Gofry bezglutenowe

Gofry bezglutenowe

Składniki

Ilość porcji:
Mąka jaglana : 100g
Płatki owsiane : 100g
Siemię lniane : 4 łyżki
Cukier trzcinowy / Erytrol : 2 łyżki
Mleko sojowe : 300ml
Proszek do pieczenia : 1.5 łyżeczki
Sól : szczypta
Olej : 3 łyżki

Kaloryczność

1
Porcja
163
Kalorie
5.4g
Białko
6.3g
Tłuszcz
21.5g
Węgl.
2.5g
Błonnik

Chcesz zrobić idealne gofry bezglutenowe? Koniecznie wypróbuj gofry z tego przepisu! Chrupiące, delikatnie pulchne i jakie dobre...

  • 20 min
  • Ilość porcji: 8

Składniki

Wstęp

Share

Gofry bezglutenowe

No i wreszcie mam… upragniona i wymarzona gofrownica wreszcie zagościła w mojej kuchni. Na pierwszy strzał nie mogło pójść nic innego, jak gofry bezglutenowe. Sam bezglutenowcem nie jestem, ale obserwuje mnie wiele osób niespożywających glutenu. Postanowiłem więc zrobić w ich stronę ukłon i przygotować bezglutenową wersję wspaniałego śniadania lub deseru. Gofry większości kojarzą się z czymś niezbyt zdrowym i grzesznym, ale dzisiejszym przepisem chciałbym Wam pokazać, że gofry mogą być wartościowym i zdrowym śniadaniem, a nie tylko tuczącym deserem.

Z czym jeść gofry?

Ja zaserwowałem sobie na śniadanie bezglutenowe gofry z truskawkami i syropem klonowym. Świetnie spisze się również wegańska bita śmietana, a nawet cieciorella. Tak na prawdę nie ma ograniczeń. Co lubisz to zarzuć na gofry, a na pewno będzie pysznie!

Porady:

  • Jeśli chcesz, żeby gofry były w 100% bezglutenowe, to upewnij się, że produkty są certyfikowane! Zwykły proszek do pieczenia zawiera mąkę pszenną, a płatki owsiane mogą być zanieczyszczone glutenem.
  • Zamiast mąki jaglanej powinna dobrze sprawdzić się również mąka ryżowa.
  • Nie chcesz używać siemienia lnianego? Nic nie szkodzi. Użyj nasion chia! Również świetnie się sprawdzą.

Wykonanie

1
Gotowe

Zmiel płatki na mąkę lub zamiast płatków owsianych użyj mąki owsianej. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki za wyjątkiem 1 łyżki oleju. Pamiętaj, że siemię lniane musi być mielone. Ja użyłem mleka sojowego niesłodzonego, ale jeśli Twoje jest słodzone, to ogranicz ilość cukru dodawanego do ciasta, do 1 łyżki.

2
Gotowe

Rozgrzej gofrownicę. Nasmaruj górne i dolne płyty delikatnie olejem (ja użyłem do tego pędzelka) i wyłóż ciasto (na jednego gofra około 3 duże łyżki - zależy od wielkości gofrownicy). Zamknij i piecz około 5 minut. Wyłóż gotowe gofry na kratkę do przestygnięcia lub zajadaj od razu. Jeśli chcesz, żeby każdy gofr był chrupiący, to najlepiej po każdym "nastawie" posmaruj płyty olejem.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Chleb z mąki gryczanej
Poprzedni
Chleb z mąki gryczanej
Ciastka z ciecierzycy
Następny
Ciastka z ciecierzycy
Chleb z mąki gryczanej
Chleb z mąki gryczanej
Ciastka z ciecierzycy
Ciastka z ciecierzycy

Dodaj komentarz

10 komentarzy do "Gofry bezglutenowe"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Ada
Gość

Czy mąkę jaglaną można zastąpić kokosową, by gofry były jeszcze mniej kaloryczne?

Roberto
Gość

Inne płatki bezglutenowe można dać?

Magdalena
Gość

Czy wchodzi w grę inne mleko niż sojowe? Np. Kokosowe?
Soja mi nie służy, a gofry chętnie bym zjadła…

Weronika
Gość

czy zamiast tych płatków owsianych, można użyć poprostu więcej mąki jaglanej?

Nika
Gość

Fenomenalne!!!!! Dziękujemy za przepis 🙂

wpDiscuz