Tosty francuskie

3 0
Tosty francuskie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Chleb:: Polecam chleb tostowy 8 kromek
Mąka z ciecierzycy:: 100g
Mleko roślinne:: U mnie sojowe 250ml
Czarna sól:: 2 łyżeczki
Płatki drożdżowe:: 2 łyżki
Warzywa suszone:: 2 łyżki
Pieprz czarny:: szczypta
Papryka wędzona:: szczypta
Olej kokosowy:: do smażenia
Ser wegański:: lub/i wegańska wędlina 8 plasterków

Nutritional information

1 tost
Porcja
178
Kalorie
6g
Białko
7g
Tłuszcz
21g
Węglowodany
  • 30 minut
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Już na wstępie informuję, że nie, nie zmieniłem swoich poglądów i ciągle jestem weganinem. Sama nazwa o niczym nie świadczy. Tak samo smak użytych odzwierzęcych odpowiedników nie jest tożsamy (oprócz nazwy) z tradycyjną szynką lub serem. Ale czy to źle? Niekoniecznie. Nazwa ma tylko sugerować czego z wyglądu i smaku powinniśmy się spodziewać. Wędlin oraz serów wegańskich nie jadłem już dosyć długo. Dlaczego? Bo nie było mi z nimi po drodze. Na początku, gdy wyszedł ser firmy Polsoja byłem uradowany, że nawet w moim małym mieście może teraz zawitać (co zresztą się stało zaraz po wprowadzeniu). Pierwsze wrażenie było bardzo… słabe. Rozczarowałem się. Nie pasował mi smak przede wszystkim. Z tego co widać było na facebookowych grupach oraz na profilu firmy nie tylko ja miałem takie wrażenie, że jest coś nie tak. Na szczęście firma szybko zareagowała i zmieniła recepturę. Z już mniejszą ochotą poszedłem znowu po ser, aby go spróbować i okazało się, że było warto. Nie jest on twardy, jak np. Violife, co mi osobiście bardzo odpowiada. Sam w sobie smakuje teraz bardzo fajnie, natomiast najlepiej jeść go po podgrzaniu, np. na pizzy, zapiekankach lub tak jak ja teraz, na tostach. A jeśli chodzi o wędliny to większego doświadczenia z nimi nie mam, a jak jestem w sklepie to sięgam po którąkolwiek… nawet nie patrzę na smak, bo i tak wiem, że będzie on odbiegał od oryginału który znam z dawnych czasów (byłem kierownikiem kontroli jakości wędlin), ale tak jak wspomniałem nie jest to dla mnie minusem.

Te dwa produkty które dzisiaj użyłem w/w firmy oceniam bardzo dobrze. Są smaczne i łatwo dostępne.

Co do samych tostów francuskich to za czasów, gdy mięso na co dzień gościło na moim stole dość często je robiłem. Wystarczył czerstwy chleb i masa jajeczna do obtoczenia go. Potem już tylko smażenie, ułożenie plastrów sera i mogłem pałaszować w towarzystwie keczupu lub majonezu. Obecnie wcale nie jest to dużo bardziej skomplikowane. Składniki potrzebne są tylko mniej popularne, ale za sprawą coraz większej ilości osób jedzących bezglutenowo lub po prostu próbujących nowych smaków w sklepach możemy coraz częściej spotkać m.in. mąkę z ciecierzycy. Również większość sklepów ze zdrową żywnością jest obecnie wyposażona w tę mąkę, płatki drożdżowe czy czarną sól.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Chleb:: Polecam chleb tostowy 8 kromek
Mąka z ciecierzycy:: 100g
Mleko roślinne:: U mnie sojowe 250ml
Czarna sól:: 2 łyżeczki
Płatki drożdżowe:: 2 łyżki
Warzywa suszone:: 2 łyżki
Pieprz czarny:: szczypta
Papryka wędzona:: szczypta
Olej kokosowy:: do smażenia
Ser wegański:: lub/i wegańska wędlina 8 plasterków

Wykonanie

1
Gotowe

Mąkę, sól, płatki drożdżowe oraz warzywa suszone zblenduj dokładnie z mlekiem (można również użyć trzepaczki tradycyjnej lub końcówki do blendera).

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej.

3
Gotowe

Zamocz kromki chleba z obu stron w powstałej masie i smaż.

4
Gotowe

Po kilku minutach, gdy tosty francuskie z jednej strony już się zezłocą, obróć je na drugą stronę, ułóż szynkę oraz ser i smażymy dalej, najlepiej pod przykryciem, aby ser lepiej się podgrzał.

5
Gotowe

Podawaj z keczupem, sojonezem lub z czym tylko chcecie :)

Konrad Budzyk

olioli2 e1477259119807
previous
Pasta oliwkowa – potrójne doznania!
ciastek1 e1477261993176
next
Serniczki na spodzie z kaszy jaglanej
olioli2 e1477259119807
previous
Pasta oliwkowa – potrójne doznania!
ciastek1 e1477261993176
next
Serniczki na spodzie z kaszy jaglanej
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina

Cześć! Szukając przepisów na naleśniki, znalazłam Twojego bloga. Ucieszyłam się widząc przepis na wegańskie tosty, lecz zaraz zmartwiła mnie obecność jednego składnika – płatków drożdżowych. Czy są one tutaj niezbędne? Niestety w wielu przepisach je widzę, a ja muszę unikać drożdży.. Da radę czymś je zastąpić? Albo po prostu pominąć?

Konrad Budzyk

Nadają one specyficznego serowego smaku. Jeśli nie możesz ich jeść lub ich po prostu nie masz, to pomiń. Uszczerbek na smaku zawsze jakiś będzie, ale i tak będzie pysznie! 🙂

Karolina 2.0

Ale na pewno imienniczce chodzi o TEN typ drożdży do unikania? Ten nieaktywny, spacyfikowany, niegroźny typ, zwany również „wegańskim złotem”?
..bo mam takie dziwne wrażenie, czytając komentarz. Ale – spoko – tylko pytam;)

Konrad Budzyk

Płatki drożdżowe są z drożdży, ale czy powinna unikać…? Tego po prostu nie wiem. Wydaje mi się, że może spokojnie nieaktywne jeść (płatki) 🙂

Karolina

W badaniach na nietolerancję wyszło mi, że muszę unikać drożdży. Jeśli by mnie ktoś oświecił czy chodzi tylko o aktywne czy wszystkie rodzaje, to byłabym wdzięczna, bo szczerze mówiąc, sama już lekko zgłupiałam.. ^^”

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x