Koktajl z kaszy gryczanej

Koktajl z kaszy gryczanej

Składniki

Ilość porcji:
Kasza gryczana niepalona : 100g
Banan : 2 sztuki
Migdały w płatkach : 80g
Daktyle : 50g
Woda : 200ml można użyć mleka roślinnego
Wanilia : 1 laska
Cynamon : 1 łyżeczka
Cytryna, limonka lub pomarańcza według uznania

Składniki

  • Cytryna, limonka lub pomarańcza według uznania

Share

Koktajl z kaszy gryczanej (niepalonej) to bomba witamin i minerałów potrzebnych naszemu organizmowi, ale skąd w ogóle pomysł na jej użycie? Jakiś czas temu na uczelni profesor zaczął wychwalać kaszę gryczaną jako tą, którą powinniśmy jak najczęściej dodawać do diety. Zamiast kangusów czy innych słodzonych pierdół na śniadanie powinniśmy przyjrzeć się chociażby jej. Nasza, polska, krajowa super kasza! Zastanawiałem się na początku jak ją wkomponować w śniadanie. Przecież to jest, do cholery, kasza gryczana… do obiadu fajna w towarzystwie kotleta, ale na słodko? Okazało się, że np. świetnie sprawdza się zamiast kaszy jaglanej w formie porannej gryczanki. Skoro pysznie smakuje w takiej formie, czemu by jej nie zmiksować? Wystarczy przecież dodać owoce, orzechy i otrzymujemy pełnowartościowe i pyszne śniadanie! Jak Wam jakiś baran zacznie wytykać, że na weganie nie możecie dostarczać pełnowartościowego białka to spokojnie możecie pokazać mu środkowy palec i ten wpis.

To co jest w niej jeszcze wspaniałe to fakt, że nie trzeba jej wcale gotować! Wystarczy namoczyć na noc, a rano zmiksować. I próbuj się tłumaczyć teraz ze swojej kawy z papierosem na śniadanie. Brak czasu? Jakim cudem? Zrobienie zajmuje ledwie kilka minut.

Co dodać dla ciekawszego smaku?

Sproszkowane mango oraz baobab, ponieważ mają kwaskowy smak. Bardzo dobrze sprawdzi się również sumak czy po prostu cytryna, limonka bądź pomarańcza.

A więc do dzieła! Zrób sobie pyszny koktajl z kaszy gryczanej i nie marudź.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Kasza gryczana niepalona : 100g
Banan : 2 sztuki
Migdały w płatkach : 80g
Daktyle : 50g
Woda : 200ml można użyć mleka roślinnego
Wanilia : 1 laska
Cynamon : 1 łyżeczka
Cytryna, limonka lub pomarańcza według uznania

Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę gryczaną przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie umieść w misce razem z daktylami oraz migdałami i zalej wodą na noc.

2
Gotowe

Następnego dnia zlej wodę, dodaj wszystkie składniki do kielicha miksera i miksuj do czasu uzyskania gładkiego koktajlu.

Poprzedni
Serek waniliowy z kaszy jaglanej
Następny
Koktajl czekoladowy z masłem orzechowym




Serek waniliowy z kaszy jaglanej
Koktajl czekoladowy z masłem orzechowym
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Beata

Jesteś mistrzem 🙂 Nie wpadłabym na taki koktajl – musi być ciekawy w smaku 🙂

marta

:))) heh, “Jak Wam jakiś baran zacznie wytykać, że na weganie nie możecie dostarczać pełnowartościowego białka to spokojnie możecie pokazać mu środkowy palec i ten wpis.”- zapamietam i oby wiecej przepisow, bedziemy odwiedzac! poki co zapowiada sie obiecujaco!

Patrycja

Kasza bez gotowania w tym wypadku? tylko moczona w wodzie przez noc?

AnnaMaria

Super pomysł,jutro robię na śniadanie, dzięki!!!

Katarzyna

Zlać wode znaczy wylać czy wlać do blendera z reszta składników

Gonia

W smaku bardzo dobry, świetny pomysł! Choć nasz koktajl wyszedł dość gęsty i dodatkowa woda w cale nie pomagała :]

Alicja

Czy dla 1.5 dzieciaka tez nie musze gotować kaszy ?