Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej

Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej

Składniki

Ilość porcji:
Mąka orkiszowa : 300g + do podsypania
Woda : 150g
Sól : 1/2 łyżeczki
Olej : 2 łyżki

Kaloryczność

1
Porcja
45
Kalorie
1.8g
Białko
1g
Tłuszcz
7.1g
Węgl.
1.1g
Błonnik

Jesteś już zmęczony tymi białymi jak śnieg i bezwartościowymi jak... śmieci białymi pierogami? Koniecznie zrób ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej!

  • 30 min
  • Ilość porcji: 25

Składniki

Wstęp

Share

Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej

Szukacie zdrowszej alternatywy dla pierogów z oczyszczonej mąki pszennej? Proponuję Wam ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej! Pomimo że pierogi z mąki pełnoziarnistej z oczywistych względów nie wyjdą jak klasyczne, to nadal będą bardzo dobre i przede wszystkim o wiele zdrowsze. Pełne błonnika i witamin, które znajdują się w okrywie nasiennej pozostałej w mące.

Do wykonania ciasta pierogowego możesz użyć mąki orkiszowej chlebowej oraz pełnoziarnistej lub mąki pszennej pełnoziarnistej. Z tych trzech na pewno pierogi wyjdą takie jak być powinny!

Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej

Co do środka?

W przypadku pierogów pełnoziarnistych proponowałbym środek wytrawny i wyrazisty. Ciasto pełnoziarniste ma specyficzny smak, a nie jak np. ciasto na pierogi z mąki ryżowej, które jest neutralne. Ja pierogi zrobiłem z bobem, ale świetnie sprawdzi się również kapusta kiszona, zielona i czerwona soczewica.


Wykonanie

1
Gotowe

W misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą i sól. Dolej olej i wlej gorącą wodę. Wyrabiaj ciasto za pomocą łyżki lub za pomocą robota. W razie potrzeby dosyp więcej mąki. Zostaw na 15 minut w misce pod przykryciem.

2
Gotowe

Podsyp blat mąką, wyjmij ciasto i ugniataj przez chwilę.

3
Gotowe

Ponownie podsyp blat i rozwałkuj ciasto - możesz to zrobić nawet bardzo cienko. Uważaj, żeby nie przywarło do blatu! Wycinaj kółeczka za pomocą szklanki, ułóż swój ulubiony farsz i zacznij lepić. Ja pierogi pierwsze lekko zlepiłem, a następnie przycisnąłem widelczykiem, żeby zrobić fikuśny wzorek. Gotuj w osolonej wodzie przez około 4 minuty od momentu wypłynięcia.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Ciasto na pierogi z mąki ryżowej
Poprzedni
Ciasto na pierogi z mąki ryżowej
Pierogi z zieloną soczewicą
Następny
Pierogi z zieloną soczewicą
Ciasto na pierogi z mąki ryżowej
Ciasto na pierogi z mąki ryżowej
Pierogi z zieloną soczewicą
Pierogi z zieloną soczewicą

Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
  Subscribe  
Powiadom o