Pulled Jackfruit – Szarpany Chlebowiec

0 0
Pulled Jackfruit – Szarpany Chlebowiec

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Owoc chlebowca: 2 puszki
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3-4 ząbki
Ketchup: 4 łyżek
Sos sojowy: 2 łyżki
Sok z cytryny: 1 łyżka
Olej: 3 łyżki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Papryka słodka: 1 łyżeczka
Tymianek: 1 łyżeczka
Kumin: 1/2 łyżeczki
Cynamon: szczypta
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Pulled Jackfruit – Szarpany Chlebowiec

Na całym świecie niesłychanie popularny jest tzw. pulled pork. Postanowiłem przygotować dla Was i dla siebie, wegańską alternatywę tego dania. Pulled jackfruit, czyli szarpany owoc chlebowca, bo o nim mowa, to świetny, roślinny zamiennik.

Z czym go jeść i do czego używać?

Szarpany chlebowiec świetnie sprawdzi się m.in. w burgerze, w sałatce lub w towarzystwie ryżu, czy też pieczonych ziemniaków. Idealna propozycja nie tylko na obiad i kolację. Podany na świeżym chlebie, z ulubionymi warzywami i smarowidłami, to prawdziwa PETARDA ŚNIADANIOWA 😊

Nie wiesz do czego jeszcze możesz użyć jackfruita? Polecam Ci gulasz z owocem chlebowca. Mocno grzybowa i rozgrzewająca propozycja obiadowa. Z pewnością Cię zachwyci.

Przy zakupie jackfruita, zwróć uwagę, aby był w słonej zalewie, a nie w syropie. Gdzie go dostaniesz? Kliknij TUTAJ i sprawdź. Czasami bywa w marketach.

Pulled Jackfruit - Szarpany Chlebowiec

[Ocena: 4.6]




Składniki

Ilość porcji:
Owoc chlebowca: 2 puszki
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3-4 ząbki
Ketchup: 4 łyżek
Sos sojowy: 2 łyżki
Sok z cytryny: 1 łyżka
Olej: 3 łyżki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Papryka słodka: 1 łyżeczka
Tymianek: 1 łyżeczka
Kumin: 1/2 łyżeczki
Cynamon: szczypta
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Owoc chlebowca odcedź i opłucz. Odkrój twardszą część i ją pokrój. Włóknistą część rozdziel w palcach. Ma wyglądać jak na zdjęciu.

2
Gotowe

Posiekaj czosnek i cebulę. Dodaj wszystkie składniki do miski i wymieszaj.

3
Gotowe

Rozłóż zamarynowanego chlebowca na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach przez około 30-40 minut.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Sałatka z makaronem ORZO
previous
Sałatka z makaronem ORZO
Hummus z kalafiora
next
Hummus z kalafiora
Sałatka z makaronem ORZO
previous
Sałatka z makaronem ORZO
Hummus z kalafiora
next
Hummus z kalafiora
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x