Jak zrobić tahini?

Jak zrobić tahini? Przepis na tahini

Pasta tahini – co to jest, jak to zrobić, jak to wygląda, po co to komu i z czym się to je? Jest to pasta wykonana z prażonych (lub nie) ziaren sezamu. Jeśli poddamy prażeniu ziarna, uzyskamy o wiele lepszy smak i zapach, ale jeśli jesteśmy kulinarnymi fajtłapami dużo lepszym pomysłem będzie wykonanie pasty tahini bez wcześniejszego prażenia – bardzo łatwo jest przypalić ziarna, a wtedy już do niczego się nie nadadzą – chyba że jako przestroga na raz następny, aby tego nie robić 😉

Przepisów na tahini jest przynajmniej kilka. Jedną z opcji jest to, o czym wcześniej wspomniałem, czyli prażenie sezamu. Drugą jest dodatek tłuszczu roślinnego – oleju sezamowego lub po prostu rzepakowego (nie nada się tutaj oliwa z oliwek ani żadna inna aromatyczna oliwa lub olej). Ja osobiście nie dodaję dodatkowego tłuszczu z 2 powodów. Pierwszym jest fakt, że mój blender radzi sobie ze zmieleniem na gładką pastę sezamu i nie ma takiej potrzeby, aby go wspomagać. Drugim jest to, że nie dodając tłuszczu do tahini mogę wykorzystać je później, np. do zrobienia chałwy.

Pasta tahini, tak samo jak masło orzechowe, może być przechowywana (szczelnie zamknięta) nawet przez kilka miesięcy i nie wymaga  umieszczania w lodówce, dlatego też warto na raz wykonać jej troszkę więcej, jeśli jesteśmy pewni jej smaku i mamy do czego ją wykorzystać… No właśnie, do czego w ogóle można ją używać? Najpopularniejszymi sosami, do których dodaje się pastę, są sos tahini oraz hummus. Dodatkowo, tak jak wspomniałem, można wykorzystać ją do zrobienia domowej chałwy, a niektórzy wykorzystują ją nawet jak masło orzechowe i smarują nią pieczywo. Możliwości naprawdę jest wiele.

Dla osób na diecie roślinnej jest to bardzo cenne źródło przede wszystkim wapnia, dlatego warto włączyć sezam (najprościej w postaci pasty) do diety. Tak więc, gdyby ktoś się czepiał, dlaczego objadacie się hummusem i chałwą, możecie śmiało powiedzieć, że uzupełniacie braki wapnia w diecie 😉

Sprawdź koniecznie przepis na hummus!

  • Sezam – 1 szklanka
  • Olej – 2-3 łyżki (opcjonalnie)
  1. Ziarna prażymy na suchej patelni przez kilka sekund (można pominąć).
  2. Umieszczamy sezam w kielichu blendera i miksujemy (u mnie pulsacyjnie) przegarniając resztki sezamu ze ścianek.
  3. Gotową pastę umieszczamy w słoiczku.
  • Chcesz kupić gotowe tahini? -> Kliknij
  • Potrzebujesz taniego sezamu? -> Kliknij
[Ocena: 4.5]

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kalin

Mam teraz lepszy blender, więc może spróbuję zrobić w koncu. Tahini można połączyć też z miodem (albo syropem z agawy w wersji weganskiej) w proporcji 1:1. Dressingi z tahini pasują do sałatek z jarmużu

Kalina

Kielichowy kitchen aid

skuszka

No to czekam na przepis na chałwę….😉

effka

Uprażony zmielony sezam, miód ( ja wolę olej kokosowy + ksylitol bo po miodzie mam zgagę) i wymieszać. Mozna dodać rodzynki, całe lub lekko połamane orzechy i inne bakalie. Robiłam też z dodatkiem zmielonych: orzechów włoskich, ziaren słonecznika i dyni – wszystko prażone na patelni, ale najbardziej smakuje mi z samego sezamu. Co do proporcji suchych składników i miodu to trudno odgadnąć. Po prostu trzeba dolewać powoli i mieszać żeby nie było za rzadkie ani zbyt suche. Później wkładam to do jakiegoś pojemniczka i wstawiam do lodówki. Taka chałwa jest przepyszna i bardzo zdrowa.

Agnieszka

Jeśli wyszło gorzkawe, to chyba za długo prażyłam?

Krystyna

Czy lepszy sezam łuskany czy niełuskany?

Marcin

Czy możliwe jest zrobienie tahini zwykłym blenderem ręcznym, takim, jaki masz na zdjęciu?