Curry z batatami i szpinakiem

0 0
Curry z batatami i szpinakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Batat: 300-400g 1 duży
Cebula: 1 duża
Czosnek: 2-3 ząbki
Olej: 2 łyżki
Pasta curry: 1 łyżeczka
Przyprawa curry: 1 łyżka
Mleczko kokosowe: 1 puszka
Masło orzechowe: 2 łyżki
Woda: 100 ml
Świeży szpinak: 100g
Sól: do smaku
Do podania
Orzeszki ziemne: garść
Zielona cebulka: pęczek

Zastanawiasz się co zrobić ze słodkich ziemniaków? Obowiązkowo sięgnij po ten przepis, na pewno Cię zachwyci!

  • 30 minut
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Do podania

Share

Curry z batatami i szpinakiem

Powiedzieć, że lubię kuchnię indyjską, to jak nie powiedzieć nic. Uwielbiam te smaki, bogactwo przypraw,  częste połączenie pikantnego z delikatnym i łagodnym. Bajka! Wczoraj zawitał Wegański Butter Chicken, wcześniej chociażby dahl z czerwonej soczewicy i curry z cukinią. Są to dla mnie hiciory, które również obowiązkowo musisz wypróbować. Dzisiaj jednak skupimy się na curry ze słodkich ziemniaków, czyli z batatów.

Jakie jest curry z batatami i szpinakiem?

Dla mnie jest połączeniem smaków o których wcześniej wspomniałem. Pasta czerwona curry nadaje pikanterii, natomiast mleczko kokosowe, masło orzechowe i bataty równoważą smak oraz nadają delikatnego akcentu. Uwielbiam to połączenie, tę symfonię smaków.

Curry z batatam 2

Czy pasta czerwona curry jest konieczna?

Nie jest niezbędna, ale naprawdę warto jej użyć. Jeśli jednak nie masz do niej dostępu, a chcesz zrobić dzisiejsze curry z batatami, to zastąp ją przyprawą curry i dodaj trochę ostrej papryki. Jeśli nie lubisz pikanterii, to oczywiście paprykę możesz pominąć, chociaż pewnie będziesz żałować 😉

Z czym podawać curry?

Dzisiejszą wspaniałość kuchni indyjskiej podałem z ryżem basmati, ale świetnie będą również pasowały chlebki naan.

[Ocena: 4.7]

Składniki

Ilość porcji:
Batat: 300-400g 1 duży
Cebula: 1 duża
Czosnek: 2-3 ząbki
Olej: 2 łyżki
Pasta curry: 1 łyżeczka
Przyprawa curry: 1 łyżka
Mleczko kokosowe: 1 puszka
Masło orzechowe: 2 łyżki
Woda: 100 ml
Świeży szpinak: 100g
Sól: do smaku
Do podania
Orzeszki ziemne: garść
Zielona cebulka: pęczek

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę smaż przez 2-3 minuty. Po tym czasie wrzuć czosnek pokrojony w plasterki lub posiekany oraz bataty obrane i pokrojone w kostkę, przyprawę curry i pastę curry. Wymieszaj i podsmaż przez dosłownie 20-30 sekund.

2
Gotowe

Wlej mleczko kokosowe, wodę i dodaj masło orzechowe. Wymieszaj i gotuj do momentu, gdy bataty zaczną robić się miękkie. Zdejmij garnek z ognia, dodaj szpinak i sól do smaku. Zamieszaj porządnie kilkukrotnie, żeby szpinak dostał ciepła od sosu i się skurczył.

Podawaj curry posypane orzeszkami ziemnymi i posiekaną zieloną cebulką.

Konrad Budzyk

Jaglane Kinder Country
previous
Jaglane Kinder Country
alezciebieciacho1 e1585294700889
next
Ciastka owsiane z rodzynkami
Jaglane Kinder Country
previous
Jaglane Kinder Country
alezciebieciacho1 e1585294700889
next
Ciastka owsiane z rodzynkami
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agata

Wyszło pyszne! Ja użyłam znacznie więcej ostrych przypraw, a i tak wyszło dość delikatne. Danie jest bardzo lekkie, nie obciąża żołądka. Mleczko kokosowe daje przyjemną gładkość. Na pewno będę chętnie wracała do tego przepisu i może pokombinuję jeszcze z innymi warzywami

Konrad Budzyk

<3

Magda

Danie obłędne🙂orgazmistyczne 😛trafia idealnie w mój gust. Pycha!

Konrad Budzyk

Dziękuję 🙂

Emilia

Hej. Pyszne danie, super przepis, ale wyszło mega gęste, konstystencja prawie jak maslo orzechowe, a i tak dodałam więcej wody pod koniec. Zaczęło bardzo gęstnieć jak miękły Bataty. Możesz poradzić co poszło nie tak ?

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x