Boczniaki w panierce

Boczniaki w panierce

Składniki

Ilość porcji:
Boczniaki : 500g
Mleko roślinne : 250ml
Woda : 250ml
Mąka kukurydziana : 100g
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Papryka słodka : 2 łyżeczki
Papryka ostra : szczypta
Sól : 2 łyżeczki
Woda : 200-300ml
Płatki kukurydziane : 150g
Olej : 700ml

Kaloryczność

1
Porcja
585
Kalorie
6g
Białko
41g
Tłuszcz
50.2g
Węgl.
3.6g
Błonnik

Masz nieustającą ochotę na coś chrupiącego, niezdrowego i dobrze przyprawionego? Boczniaki w panierce na pewno Cię usatysfakcjonują!

  • 60 min
  • Ilość porcji: 5

Składniki

Wstęp

Share

Boczniaki w panierce

Nie o samej trawie, kamieniach i wodzie człowiek żyje. Czasami ciągnie nas wszystkich do syfiastego jedzenia… no prawie wszystkich. Trzeba wtedy sobie ulżyć, odchamić się i spałaszować coś tłuściutkiego, smażonego i niezbyt zdrowego. O ile będzie to „od święta”, to na pewno nam nie zaszkodzi. Po ostatnich sporych zakupach boczniakowych zrobiłem boczniaki smażone z pietruszką, a dzisiaj przyszedł czas wrzucić je na głęboką wodę… a raczej olej i zrobić boczniaki w panierce!

panierowane boczniaki

Tak przygotowane boczniaki w panierce można pałaszować na wiele sposobów. Ja proponuję zrobić do nich prosty ketchup, wegański majonezsos jogurtowy z miętą lub sos orzechowy i podawać w „kubełku”. Wybór sosu zależy od Twoich preferencji. Boczniaki możesz również wsadzić do kanapki lub tortilli, polać wybranym sosem i dorzucić ulubione warzywa. W taki sposób otrzymasz pysznego wrapa.

boczniaki panierowane


Wykonanie

1
Gotowe

Boczniaki umyj, odseparuj od siebie a te większe podziel na 2 lub 4 części, umieść w misce i zalej mlekiem (u mnie sojowe) i wodą. Wstaw na minimum godzinę do lodówki.

2
Gotowe

W miseczce wymieszaj przyprawy i mąkę kukurydzianą. Wlej wodę i dobrze wymieszaj - nie może być grudek. Wody dolewaj stopniowo do momentu uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. W malakserze lub za pomocą blendera zmiksuj płatki kukurydziane na drobno.

3
Gotowe

Rozgrzej w garnku olej (u mnie rzepakowy). Boczniaki wyjmij z lodówki, odlej wodę, odsącz delikatnie. Na talerz wysyp płatki, a obok postaw miseczkę z ciastem. Każdego boczniaka wsadzaj pojedynczo do ciasta, a następnie obtocz w płatkach. Wrzucaj na rozgrzany olej i smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron. Boczniaki muszą być smażone na głębokim tłuszczu i nie może być ich na raz zbyt dużo w garnku lub na patelni - nie mogą do siebie przylegać.
Usmażone boczniaki wyłóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru oleju.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Boczniaki smażone
Poprzedni
Boczniaki smażone z pietruszką
ciasteczka z czekoladą
Następny
Ciasteczka z czekoladą
Boczniaki smażone
Boczniaki smażone z pietruszką
ciasteczka z czekoladą
Ciasteczka z czekoladą

5
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
WitoKonrad BudzykEmiliaAsia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Asia
Gość
Asia

Proponowałabym zamiast smażenia na patelni- pieczenie w piekarniku 😁

Emilia
Gość
Emilia

Wpadłam na tego bloga zupełnie przypadkiem, i baaaaardzo mnie to cieszy. Już nie mogę się doczekać jak wypróbuję jakiś przepis, a brzmią one na papierze bardzo dobrze. Może i kiedyś odważę się spróbować boczniaków, bo tutaj wyglądają na naprawdę satysfakcjonujące danie.

Wito
Gość
Wito

Niezdrowego? No, może smażone nie jest całkiem zdrowe, ale… syfiastego?? Boczniaki? Sam jesteś syfiasty.