Tofurnik bez pieczenia

Tofurnik bez pieczenia

Składniki

Ilość porcji:
Na masę "serową"
Tofu naturalne : 500g
Mleczko kokosowe : 1 puszka
Agar : 3 łyżeczki
Sok z cytryny : 100ml
Cukier puder : 80g najlepiej trzcinowy
Wanilia : 1 laska
Sól : 1/3 łyżeczki
Na spód
Migdały : 300g
Daktyle : 150g
Sól : 1/3 łyżeczki
Do ozdoby sezonowe owoce, starta czekolada, banany... jednym słowem - co tylko chcesz!

Tofurnik, to nic innego jak wegańska wersja sernika. W tym przypadku jest to tofurnik bez pieczenia, czyli opcja na zimno.

Składniki

  • Na masę "serową"

  • Na spód

  • Do ozdoby sezonowe owoce, starta czekolada, banany... jednym słowem - co tylko chcesz!

Share

Dieta dietą, ale czasami trzeba się “odchamić” i przyjąć coś mniej zdrowego, ale nie zapominając zbytnio o wliczaniu kalorii, oczywiście. Tofucznica trochę mi się przejadła chwilowo, a z tofu coś trzeba zrobić. Przecież wyzwanie jest! Łącząc konieczność (zjedzenie tofu) z łakomstwem i wielką chęcią na słodkie stworzyłem szybki i pyszny tofurnik bez pieczenia.

Co jeśli chcemy wersje light?

Jeśli koniecznie chcecie zredukować ilość cukru, to cukier puder trzcinowy zastąpcie, np. erytrolem. Jego też można zmielić na puder! Co do mleczka kokosowego, którego użyłem, to było to mleczko z firmy Kier. Nie jest to wpis sponsorowany, ale ten produkt jak dla mnie po prostu jest tak dobry, że wypada o nim wspomnieć. Po wyciągnięciu z lodówki całość jest kremowa i stała. W smaku jest jedynie troszkę inne od konkurencji (gorsze moim zdaniem), ale i tak je uwielbiam. Można zastąpić je ewentualnie innym roślinnym mlekiem.

Tofurnik bez pieczenia

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Na masę "serową"
Tofu naturalne : 500g
Mleczko kokosowe : 1 puszka
Agar : 3 łyżeczki
Sok z cytryny : 100ml
Cukier puder : 80g najlepiej trzcinowy
Wanilia : 1 laska
Sól : 1/3 łyżeczki
Na spód
Migdały : 300g
Daktyle : 150g
Sól : 1/3 łyżeczki
Do ozdoby sezonowe owoce, starta czekolada, banany... jednym słowem - co tylko chcesz!

Wykonanie

1
Gotowe

Zalej daktyle gorącą wodą na kilka minut. W malakserze zmiel migdały drobno, dodaj odsączone daktyle oraz sól. Zmiksuj.

2
Gotowe

Powstałą masę wyłóż na tortownicę i dokładnie rozprowadź.

3
Gotowe

W międzyczasie do rondelka wlej mleczko kokosowe i wsyp agar. Za pomocą trzepaczki rozprowadź agar w mleczku. Podgrzewaj do czasu zagotowania. Gotuj około 30-60 sekund.

4
Gotowe

Do malaksera przelej mleczko z rondelka i dodaj pozostałe składniki potrzebne do zrobienia masy. Zmiksuj.
Powstałą masę przelej na tortownicę i dokładnie rozprowadź.

5
Gotowe

Po 15-20 minutach możesz ozdobić tofurnik ulubionymi dodatkami.
Wstaw jeszcze na 30 minut do lodówki.

Poprzedni
Naleśniki z kaszy jaglanej
Następny
Sushi z kaszą jaglaną




Naleśniki z kaszy jaglanej
Sushi z kaszą jaglaną
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments