Wegański twaróg

Wegański twaróg

Składniki

Ilość porcji:
Orzechy nerkowca : 260g
Płatki drożdżowe : 1 łyżka
Ocet jabłkowy : 2 łyżki
Sok z cytryny : 2 łyżki
Woda : 3 łyżki

Składniki

Share

Przepis na twaróg urodził się w mojej głowie na myśl o kanapkach z twarożkiem, posmarowanych powidłem śliwkowym lub z pomidorkiem i szczypiorkiem. Pyszne. Zaraz potem moje myśli zaczęły galopować. Zastanawiałem się co bym mógł z takiego serka zrobić, gdyby był wegański, jak by wyglądał… Jedynym warunkiem, w tym przypadku, było użycie wyłącznie produktów łatwo dostępnych, bo jednak nie każdy ma dostęp do kultur bakterii, a i z tego poza tym ciężko zrobić twaróg. Jest to czasochłonne i ciężkie zadanie, a przecież nie o to chodzi w gotowaniu, żeby utrudniać sobie życie, a raczej żeby robić to efektywnie, szybko, aby mieć czas na jedzenie w spokoju naszych pyszności. Po namysłach doszedłem do wniosku, że najlepszym głównym składnikiem będzie nerkowiec. Jest kremowy, delikatny i świetnie spisuje się w serkach. Kolejnym dylematem był oczywiście końcowy smak. Przecież nie chodzi o zrobienie kolejnego delikatnego serka tylko twarogu, który ma jednak swój specyficzny smak.

Formą i smakiem przypomina tradycyjny twaróg. Co do konsystencji to wszystko zależy głównie od ilości warstw pieluchy tetrowej. Przy jednej ser będzie bardziej zbity, a przy trzech jak ser (taki z kubełka) do sernika. Oczywiście każda wersja będzie smaczna i użyteczna. Ja zrobiłem z dwóch warstw. Twaróg wyszedł troszkę miękki, ale jest idealne pod pasty, serniki etc.

!!! Bardzo ważne jest odstawienie serka na 24-36 godzin w temperaturze pokojowej (najlepiej 21-25 stopni), aby powstał kwas mlekowy charakterystyczny dla produktów mlecznych, takich jak twaróg, kefir itd. To jest bardzo ważny proces !!!

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Orzechy nerkowca : 260g
Płatki drożdżowe : 1 łyżka
Ocet jabłkowy : 2 łyżki
Sok z cytryny : 2 łyżki
Woda : 3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Nerkowce mocz przez 24 godziny. Po tym czasie odcedź orzechy i przepłucz je pod bieżącą wodą. Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera i miksuj do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Zostaw masę w blenderze na kilka godzin.

2
Gotowe

Na pieluszce tetrowej (najlepiej jednej lub dwóch warstwach) umieść masę z blendera, zbliż końce pieluszki, zwiąż sznurkiem i powieś tak powstały woreczek w pojemniczku (delikatnie odcieknie), odstaw w ciepłe miejsce (21-25 stopni) na 24 godziny. Jeśli temperatura będzie niższa, możliwe, że czas będzie musiał być przedłużony do 36 godzin.

3
Gotowe

Wyjmij serek, rozwiń i rozkoszuj się jego smakiem. Jeśli nie chce odejść od pieluszki, wsadź do lodówki na noc. Wtedy bez problemu odejdzie.

Poprzedni
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Następny
Koktajl chałwowy




Pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Koktajl chałwowy
Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila

Genialny przepis. Ja robilam twarog nerkowcowy z uzyciem kwasu mlekowego i tez byl pyszny

Mania

Właśnie myślałam o pierogach z serem na słodko… Nie sądziłam, że tak łatwo coś znajdę. Po maturach zabieram się za produkcję! 😀

Aga

Jakich innch orzechów można użyć? Włoskie nadają się?

Agnieszka

Czy ten twaróg nadaje się jako zamiennik tradycyjnego do ruskich pierogów?
Mam nietolerancje na nabiał, pszenicę i wiele innych, i o ile zrobienie innego ciasta niż pszenne nie jest problemem, o tyle pierogi ruskie już tak:)
Pozdrawiam

Agnieszka

Wkrótce przetestuję i dam znać:)

Agnieszka

Zrobiłam w sobotę pierogi z tym serem. Jedyna modyfikacja, to zamiast 3 łyżek wody dałam 3 łyżki kefiru wodnego mocno dojrzałego:) Smakował i wyglądał jak zwykły twaróg, choć może trochę słodszy i cięższy w konsystencji (mówię tu już po wymieszaniu z ziemniakami i cebulą)
Mój Mąż stwierdził, że takie ruskie smakują o wiele lepiej od tradycyjnych, a mój tato w ogóle nie poczuł, że w pierogach nie ma tradycyjnego sera:)
Jestem bardzo zadowolona, na pewno będę wracać do tego przepisu:)

Grzegorz

W celach oszczędnościowych ja polecam pierogi ruskie z kaszą jaglaną. Odpowiednio ugotowana, z dodatkiem cytryny, oferuje smak i konsystencję bardzo zbliżoną do tradycyjnych “ruskich”.

Natomiast ten przepis testuję za kilka tygodni na Wigilię do pierogów na słodko. Myślę, że mogą być jeszcze lepsze niż twarogowe.

Gabrysia

A co w końcu z tymi nerkowcami? Ich toksycznym oczyszczaniem i wykorzystywaniem dzieci ? Lubie nerkowce ale to mnie przeraziło…

Grazyna

dałam’ lubię to’ , a przyjeło jako minus – taka uwaga 🙂

Grzegorz

Zawsze można kupić nerkowce Fair Trade – zakładając, że ufa się temu czy innemu systemowi certyfikacji.

Dodatkowo, w Wietnamie zbiór nerkowców jest powszechnie zautomatyzowany i ręczna praca nie istnieje więc warto kupić orzechy stamtąd jeśli chcemy pewnikiem uniknąć wyzyskiwania ludzi (tylko z drugiej strony coś co dla nas w pozycji uprzywilejowanej wygląda jak wyzysk często jest w wielu regionach jedyną opcją przeżycia – wiele ekonomicznych książek porusza ten temat, włącznie z klasykiem: “Out of Poverty” Benjamina Powella).