Krokiety z piekarnika

Krokiety z piekarnika

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto na naleśniki : na 6 sztuk
Orzechy włoskie : 50g
Farsz
Pieczarki : 400g
Borowiki suszone : 20g
Cebula biała : 1 duża
Czosnek : 3 ząbki
Sos sojowy jasny : 1 łyżka
Olej : 1 łyżka
Tymianek : 2 łyżeczki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Kaloryczność

1
Porcja
311
Kalorie
12.8g
Białko
12.6g
Tłuszcz
38.6g
Węgl.
5.5g
Błonnik

Lubisz krokiety, ale starasz się dbać o sylwetkę? Mam na to radę! Zrób krokiety z piekarnika i zapomnij o ograniczeniach. Są pyszne i bezgrzeszne... ale grzechu warte.

  • 40 min
  • Ilość porcji: 5

Składniki

  • Farsz

Wstęp

Share

Krokiety z piekarnika

Jestem ogromnym fanem krokietów. Niestety, w sklepach spożywczych na wegańskie nigdy nie natrafiłem, a coraz większe ciśnienie na ich pochłonięcie skłoniło mnie do skierowania się w stronę kuchni. Jako że ostatnio ograniczam niezdrowe i tłuste jedzenie, to postanowiłem zrobić krokiety z piekarnika w panierce ze zmielonych orzechów włoskich. Nie dość, że są o wiele zdrowsze, to do tego niesamowicie dobrze smakują. Oczywiście, jeśli chcecie zastąpić orzechy, to droga wolna. W ich miejsce możecie użyć chociażby bułki tartej, ale zachęcam do stestowania mojej propozycji. Liczę na to, że krokiety z piekarnika podbiją Wasze serca.

Naleśniki do krokietów zrobiłem z przepisu na klasyczne naleśniki z mąki orkiszowej i dla nich jest obliczona kaloryczność. Na blogu znajdziesz również kilka przepisów na naleśniki bezglutenowe, których możesz z powodzeniem użyć.

U mnie, jak zresztą dobrze widać, wsad jest mocno grzybowy. Użyłem zarówno pieczarek, jak i moich ukochanych borowików. Farsz możecie dowolnie modyfikować, m.in. przez dodanie kapusty kiszonej, zamiany borowików na inne grzyby etc. Zachęcam do eksperymentowania.

Spodobał Ci się przepis?

Kliknij, żeby zagłosować!

Średnia ocen 0 / 5. Liczba głosów: 0

Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.

Wykonanie

1
Gotowe

Usmaż 5 naleśników, a pozostałe ciasto zostaw. Przyda się podczas panierowania!

2
Gotowe

Cebulę, czosnek i pieczarki posiekaj, a borowiki zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut, a następnie również posiekaj. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć grzyby, cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę. Dodaj sos sojowy oraz przyprawy. Smaż około 5-10 minut - ważne, żeby woda, która wyjdzie z pieczarek odparowała.

3
Gotowe

Zmiel orzechy włoskie w malakserze lub przy pomocy młynka do kawy.

4
Gotowe

Na każdego naleśnika nałóż farsz, złóż najpierw lewą i prawą stronę do środka, a następnie zwiń. W taki sposób otrzymasz pięknie zwinięte krokiety. Każdego zamocz w pozostałym cieście naleśnikowym, obtocz w zmielonych orzechach i połóż na blaszce lub w foremce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz około 10 minut lub do momentu zarumienienia.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Bób po chorwacku
Poprzedni
Bób po chorwacku
Kopytka z buraków
Następny
Kopytka z buraków
Bób po chorwacku
Bób po chorwacku
Kopytka z buraków
Kopytka z buraków

3
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Konrad BudzykKatarzynaGosia 66 Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Gosia 66
Gość
Gosia 66

Super pomysł, mam gosci i myślę co jutro na obiad 🙂 ostatnio często mi podsyłasz pomysł na obiad dzięki

Katarzyna
Gość
Katarzyna

Dziękuję za wspaniały przepis.
Nie miałam tylko orzechów, zrobiłam panierkę z mielonych migdałów i sezamu.