Curry z batatami i szpinakiem

Curry z batatami i szpinakiem

Składniki

Ilość porcji:
Batat : 1 duży 300-400g
Cebula : 1 duża
Czosnek : 2-3 ząbki
Olej : 2 łyżki
Pasta curry : 1 łyżka
Przyprawa curry : 1 łyżka
Mleczko kokosowe : 1 puszka
Masło orzechowe : 2 łyżki
Woda : 100 ml
Świeży szpinak : 100g
Sól : do smaku
Do podania
Orzeszki ziemne : garść
Zielona cebulka : pęczek

Zastanawiasz się co zrobić ze słodkich ziemniaków? Obowiązkowo sięgnij po ten przepis, na pewno Cię zachwyci!

  • 30 minut
  • Ilość porcji: 2

Składniki

  • Do podania

Wstęp

Share

Curry z batatami i szpinakiem

Powiedzieć, że lubię kuchnię indyjską, to jak nie powiedzieć nic. Uwielbiam te smaki, bogactwo przypraw,  częste połączenie pikantnego z delikatnym i łagodnym. Bajka! Wczoraj zawitał Wegański Butter Chicken, wcześniej chociażby dahl z czerwonej soczewicy i curry z cukinią. Są to dla mnie hiciory, które również obowiązkowo musisz wypróbować. Dzisiaj jednak skupimy się na curry ze słodkich ziemniaków, czyli z batatów.

Jakie jest curry z batatami i szpinakiem?

Dla mnie jest połączeniem smaków o których wcześniej wspomniałem. Pasta czerwona curry nadaje pikanterii, natomiast mleczko kokosowe, masło orzechowe i bataty równoważą smak oraz nadają delikatnego akcentu. Uwielbiam to połączenie, tę symfonię smaków.

Czy pasta czerwona curry jest konieczna?

Nie jest niezbędna, ale naprawdę warto jej użyć. Jeśli jednak nie masz do niej dostępu, a chcesz zrobić dzisiejsze curry z batatami, to zastąp ją przyprawą curry i dodaj trochę ostrej papryki. Jeśli nie lubisz pikanterii, to oczywiście paprykę możesz pominąć, chociaż pewnie będziesz żałować 😉

Z czym podawać curry?

Dzisiejszą wspaniałość kuchni indyjskiej podałem z ryżem basmati, ale świetnie będą również pasowały chlebki naan.

Spodobał Ci się przepis?

Kliknij, żeby zagłosować!

Średnia ocen 5 / 5. Liczba głosów: 2

Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę smaż przez 2-3 minuty. Po tym czasie wrzuć czosnek pokrojony w plasterki lub posiekany oraz bataty obrane i pokrojone w kostkę, przyprawę curry i pastę curry. Wymieszaj i podsmaż przez dosłownie 20-30 sekund.

2
Gotowe

Wlej mleczko kokosowe, wodę i dodaj masło orzechowe. Wymieszaj i gotuj do momentu, gdy bataty zaczną robić się miękkie. Zdejmij garnek z ognia, dodaj szpinak i sól do smaku. Zamieszaj porządnie kilkukrotnie, żeby szpinak dostał ciepła od sosu i się skurczył.

Podawaj curry posypane orzeszkami ziemnymi i posiekaną zieloną cebulką.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Jaglane Kinder Country
Poprzedni
Jaglane Kinder Country
Następny
Ciastka owsiane z rodzynkami
Jaglane Kinder Country
Jaglane Kinder Country
Ciastka owsiane z rodzynkami

Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
  Subscribe  
Powiadom o