Naleśniki z kaszy jaglanej

3 0
Naleśniki z kaszy jaglanej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana:: suchej 120g
Woda:: 300ml
Olej kokosowy:: 16g
Mleko roślinne:: użyłem sojowego o smaku waniliowym 250ml
Sól:: 1/2 łyżeczki

Nutritional information

1
Porcja
157
Kalorie
5g
Białko
5g
Tłuszcz
23g
Węglowodany

Kolejna bezglutenowa i wegańska odsłona naleśników. Tym razem są to naleśniki z kaszy jaglanej, które są na pewno ciekawą odskocznią od tradycyjnych.

  • 20 min
  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

Share

Bardzo spodobały się Wam naleśniki z mąki jaglanej, ale doszły mnie słuchy, że jest droga, trudno dostępna lub że na jednorazowe zrobienie naleśników nie chce się kupować. Nie mniej jednak jaglana = zdrowa, dlatego też przygotowałem dla Was przepis na naleśniki z kaszy jaglanej, a nie mąki!

Teraz nie masz wymówki na odpuszczenie zrobienia sobie i bliskim naleśników z jaglanej. Nie jest to najłatwiejszy sposób na naleśniki, ale jako coś innego czy niecodziennego na pewno warto zrobić. Dodatkowym plusem jest m.in. to, że są bezglutenowe, a przy tym nadal pyszne.

Co jest najważniejsze?

Pamiętaj, że bardzo ważna w przygotowywaniu naleśników jest patelnia! W końcu nie ma nic bardziej irytującego niż przywierający naleśnik, gdy spieszysz się ze zrobieniem śniadania. U mnie, na szczęście, wszystkie naleśniki wyszły piękne i niepopękane 🙂


Zobacz również inne przepisy na naleśniki bezglutenowe

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana:: suchej 120g
Woda:: 300ml
Olej kokosowy:: 16g
Mleko roślinne:: użyłem sojowego o smaku waniliowym 250ml
Sól:: 1/2 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę jaglaną podpraż na średnim ogniu przez kilkanaście sekund do momentu aż zacznie pachnieć. Uważaj, żeby nie przypalić!

2
Gotowe

Przesyp ją na sito, przepłucz zimną wodą, następnie gorącą i znowu zimną. Wsadź do garnka, zalej wodą i gotuj do momentu wchłonięcia całej wody.

3
Gotowe

Do kielicha blendera wlej mleko, dodaj olej, kaszę oraz wsyp sól. Zblenduj na gładko. Powstała masa powinna być dość gęsta - bardziej niż do tradycyjnych naleśników.

4
Gotowe

Za pomocą chochli umieść ciasto na patelni (1 chochelka na jednego naleśnika) i rozprowadź je po patelni za pomocą silikonowej łopatki lub tak jak ja, potrząsając patelnią i energicznie rozprowadzając je. Nie zdziw się, jeśli będzie się ciężko rozlewało po patelni. To normalne.

moskole7
previous
Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku
tofurnik2
next
Tofurnik bez pieczenia
moskole7
previous
Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku
tofurnik2
next
Tofurnik bez pieczenia
Subscribe
Powiadom o
guest
15 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ida

Ile naleśników wychodzi z przepisu 🙂 Na pewno zrobię!

Konrad Budzyk

Około 4 🙂

Klara

4 sztuki z porcji dla jednej osoby czy dwóch? 🙂

Konrad Budzyk

Porcji 4 jako 4 naleśniki a kaloryczność podana dla 1 naleśnika 🙂

Ewa

Jakiego blendera kielichowego używasz ? Mój nie daje rady kaszy na całkiem gładko i chcę kupić lepszy, ale nie mam pojęcia który będzie ok. Dodam, że taki za ponad 2 tys. raczej nie wchodzi w grę 🙂 Z góry wielkie dzięki za radę.

Konrad Budzyk

Obecnie bosch mmb65g0m. Niedługo nagram recenzję z jego używania 🙂

Aga

Wyglądają pysznie, ale jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić wegańskich naleśników. Po prostu nie chce mi się to odkleić od patelni. Kończy się na takich maleńkich plackach a i tak ciężko schodzą. Zastanawiam się co robię źle

Konrad Budzyk

Dodaj więcej tłuszczu do masy – powinno pomóc. U mnie bynajmniej się sprawdza 🙂

Marta

Ile sztuk naleśników wyjdzie z podanego przepisu?

Konrad Budzyk

4 sztuki 🙂

Julia

czy dodanie oleju jest obowiązkowe?

Konrad Budzyk

Niestety tak… moim zdaniem. Ale możesz spróbować bez 🙂

Daria

Niestety nie wyszły mi… Próbowałam je podratować dodając jajka, ale niewiele to pomogło. Twoje wyszły piękne!

Mara

Zrobiłam wszystko jak w przepisie a naleśnik… gotuje mi się na patelni?!
Pomocy!

Konrad Budzyk

Prawdopodobnie troszkę za dużo płynów. Ale tak czy siak troszkę się „gotuje” na patelni, a nie smazy jak klasyczny naleśnik 🙂

15
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x