Cukinia faszerowana soczewicą

0 0
Cukinia faszerowana soczewicą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cukinia:: 2 średnie
Soczewica zielona:: 100g
Borowiki suszone:: 10g
Marchewka:: 1/2 sztuki
Pietruszka (korzeń):: 1/2 sztuki
Cebula biała:: 1 mała
Pomidor:: 1 duży
Olej:: 1 łyżka
Suszony majeranek:: 1 łyżeczka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Nutritional information

1
Porcja
136
Kalorie
8.8g
Białko
3.1g
Tłuszcz
20.9g
Węgl.
5.1g
Błonnik

Kusi Cię zrobienia czegoś smacznego i pożywnego z cukinii? Koniecznie zrób cukinią faszerowaną soczewicą. Wygląda i smakuje rewelacyjnie!

  • 50 min
  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

Share

Cukinia faszerowana soczewicą

Przepisy z cukinią są o tyle wdzięczne, że można je wykonywać przez niemalże cały rok. Oczywiście najlepiej robić to w sezonie, gdy mamy dostęp do świeżej, polskiej cukinii. Cukinia faszerowana soczewicą to moja interpretacja dania z dzieciństwa, gdzie zamiast soczewicy było mięso. Dzisiejsza propozycja jest z pewnością o wiele zdrowsza i równie prosta do przygotowania.

Porady:

  • Jeśli nie masz suszonych borowików, to możesz dodać inne suszone grzyby lub ewentualnie zastąpić część soczewicy świeżymi pieczarkami lub boczniakami.
  • Chcesz uzyskać bardziej zbity farsz? Po prostu delikatnie go zmiksuj za pomocą blendera. Ja preferuję „luźniejszy” farsz.
  • Kolor cukinii nie ma znaczenia. Ja miałem najbardziej popularną zieloną, ale możesz również użyć żółtej.
[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Cukinia:: 2 średnie
Soczewica zielona:: 100g
Borowiki suszone:: 10g
Marchewka:: 1/2 sztuki
Pietruszka (korzeń):: 1/2 sztuki
Cebula biała:: 1 mała
Pomidor:: 1 duży
Olej:: 1 łyżka
Suszony majeranek:: 1 łyżeczka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj soczewicę. Borowiki zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut. Cebulę pokrój w piórka a marchewkę i pietruszkę w nieduże plasterki. Rozgrzej olej na patelni i smaż na średnim ogniu przez 10 minut. Borowiki odcedź, posiekaj i dorzuć do warzyw. Dodaj obranego i pokrojonego pomidora (możesz użyć pomidora w puszce), przyprawy oraz ugotowaną soczewicę i smaż przez około 5 minut.

2
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Cukinię przekrój na pół, wydrąż środek za pomocą łyżeczki i nafaszeruj soczewicą. Piecz przez około 20 minut, lub do miękkości cukinii.

Konrad Budzyk

Gofry białkowe
previous
Gofry białkowe
Fasolka z zasmażką
next
Fasolka z zasmażką
Gofry białkowe
previous
Gofry białkowe
Fasolka z zasmażką
next
Fasolka z zasmażką
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x