Komosa ryżowa po meksykańsku

Komosa ryżowa po meksykańsku

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Komosa ryżowa:: 250g
Pomidory w puszce:: 1 puszka
Czerwona fasola:: 1 puszka
Kukurydza:: 1 puszka
Bulion warzywny:: 250ml
Olej kokosowy:: 1 łyżka
Czosnek:: 3 ząbki
Jalapeno:: 2 łyżki posiekanej
Papryka ostra:: 1 łyżeczka
Kumin:: 1 łyżeczka
Awokado:: 1 sztuka
Sok z limonki:: 1 sztuka
Kolendra:: garść
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Nutritional information

1
Porcja
534
Kalorie
18.8g
Białko
17g
Tłuszcz
75.2g
Węglowodany
14.5g
Błonnik

Komosa ryżowa po meksykańsku, to moje pierwsze podejście do niej i jak najbardziej udane. Zresztą nie musisz wierzyć mi na słowo. Zrób i sam się przekonaj!

  • 30 min
  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

Share

Komosa ryżowa po meksykańsku

Długie godziny w pracy, niewyspanie, zmęczenie, brak czasu… organizmowi w taki sposób nie wytłumaczysz czemu nie dostał wartościowego posiłku. Z pomocą przychodzi przepis na danie jednogarnkowe z komosą ryżową w meksykańskim wydaniu. Pełnia smaków i minimum czasu spędzonego nad gotowaniem i zmywaniem! To drugie, dla mnie osobiście, chyba jest najgorsze… Komosa ryżowa po meksykańsku na ratunek!

Komosa ryżowa po meksykańsku

Do przygotowania nie potrzebujemy ani super wymyślnych składników, ani całego oręża kuchennego. Kilka produktów spożywczych, jeden garnek lub patelnia, łyżka i nóż. Niby nic wielkiego, a takie pyszne danie z tego wyjdzie za chwil kilka 😉

Komosa ryżowa po meksykańsku według poniższego przepisu jest delikatnie ostra. Jeśli jesteś osobą wrażliwą na pikantność, to dodawaj papryczki chilli stopniowo. Pamiętaj jednak, że po wciśnięciu do dania limonki i delikatnym “przegryzieniu się” smak będzie zupełnie inny – pełniejszy, bardziej spójny, a pikantność nie będzie już atakowała.

 

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Komosa ryżowa:: 250g
Pomidory w puszce:: 1 puszka
Czerwona fasola:: 1 puszka
Kukurydza:: 1 puszka
Bulion warzywny:: 250ml
Olej kokosowy:: 1 łyżka
Czosnek:: 3 ząbki
Jalapeno:: 2 łyżki posiekanej
Papryka ostra:: 1 łyżeczka
Kumin:: 1 łyżeczka
Awokado:: 1 sztuka
Sok z limonki:: 1 sztuka
Kolendra:: garść
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Na patelni lub ewentualnie w garnku rozgrzej olej i na średnim ogniu podsmaż posiekany czosnek i papryczkę jalapeno.
Dodaj pozostałe składniki (poza awokado, limonką i kolendrą). Po zagotowaniu przykryj pokrywką i gotuj około 20 minut od czasu do czasu mieszając.

2
Gotowe

Gdy komosa jest już gotowa, wyłącz ogień i dodaj pokrojone w kostkę awokado, posiekaną kolendrę i wyciśnij sok z limonki. Odstaw na kilka minut po czym ostatecznie dopraw solą i pieprzem.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

napój z nasionami chia
previous
Orzeźwiający napój z nasionami chia
Placuszki z mąki gryczanej / pancakes
next
Placuszki z mąki gryczanej (pancakes)
napój z nasionami chia
previous
Orzeźwiający napój z nasionami chia
Placuszki z mąki gryczanej / pancakes
next
Placuszki z mąki gryczanej (pancakes)
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
lenka

Jak smakuje ta potrawa na zimno? Można ją np. zabrać do pracy, gdzie nie ma możliwości jej podgrzania?

Kasia

Właśnie zrobiłam i to jest przepyszne!! 🙂

Dorota

Robiłam i jest to w mojej kuchni absolutny hit wśród potraw “do pracy”. 😉 Daję o wiele mniej ostrych przypraw, a zamiast kolendry natkę pietruszki i jest super. Polecam!

Emilia

Mmmmm brzmi zachęcająco 🙂 Czy to Twój autorski przepis?

Moje propozycje

7
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x