Domowe mleko sojowe

Domowe mleko sojowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Soja:: 100g
Woda:: 1 litr
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka
Wanilia:: szczypta
Sól:: szczypta

Nutritional information

100ml
Porcja
34
Kalorie
3g
Białko
2g
Tłuszcz
2g
Węgl.
1g
Błonnik

Domowe mleko sojowe to świetna alternatywa dla drogich mlek sklepowych. Przepis na mleko sojowe jest banalnie prosty i robi się je bardzo szybko!

  • 30 min
  • Serves 10
  • Easy

Ingredients

Share

Domowe mleko sojowe

Napoje roślinne, które są dla uproszczenia nazywane mlekami, to bardzo istotny składnik diety wegan i osób z nietolerancją laktozy. Można je zrobić praktycznie ze wszystkiego. Na blogu znajdziesz już przepis na mleko kokosowemleko migdałowe oraz mleko z kaszy jaglanej. Tym razem przyszedł czas na to, co jest dla większości kwintesencją weganizmu, czyli… przepis na mleko sojowe.

Dla ułatwienia sobie życia użyłem wyciskarki do soków. Jeśli jesteście w posiadaniu malaksera lub blendera, to również poradzicie sobie ze zmiksowaniem soi. Jedyne co będziecie musieli zrobić, to odcedzić wszystko przez gazę lub pieluchę tetrową i postępować jak w krokach poniżej.

Tak przygotowane mleko sojowe świetnie nadaje się do kawy czy porannych płatków. Znajdzie zastosowanie w wypiekach i… piciu prosto ze szklanki. Innymi słowy, nadaje się do wszystkiego! Z powodzeniem może być trzymane przez kilka dni w lodówce.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Soja:: 100g
Woda:: 1 litr
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka
Wanilia:: szczypta
Sól:: szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Do miski wrzuć soję i zalej ją wodą (nie liczoną w składnikach) na 12-14 godzin.

2
Gotowe

Po tym czasie wylej wodę i przepłucz soję na siteczku. Jeśli tak jak ja używasz wyciskarki, to wrzucaj naprzemiennie 2-3 łyżki soi i trochę wody (łącznie litr). Następnie powstałe mleko wlej do garnka i gotuj z dodatkiem cukru, wanilii i soli przez około 20 minut. Wybierając opcję z blenderem zmiksuj soję z wodą jak najbardziej tylko się da. Następnie przesącz przez pieluszkę tetrową, a przesącz gotuj jak powyżej.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Ziemniaki faszerowane kaszanką
previous
Ziemniaki faszerowane kaszanką
ślimaczki z truskawkami
next
Ślimaczki z truskawkami i czekoladą
Ziemniaki faszerowane kaszanką
previous
Ziemniaki faszerowane kaszanką
ślimaczki z truskawkami
next
Ślimaczki z truskawkami i czekoladą
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta

Czy gotowanie mleka po odciśnięciu jest konieczne? Czy robimy to tylko dla waniliowego aromatu?

Moje propozycje

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x