Szarlotka sypana

0 0
Szarlotka sypana

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza manna: 140g
Mąka pszenna: 130g
Cukier trzcinowy: 120g
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Jabłka: 1kg
Cynamon: 1-2 łyżeczki
Masło roślinne: 120g

Tak pyszna szarlotka, że nie sposób się od niej oderwać!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Jednym z moich ulubionych ciast jest szarlotka. Można ją zrobić na wiele sposobów, a dzisiaj pokażę Ci ten najmniej pracochłonny i czasochłonny. Szarlotka sypana, bo to właśnie o niej mowa, to najprostszy przepis na prawilną szarlotkę jaki znam. Do jej przygotowania wystarczy Ci kilka łatwo dostępnych składników i szczypta chęci. Jestem przekonany, że szarlotka sypana posmakuje każdemu…!

Szarlotka sypana

Czym wyróżnia się dzisiejszy przepis? Do przygotowania szarlotki sypanej nie musisz mozolnie ugniatać ciasta! Dokładnie wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Następnie w tortownicy na przemian ze startymi jabłkami wysyp powstałą mieszankę, zetrzesz margarynę lub masło roślinne i upieczesz w piekarniku. Prawda, że jest to dziecinnie proste?

Z czym podawać szarlotkę?

Do każdej szarlotki niezmiennie pasują lody waniliowe oraz słony karmel. Na blogu znajdziesz nawet przepis na wegański słony karmel, który ukręciłem specjalnie z myślą o dzisiejszym cieście.

Jakiej użyłem foremki?

Była to tortownica o średnicy 20 cm. Jeśli masz większą tortownicę lub blaszkę, to potrzebna będzie większa ilość składników.

Jak przechowywać szarlotkę?

Jeśli zastanawiasz się jak długo szarlotka sypana może być przechowywana, to przestań się zastanawiać… Jest tak pyszna, że cała tortownica szarlotki zniknie w zaledwie kilka chwil!

Wegańska szarlotka sypana - prosty przepis na szarlotkę

Lubisz domowe słodkości? Z pewnością posmakuje Ci wegańska chałka, którą okrasiłem kruszonką. Wspaniałe są również bułeczki cynamonowe oraz ciasto z borówkami, które niedawno zawitało na bloga… Tyle pyszności, że czas zakasać rękawy i zabrać się za pieczenie!

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Kasza manna: 140g
Mąka pszenna: 130g
Cukier trzcinowy: 120g
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Jabłka: 1kg
Cynamon: 1-2 łyżeczki
Masło roślinne: 120g

Wykonanie

1
Gotowe

Masło roślinne umieść w zamrażalniku. Ułatwi Ci to ścieranie go w późniejszym etapie.

2
Gotowe

W misce wymieszaj bardzo dokładnie kaszę manną, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia.

3
Gotowe

Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tarki (ogryzki wyrzuć). Sok który wypłynie z jabłek odlej do szklanki, dodaj do jabłek cynamon i wymieszaj dokładnie.

4
Gotowe

Tortownicę wysmaruj bardzo dokładnie masłem roślinnym.

5
Gotowe

Mieszankę suchych składników podziel na 3 równe części. Wsyp pierwszą z nich i wyrównaj warstwę. Następnie wyłóż połowę jabłek, wysyp drugą część suchych składników, rozłóż równomiernie pozostałe jabłka. Na wierzch wysyp ostatnią część suchych składników.

6
Gotowe

Masło roślinne zetrzyj na dużych oczkach i rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta.

7
Gotowe

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut. Odstaw do przestygnięcia i.... ZAJADAJ!

Konrad Budzyk

Przepis na Wegański słony karmel
previous
Wegański słony karmel
Wegańskie kotlety warzywne - przepis na kotleciki warzywne
next
Kotlety warzywne
Przepis na Wegański słony karmel
previous
Wegański słony karmel
Wegańskie kotlety warzywne - przepis na kotleciki warzywne
next
Kotlety warzywne
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barbara

Mam pytanie czy próbowałeś polać karmelem z Twojego przepisu, całe ciasto ? Bo zastanawiam się nad tym. Dzięki za przepis ☺️

Konrad Budzyk

Tak i to jest pyszny pomysł 🙂

Marta

Czy zamiast masła roślinnego można dać margarynę?

Konrad Budzyk

Tak 🙂

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x