Ciasto drożdżowe z malinami

Ciasto drożdżowe z malinami

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka orkiszowa : 150g
Mleko roślinne : 90ml
Olej : 2 łyżki
Drożdże instant : 1/2 opakowania
Cukier : 1 łyżka
Sól : szczypta
Kruszonka
Mąka orkiszowa : 2 łyżki
Olej kokosowy : 2 łyżki
Wiórki kokosowe : 2 łyżki
Cukier : 2 łyżki
Dodatkowo
Maliny : 200g

Kaloryczność

1
Porcja
138
Kalorie
3.6g
Białko
5.8g
Tłuszcz
19.7g
Węgl.
2.2g
Błonnik

Wspaniałe wspaniałości, czyli ciasto drożdżowe z malinami i kokosową kruszonką. Nic tylko zabrać się za pieczenie, zaparzyć kawkę i wcinać ze smakiem.

  • 60 min
  • Ilość porcji: 9

Składniki

  • Ciasto

  • Kruszonka

  • Dodatkowo

Wstęp

Share

Ciasto drożdżowe z malinami

Świeże maliny uwielbiam. Jak tylko zaczyna się sezon, to śmigam na plac targowy lub najbliższy straganik i kupuję opakowanie za opakowaniem. To samo zresztą tyczy się jagód. Z malin najczęściej kręcę koktajle lub zajadam prosto z sitka, zaraz po umyciu. Zdarza mi się również od czasu do czasu zrobić z nich coś bardziej „kreatywnego” i „pracochłonnego” jak dzisiejsze ciasto drożdżowe z malinami.

Ja przygotowałem wersję niezbyt słodką, ponieważ uwielbiam kwaskowy smak malin. Jeśli Wy wolicie słodsze ciasta, to koniecznie dodajcie troszkę więcej cukru lub słodzika. Ciasto idealne do porannej, weekendowej kawki… lub w każdym innym momencie życia.

Jeśli lubicie ciasta, to koniecznie sprawdźcie również: ciasto bananowe bezglutenowe, ciasto z ananasem, ciasto marchewkowe bezglutenowejagielnik i ciasto z płatków owsianych. Wszystkie są proste i pyszne!


Wykonanie

1
Gotowe

Drożdże, cukier, szczyptę mąki oraz letnie mleko wymieszaj i odstaw na 15 minut. W międzyczasie do malaksera lub dużej miski wsyp mąkę, sól i wlej olej. Dodaj wyrośnięte drożdże i wyrabiaj do momentu uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta - w razie potrzeby dosyp mąki. Wyłóż ciasto do foremki (u mnie 20x15cm) wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw przykryte ściereczką na 15 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

Gdy ciasto wyrasta, połącz ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę i wstaw ją na chwilę do lodówki.

3
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyte i osuszone maliny przełóż na ciasto i powtykaj je delikatnie. Zetrzyj na tarce lub pokrusz w rękach kruszonkę. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz około 20 minut lub... aż będzie wyglądało jak na zdjęciu.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Bezglutenowe krakersy z ziaren
Poprzedni
Bezglutenowe krakersy z ziaren
Koktajl brzoskwiniowy z chia i płatkami owsianymi
Następny
Koktajl brzoskwiniowy z chia i płatkami owsianymi
Bezglutenowe krakersy z ziaren
Bezglutenowe krakersy z ziaren
Koktajl brzoskwiniowy z chia i płatkami owsianymi
Koktajl brzoskwiniowy z chia i płatkami owsianymi

Dodaj komentarz

1 Komentarz do "Ciasto drożdżowe z malinami"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Iwona
Gość

Ile dokladnie drozdzy, bo znalazlam w sklepie na polce drozdze w proszku 7g i 50g w opakowaniu i nie wiem ktorych pol ma byc 😀

wpDiscuz