Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią

Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią

Składniki

Ilość porcji:
Komosa ryżowa : 200g 1 kubek
Woda : 600ml
Pieczarki : 400g
Cukinia : 1/2 sztuki
Cebula biała : 1 mała
Czosnek : 3 ząbki
Zioła prowansalskie : 2 łyżeczki
Olej kokosowy : 1 łyżka
Papryka ostra : szczypta
Kumin : 1 łyżeczka
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Kaloryczność

1
Porcja
510
Kalorie
20.7g
Białko
13.8g
Tłuszcz
77.3g
Węglowodany
5.3g
Błonnik

Zdrowe i szybkie posiłki to coś, czego coraz częściej poszukujemy. Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią właśnie taka jest.

  • 30 min
  • Ilość porcji: 2

Składniki

Wstęp

Share

Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią

Ostatnio na moim blogu widać wysyp szybkich posiłków. Było jednogarnkowe spaghettimakaron ze szpinakiem, a teraz przyszedł czas na komosę. Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią to świetna opcja dla osób, które dbają o swoje zdrowie. Teraz prawie całe nasze społeczeństwo jest na jakiejś diecie. Eliminujemy z diety gluten, tłuszcze lub po prostu wprowadzamy zdrowsze jedzenie w miejsce śmieciowego. Dzisiejsza propozycja zadowoli wszystkie wymienione grupy. Zawiera stosunkowo duże ilości dobrej jakości białka i sporo błonnika, co zapewni Ci uczucie sytości na długi czas. Ponadto tłuszcz ograniczony jest do minimum, a gluten nie występuje nawet w śladowych ilościach.

Walory dietetyczne to jedno, ale poza tym, że komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią jest zdrowa, to jeszcze świetnie smakuje! Nie wierzysz? Przekonaj się!


Wykonanie

1
Gotowe

Przepłucz komosę na sitku pod bieżącą wodą. Wrzuć do garnka lub na patelnię, zalej wodą i gotuj około 12 minut. Po tym czasie przełóż na bok.

2
Gotowe

Pieczarki i cukinię pokrój w dość duże kawałki. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć warzywa i smaż przez 10 minut. Dodaj przyprawy, ugotowaną komosę ryżową i porządnie wymieszaj. Smaż jeszcze kilka minut.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Cykoria pieczona
Poprzedni
Cykoria pieczona
Wegańskie kluski leniwe
Następny
Wegańskie kluski leniwe
Cykoria pieczona
Cykoria pieczona
Wegańskie kluski leniwe
Wegańskie kluski leniwe

Dodaj komentarz

5 komentarzy do "Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Agata
Gość

Przepis- rewelacja. Prostu, szybki I smaczny

Piotr
Gość

Może głupie pytanie, ale czy wodę w której gotuje się komosa na patelni (już po odcedzeniu) trzeba osolić?

Łukasz
Gość

pycha, właśnie jem 😉

Ewe
Gość

Nie dość że szybko to jeszcze smacznie i zdrowo 🙂 oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała przepisu ale uważam że papryka dodaje koloru.

20170818_185406.jpg
wpDiscuz