Pizza z patelni bez drożdży

Pizza z patelni bez drożdży

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mąka pszenna: 200g
Woda: 100g
Oliwa: 2 łyżki
Sól: 1/2 łyżeczki
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Do smażenia
Oliwa: 2 łyżki
Do tego dobierz takie dodatki, jakie lubisz mieć na pizzy
  • 20 min
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

  • Do smażenia

  • Do tego dobierz takie dodatki, jakie lubisz mieć na pizzy

Share

Pizza z patelni bez drożdży i bez pieczenia

Powodów, dla których pizza z patelni powinna zawitać na Twoim stole, jest co najmniej kilka. Dla mnie najistotniejsze jest to, że przygotowuje się ją ekspresowo, nie trzeba używać piekarnika (mój jest mikroskopijnych rozmiarów) ani drożdży. Z tymi ostatnimi zawsze miałem problem. Wybierałem „świeże”, które niestety często nie doczekiwały do wykorzystania przeze mnie i same zaczynały wychodzić z opakowania. Pizza z patelni bez drożdży to rozwiązanie tego problemu.

Pizza z patelni – na co zwrócić uwagę?

Przepis na pizzę z patelni jest bardzo prosty, ale jest jedna rzecz, na którą trzeba zwrócić uwagę. Jest to grubość na jaką rozwałkujemy ciasto. Jeśli ciasto będzie troszkę grubsze, to nic się nie dzieje, bo surowa ani zakalcowata nie wyjdzie, ale najsmaczniejsza jest super cienka. Smakuje rewelacyjnie, jest chrupiąca… idealna.

Pizza z patelni 2

Pizza z patelni – jakie dodatki?

De facto bez różnicy czy robimy pizze tradycyjną czy tą z patelni. Składniki są te same. Jedyna różnica może być taka, że część z nich lepiej wcześniej podsmażyć, bo będzie mało czasu na to, żeby złapały ciepło, a co dopiero zmiękły. Ja osobiście nie lubię szaleć z dużą ilością dodatków. Ja zdecydowałem się na sos, pieczoną paprykę, papryczki jalapeno, szalotkę, zieloną cebulkę oraz wegański ser.

A co z sosem?

Przepis na sos do pizzy <- Tutaj znajdziesz mój przepis na sos. Jeśli chcesz, możesz nawet użyć kupnego sosu lub ketchupu!

Przy okazji polecam Ci kilka innych przepisów

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mąka pszenna: 200g
Woda: 100g
Oliwa: 2 łyżki
Sól: 1/2 łyżeczki
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Do smażenia
Oliwa: 2 łyżki
Do tego dobierz takie dodatki, jakie lubisz mieć na pizzy

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce lub malakserze i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na bok, na 5 minut, żeby "odpoczęło".

2
Gotowe

Przygotuj ulubione dodatki.

3
Gotowe

Podziel ciasto na 2 części, jeśli używasz dużej patelni. Rozwałkuj tak cienko jak tylko możesz (jeśli ciasto będzie się lepiło, podsypuj mąką). Wysmaruj patelnię łyżką oliwy. Połóż rozwałkowane ciasto na jeszcze zimnej patelni.

4
Gotowe

Patelnię umieść na palniku - średnia moc. Gdy pizza ładnie się zarumieni (około 4-5 min), obróć ją, posmaruj szybko sosem, dodaj ulubione składniki i przykryj pokrywką. Smaż do momentu zrumienienia ciasta (około 3-4 min). Powtórz czynność z drugim plackiem.

Tajska sałatka z tofu
previous
Tajska sałatka z tofu
Sałatka z makaronem ryżowym
next
Sałatka z makaronem ryżowym
Tajska sałatka z tofu
previous
Tajska sałatka z tofu
Sałatka z makaronem ryżowym
next
Sałatka z makaronem ryżowym
Subscribe
Powiadom o
guest
38 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Beata

Hej, a wyjdzie mi ta pizza z maki pszennej?

Konrad Budzyk

Tak, bez problemu 🙂

Kamila

Hej:) ..a czy ciasto nie przyklei się do patelni? Widać, ładnie wyrosło:)
Trafiłam na Twojego bloga niedawno, bardzo fajne i proste przepisy u Ciebie:) Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku!:) ..samych smaczności!!

Konrad Budzyk

Bardzo dziękuję <3 Ciasto nie przywiera. Ważne jednak, żeby do rąk się nie kleiło - w tedy do patelni też na pewno nie będzie 🙂

Kamila

Dziękuję:) jutro wypróbuję!

Kamila

Zrobiłam:) i ku mojemu zaskoczeniu udało się!:)) ..a smak ciasta przypomina mi smak paluszków z dzieciństwa:))) hahaha:))) Dzięki za przepis:) Pozdrawiam!:)
ps. a dałoby się wyłączyć weryfikację – wpisywanie za każdym komentarzem „tajemnego” kodu z obrazka? To trochę zniechęca do pisania;)

Konrad Budzyk

Cieszę się 🙂 Chcesz i masz. Tajne kody wyłączone 🙂

Kamila

🙂

Ewel

Hej, a czy wody ma być 150 g czy 150 ml?

Konrad Budzyk

150g = 150ml, więc jakiej użyjesz miary, to w przypadku wody jest bez różnicy 🙂

Marika

Witam!
A nie wie Pan może czy ten przepis wyjdzie mi z jakiejś mąki bezglutenowej? Szukam czegoś w tym stylu dla dziecka.
Pozdrawiam serdecznie!

Konrad Budzyk

Hmm doświadczenia wielkiego nie mam w bezglutenowych mąkach, ale myślę, że: mix bezglutenowy lub mąka gryczana + siemię lniane mogą fajnie zadziałać 🙂

Marika

Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂 A może Pan zasugerować jakieś proporcje mąki gryczanej i siemienia lnianego? Jestem początkująca w diecie bezglutenowej 😉 A do tych kupnych mixów nie mam przekonania bo tam różne rzeczy dodają oprócz samej mąki…

Konrad Budzyk

Ja nie używam miksów, bo są one… po prostu słabe jakościowo. Technologicznie super sprawa, ale zdrowotnie klapa. Użyłbym tyle mąki ile w przepisie a do tego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego wymieszana z 6 łyżkami gorącej wody. Odstawić na 5 minut i dodać do mąki 🙂

Marika

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc! Mam nadzieję, że się uda i będę miała czym się pochwalić tutaj 😉

Konrad Budzyk

Oby wyszło.. nigdy tak nie robiłem. Trzymam kciuki 🙂

marta

Czy ciasto można przygotować prędzej?godzinkę czy dwie😊

Konrad Budzyk

Jasne, że tak! Nie ma problemu 🙂

marta

Dołącz do dyskusjislicznie dziękuję za szybka odpowiedz😊

Ola

Szukałam długo przepisu na pizze z patelni ostatnio trafiłam na Pana przepis.
Szczerze ? 11/10 rewelacyjne ciasto miękkie fajne no i banalne w przygotowaniu.
Teraz będę często korzystać z tego przpisu bo piekarnik niestety ze mną nie współpracuje 😉
A do tych co się boją zrobic lub się wahają to odpowiadam NA PEWNO WAM WYJDZIE 😀

Konrad Budzyk

<3

Ola

Czy mogę tą pizze zrobić tradycyjnie w piekarniku ? 🙂

Konrad Budzyk

Tak 🙂

Magda

Hej, czy można dodać ciut drożdży świeżych lub instant zamiast sody? Jeśli tak to jakie proporcje np.na 30 dag mąki?

Konrad Budzyk

Z 30g świeżych lub 2-3 łyżeczki suchych 😉

Marta

Pizza jest petarda. Zrobilam pol na pol z maki kukurydzianej i gryczanej. Obłęd.

Szaffranka

Świetny i szybki przepis. Polecam.

38
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x