemy podawać według uznania, z ryżem (wtedy będzie to wersja bezglutenowa), jak i z chlebkami naan. Danie jest o tyle fajne, że po podgrzaniu smakuje nawet lepiej niż świeżo przygotowane (niczym nasz polski bigos). Dlatego właśnie wczoraj nabierałem sobie dahl za pomocą chlebków zamiast użyć łyżki, bo w końcu im mniej do mycia tym bardziej ekologicznie… no dobra… użyłem chlebków do jedzenia, bo zmywać mi się nie chciało… nie zawsze musi się przecież chcieć, a każda wymówka jest dobra 😉 Dzisiaj natomiast do odgrzanego dahl-u ugotowałem ryż. Obie opcje są pyszne i godne polecenia!


Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulę pokrojoną w kostkę.

2
Gotowe

Gdy cebula się zeszkli, dodaj pastę curry i smaż kolejne kilka minut.

3
Gotowe

Wlej puszkę pomidorów, wodę oraz wsyp przepłukaną soczewice. Gotuj przez około 20-25 minut. Gdyby soczewica wypiła całą wodę, zanim danie będzie gotowe, dolej po prostu kolejne 100ml.

4
Gotowe

Gdy soczewica będzie już rozgotowana, wlej mleczko kokosowe i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

5
Gotowe

Gotuj 5-10 minut po czym zdejmij z ognia i zajadaj.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Poprzedni
Smalec z fasoli
Następny
Zupa pomidorowa krem z curry
Smalec z fasoli
Zupa pomidorowa krem z curry

17
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
10 Comment threads
7 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
AgnieszkaWeronikaGrażynaAniaOlga Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
JustTina
Gość
JustTina

Uwielbiam tego bloga. Śledzę go niemal od początku istnienia i tak sobie myślę, że chciałabym mieć takiego Blendmana w kuchni. Konrad, wyjdź za mnie:) to tak pół żartem, pół serio:) Nie jestem królową kuchni, ale wiem co dobre i wiecie co? To jest zaje…ste! Jak mi się uda to wrzucę super nieprofesjonalne foty mojej obiadokolacji:))

Eliza
Gość
Eliza

Pomidory z puszki w kawałkach czy może zbledowac puszkę? tzn. Pomidory?

Aggie
Gość
Aggie

bardzo dziękuję za ten przepis! Zagościł u nas na stałe 🙂

Beata
Gość
Beata

Wszystko mam oprócz pasty😟można czyms ją zastąpić?

Olga
Gość
Olga

Dodałam troche wiecej warzyw i pastę z tamaryndowca. Wyszło przepysznie! To danie bedzie jednym z moich ulubionych 🙂

Ania
Gość
Ania

Zrobiłam cały gar. I napiszę krótko: Przepyszne. Po przeszukaniu chyba całego Internetu, trafiłam na Twojego bloga. I to jest to czego szukałam. Świetna robota. A jutro: Ciecierzyca z jarmużem i kisiel z siemienia lnianego.

Grażyna
Gość
Grażyna

Właśnie robię (wcześniej wyprodukowawszy mleko kokosowe). Pasty curry nie posiadam, doprawiłam ziołami, zapowiada się dobrze. Nie przewidziałam, że będzie tego tak dużo!

Weronika
Gość
Weronika

Dzisiaj po raz kolejny wpadnie na obiad! Uwielbiam <3

Weronika
Gość
Weronika

Super połączenie z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim! 😋

IMG_20170409_211043_646.jpg
Agnieszka
Gość
Agnieszka

Uwielbiam to danie. Proste i pyszne. Może to nie bardzo po Indyjsku, ale ja czasami jem też z kaszą gryczaną. Pasuje mi to połączenie smaków. Dziękuję za przepis.