Domowe mleko sojowe

Domowe mleko sojowe

Składniki

Ilość porcji:
Soja : 100g
Woda : 1 litr
Cukier trzcinowy : 1 łyżeczka
Wanilia : szczypta
Sól : szczypta

Domowe mleko sojowe to świetna alternatywa dla drogich mlek sklepowych. Przepis na mleko sojowe jest banalnie prosty i robi się je bardzo szybko!

Składniki

Share

Domowe mleko sojowe

Napoje roślinne, które są dla uproszczenia nazywane mlekami, to bardzo istotny składnik diety wegan i osób z nietolerancją laktozy. Można je zrobić praktycznie ze wszystkiego. Na blogu znajdziesz już przepis na mleko kokosowemleko migdałowe oraz mleko z kaszy jaglanej. Tym razem przyszedł czas na to, co jest dla większości kwintesencją weganizmu, czyli… przepis na mleko sojowe.

Dla ułatwienia sobie życia użyłem wyciskarki do soków. Jeśli jesteście w posiadaniu malaksera lub blendera, to również poradzicie sobie ze zmiksowaniem soi. Jedyne co będziecie musieli zrobić, to odcedzić wszystko przez gazę lub pieluchę tetrową i postępować jak w krokach poniżej.

Tak przygotowane mleko sojowe świetnie nadaje się do kawy czy porannych płatków. Znajdzie zastosowanie w wypiekach i… piciu prosto ze szklanki. Innymi słowy, nadaje się do wszystkiego! Z powodzeniem może być trzymane przez kilka dni w lodówce.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Soja : 100g
Woda : 1 litr
Cukier trzcinowy : 1 łyżeczka
Wanilia : szczypta
Sól : szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Do miski wrzuć soję i zalej ją wodą (nie liczoną w składnikach) na 12-14 godzin.

2
Gotowe

Po tym czasie wylej wodę i przepłucz soję na siteczku. Jeśli tak jak ja używasz wyciskarki, to wrzucaj naprzemiennie 2-3 łyżki soi i trochę wody (łącznie litr). Następnie powstałe mleko wlej do garnka i gotuj z dodatkiem cukru, wanilii i soli przez około 20 minut. Wybierając opcję z blenderem zmiksuj soję z wodą jak najbardziej tylko się da. Następnie przesącz przez pieluszkę tetrową, a przesącz gotuj jak powyżej.

Ziemniaki faszerowane kaszanką
Poprzedni
Ziemniaki faszerowane kaszanką
ślimaczki z truskawkami
Następny
Ślimaczki z truskawkami i czekoladą




Ziemniaki faszerowane kaszanką
Ziemniaki faszerowane kaszanką
ślimaczki z truskawkami
Ślimaczki z truskawkami i czekoladą
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta

Czy gotowanie mleka po odciśnięciu jest konieczne? Czy robimy to tylko dla waniliowego aromatu?