Wegański kebab

Wegański kebab

Składniki

Ilość porcji:
Gyros
Kotlety sojowe : 50g
Przyprawa do mięsa : 1-2 łyżeczki np. do gyrosa
Papryka wędzona : 1/2 łyżeczki
Olej : 3 łyżki
Dodatki
Tortilla : 2 sztuki pełnoziarnista
Pomidor : 1 sztuka
Ogórek zielony : 1/3 dużego
Colesław : 2 garstki
Ketchup : 2 łyżki
Sos czosnkowy : 2 łyżki

Fastfood jest popularny, więc i weganie mają swoje odpowiedniki "tradycyjnych" dań. Tym razem mam dla Was wegańskiego kebaba, który zachwyci każdego!

Składniki

  • Gyros

  • Dodatki

Share

Wegański kebab

Lubicie fastfood? Ja uwielbiam! Ostatnimi czasy zajadałem się głównie tortillami (u mnie pod nazwą “zakręcony podpłomyk”), burgerami i frytkami… Może i niezdrowo, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę rozpusty. Dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować, jak dla mnie podstawowego zakręconego podpłomyka, czyli wegański kebab. Proste i w sezonie tanie składniki, wszystkie łatwo dostepne, co sprawia, że nie ma wymówki, tylko trzeba wejść do kuchni i działać 😁

Jeśli chcecie wykonać podpłomyka w taki sposób jak ja, będzie Wam potrzebne kilka dodatków. Wegański colesław oraz sos czosnkowy możecie z powodzeniem wykorzystać również w inny sposób, bo colesław to świetny dodatek do głównego dania, a sos czosnkowy jest dobry do… wszystkiego! Tak więc bez obaw, nic się nie zmarnuje 😂

Ważne:

– Powyżej podałem linki do przepisów na sos i surówkę. Jeśli nie chce Wam się robić surówki, to od biedy można użyć np. kapusty pekińskiej, albo pominąć, ale… to już nie będzie to samo 😉

– Tortille można wykonać samemu (przepis) lub kupić gotowe w markecie.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Gyros
Kotlety sojowe : 50g
Przyprawa do mięsa : 1-2 łyżeczki np. do gyrosa
Papryka wędzona : 1/2 łyżeczki
Olej : 3 łyżki
Dodatki
Tortilla : 2 sztuki pełnoziarnista
Pomidor : 1 sztuka
Ogórek zielony : 1/3 dużego
Colesław : 2 garstki
Ketchup : 2 łyżki
Sos czosnkowy : 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Gyros

Kotleciki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przestudź. Następnie pokrój je na bardzo cienkie paseczki. Umieść je w misce, dodaj dobrą przyprawę do gyrosa, paprykę wędzoną, olej i wymieszaj. Tak przygotowane "mięsko" możesz podsmażyć na patelni na małym ogniu lub upiec w piekarniku (czas pieczenia około 15 minut w 180 stopniach).

2
Gotowe

Kebab

Weź tortille i je lekko podgrzej, żeby były łatwiejsze do zwijania. Umieść na nich sos czosnkowy, warzywa pokrojone w kostkę, coleslawa, ketchup oraz wcześniej zrobionego gyrosa. Złóż najpierw lewą i prawą stronę do środka, a następnie zwiń. Tak przygotowaną tortillę wsadź do opiekacza lub obsmaż z każdej strony na patelni na małym ogniu.

Przepis na wegański sos czosnkowy
Poprzedni
Wegański sos czosnkowy
Następny
Syrop cukrowy rozmarynowy




Przepis na wegański sos czosnkowy
Wegański sos czosnkowy
Syrop cukrowy rozmarynowy
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona

Czym zastąpić soję? Mój organizm jej nie toleruje – ciecierzyca, fasola ….

Marta

Jackfruit

wolfiepoli

ale smakowicie to wyglada!

Bartt

Kurde, ja tam wege nie jestem, ale w takiej wersji to chętnie spróbuję to zrobić 🙂

restego

Szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze wegańskiego kebaba, ale ten… wygląda tak wyśmienicie że koniecznie muszę go spróbować! Dziękuję za przepis! 🙂

Janko

Ja to chcę odzobaczyć. Upadł kolejny pomnik…. 🙁

Kama

Wegetariański “kebab” już jadłam, ale wegańskiego przyznam się, że jeszcze nie widziałam 🙂

Klalit

Mój dzisiejszy obiad 💚 pysznie było 💪🏻

Julia

Jestem bardzo ciekawa smaków takiego dania. Zawszę byłam pełna podziwu dla osób, które w taki sposób eksperymentują z kuchnią. Pozdrawiam serdecznie!