Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią

Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią

Składniki

Ilość porcji:
Komosa ryżowa : 200g 1 kubek
Woda : 600ml
Pieczarki : 400g
Cukinia : 1/2 sztuki
Cebula biała : 1 mała
Czosnek : 3 ząbki
Zioła prowansalskie : 2 łyżeczki
Olej kokosowy : 1 łyżka
Papryka ostra : szczypta
Kumin : 1 łyżeczka
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Kaloryczność

1
Porcja
510
Kalorie
20.7g
Białko
13.8g
Tłuszcz
77.3g
Węglowodany
5.3g
Błonnik

Zdrowe i szybkie posiłki to coś, czego coraz częściej poszukujemy. Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią właśnie taka jest.

  • 30 min
  • Ilość porcji: 2

Składniki

Wstęp

Share

Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią

Ostatnio na moim blogu widać wysyp szybkich posiłków. Było jednogarnkowe spaghettimakaron ze szpinakiem, a teraz przyszedł czas na komosę. Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią to świetna opcja dla osób, które dbają o swoje zdrowie. Teraz prawie całe nasze społeczeństwo jest na jakiejś diecie. Eliminujemy z diety gluten, tłuszcze lub po prostu wprowadzamy zdrowsze jedzenie w miejsce śmieciowego. Dzisiejsza propozycja zadowoli wszystkie wymienione grupy. Zawiera stosunkowo duże ilości dobrej jakości białka i sporo błonnika, co zapewni Ci uczucie sytości na długi czas. Ponadto tłuszcz ograniczony jest do minimum, a gluten nie występuje nawet w śladowych ilościach.

Walory dietetyczne to jedno, ale poza tym, że komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią jest zdrowa, to jeszcze świetnie smakuje! Nie wierzysz? Przekonaj się!


Wykonanie

1
Gotowe

Przepłucz komosę na sitku pod bieżącą wodą. Wrzuć do garnka lub na patelnię, zalej wodą i gotuj około 12 minut. Po tym czasie przełóż na bok.

2
Gotowe

Pieczarki i cukinię pokrój w dość duże kawałki. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć warzywa i smaż przez 10 minut. Dodaj przyprawy, ugotowaną komosę ryżową i porządnie wymieszaj. Smaż jeszcze kilka minut.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Cykoria pieczona
Poprzedni
Cykoria pieczona
Wegańskie kluski leniwe
Następny
Wegańskie kluski leniwe
Cykoria pieczona
Cykoria pieczona
Wegańskie kluski leniwe
Wegańskie kluski leniwe

Dodaj komentarz

5 komentarzy do "Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Agata
Gość

Przepis- rewelacja. Prostu, szybki I smaczny

Piotr
Gość

Może głupie pytanie, ale czy wodę w której gotuje się komosa na patelni (już po odcedzeniu) trzeba osolić?

Łukasz
Gość

pycha, właśnie jem 😉

Ewe
Gość

Nie dość że szybko to jeszcze smacznie i zdrowo 🙂 oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała przepisu ale uważam że papryka dodaje koloru.

20170818_185406.jpg