Naleśniki z kaszy jaglanej

Naleśniki z kaszy jaglanej

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 120g suchej
Woda : 300ml
Olej kokosowy : 16g
Mleko roślinne : 250ml użyłem sojowego o smaku waniliowym
Sól : 1/2 łyżeczki

Kolejna bezglutenowa i wegańska odsłona naleśników. Tym razem są to naleśniki z kaszy jaglanej, które są na pewno ciekawą odskocznią od tradycyjnych.

Składniki

Share

Bardzo spodobały się Wam naleśniki z mąki jaglanej, ale doszły mnie słuchy, że jest droga, trudno dostępna lub że na jednorazowe zrobienie naleśników nie chce się kupować. Nie mniej jednak jaglana = zdrowa, dlatego też przygotowałem dla Was przepis na naleśniki z kaszy jaglanej, a nie mąki!

Teraz nie masz wymówki na odpuszczenie zrobienia sobie i bliskim naleśników z jaglanej. Nie jest to najłatwiejszy sposób na naleśniki, ale jako coś innego czy niecodziennego na pewno warto zrobić. Dodatkowym plusem jest m.in. to, że są bezglutenowe, a przy tym nadal pyszne.

Co jest najważniejsze?

Pamiętaj, że bardzo ważna w przygotowywaniu naleśników jest patelnia! W końcu nie ma nic bardziej irytującego niż przywierający naleśnik, gdy spieszysz się ze zrobieniem śniadania. U mnie, na szczęście, wszystkie naleśniki wyszły piękne i niepopękane 🙂


Zobacz również inne przepisy na naleśniki bezglutenowe

Ocen: 0 Średnia: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 120g suchej
Woda : 300ml
Olej kokosowy : 16g
Mleko roślinne : 250ml użyłem sojowego o smaku waniliowym
Sól : 1/2 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę jaglaną podpraż na średnim ogniu przez kilkanaście sekund do momentu aż zacznie pachnieć. Uważaj, żeby nie przypalić!

2
Gotowe

Przesyp ją na sito, przepłucz zimną wodą, następnie gorącą i znowu zimną. Wsadź do garnka, zalej wodą i gotuj do momentu wchłonięcia całej wody.

3
Gotowe

Do kielicha blendera wlej mleko, dodaj olej, kaszę oraz wsyp sól. Zblenduj na gładko. Powstała masa powinna być dość gęsta - bardziej niż do tradycyjnych naleśników.

4
Gotowe

Za pomocą chochli umieść ciasto na patelni (1 chochelka na jednego naleśnika) i rozprowadź je po patelni za pomocą silikonowej łopatki lub tak jak ja, potrząsając patelnią i energicznie rozprowadzając je. Nie zdziw się, jeśli będzie się ciężko rozlewało po patelni. To normalne.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link
moskole7
Poprzedni
Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku
tofurnik2
Następny
Tofurnik bez pieczenia
moskole7
Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku
tofurnik2
Tofurnik bez pieczenia

15
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
7 Comment threads
8 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
MaraDariaJuliaKlaraKonrad Budzyk Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
ida
Gość
ida

Ile naleśników wychodzi z przepisu 🙂 Na pewno zrobię!

Ewa
Gość
Ewa

Jakiego blendera kielichowego używasz ? Mój nie daje rady kaszy na całkiem gładko i chcę kupić lepszy, ale nie mam pojęcia który będzie ok. Dodam, że taki za ponad 2 tys. raczej nie wchodzi w grę 🙂 Z góry wielkie dzięki za radę.

Aga
Gość
Aga

Wyglądają pysznie, ale jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić wegańskich naleśników. Po prostu nie chce mi się to odkleić od patelni. Kończy się na takich maleńkich plackach a i tak ciężko schodzą. Zastanawiam się co robię źle

Marta
Gość
Marta

Ile sztuk naleśników wyjdzie z podanego przepisu?

Julia
Gość
Julia

czy dodanie oleju jest obowiązkowe?

Daria
Gość
Daria

Niestety nie wyszły mi… Próbowałam je podratować dodając jajka, ale niewiele to pomogło. Twoje wyszły piękne!

Mara
Gość
Mara

Zrobiłam wszystko jak w przepisie a naleśnik… gotuje mi się na patelni?!
Pomocy!