Koktajl truskawkowy

Koktajl truskawkowy

Składniki

Ilość porcji:
Truskawki : 300g
Mleko sojowe : 250ml
Ocet jabłkowy : 1 łyżka
Kardamon : szczypta
Mięta : 2 listki
Cynamon : 1/2 łyżeczki
Miód / Syrop klonowy : 2 łyżki

Kaloryczność

1
Porcja
116
Kalorie
5.6g
Białko
3g
Tłuszcz
19.5g
Węgl.
3g
Błonnik

Jest sezon na truskawki, a Ty nie wiesz co z nimi zrobić? Ukręć koktajl truskawkowy w wersji kremowej lub odświeżającej. Dla każdego coś dobrego.

  • 30 min
  • Ilość porcji: 2

Składniki

Wstęp

Share

Koktajl truskawkowy

Na blogu jest już jeden kremowy koktajl truskawkowy, ale postanowiłem zrobić go w innej wersji, ponieważ nie każdy ma ochotę używać drogocennych nerkowców do zrobienia koktajlu. Dzisiejsza propozycja jest zdecydowanie tańsza do wykonania, a uzyskany koktajl jest bardziej płynny, odświeżający i orzeźwiający.

Długo nie mogłem przekonać się do smaku i zapachu kardamonu. Odstraszał mnie przy każdym podejściu. Dzisiaj, gdy myślę o truskawkach, to automatycznie kardamon pojawia się na etapie planowania przepisów. Świetnie się z nimi komponuje! W dodatku dzięki połączeniu z octem (który można zastąpić sokiem z cytryny) i miętą uzyskujemy niesamowicie świeży smak. Nie każdemu obecność kardamonu musi pasować, ale każdy powinien chociaż raz spróbować tego połączenia.

Zobaczcie koniecznie przepis na koktajl z burakiem – truskawki też w nim znajdziecie!


Wykonanie

1
Gotowe

W wysokim naczynku umieść mleko sojowe i wymieszaj je z octem lub ewentualnie sokiem z cytryny. Odstaw na 30 minut.

2
Gotowe

Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładki koktajl.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Sałatka z bobem
Poprzedni
Sałatka z bobem
Pasta z zielonej soczewicy
Następny
Pasta z zielonej soczewicy
Sałatka z bobem
Sałatka z bobem
Pasta z zielonej soczewicy
Pasta z zielonej soczewicy

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki