• Home
  • Desery
  • Ciasto bananowe bezglutenowe z truskawkami

Ciasto bananowe bezglutenowe z truskawkami

Składniki

Ilość porcji:
Mąka gryczana : 180g
Banan : 3 średnie
Mleko roślinne : 100ml
Soda oczyszczona : 2 łyżeczki
Sól : szczypta
Wanilia : laska
Ocet jabłkowy : 1 łyżka
Olej : 3 łyżki
Truskawki : 8 sztuk
Opcjonalnie
Cukier trzcinowy / Erytrol :
Cukier puder : do posypania

Kaloryczność

1
Porcja
125
Kalorie
3.4g
Białko
3.7g
Tłuszcz
20.3g
Węgl.
1.5g
Błonnik

Ciasto bananowe bezglutenowe powstało na bazie mąki gryczanej. W połączeniu z polskimi truskawkami i szczyptą miłości otrzymujemy coś przepysznego i zdrowego!

  • 50 min
  • Ilość porcji: 10

Składniki

  • Opcjonalnie

Wstęp

Share

Ciasto bananowe bezglutenowe z truskawkami

Jak już wspomniałem podczas przepisu na racuchy z bananami, cierpiałem ostatnio na nadmiar bananów… o ile można to nazwać cierpieniem. Przypomniałem sobie o świetnym sposobie na wykorzystanie bananów, którego dawno nie stosowałem. Oczywiście jest to ciasto bananowe bezglutenowe… z przypadku bezglutenowe. Na początku miałem w planach zrobić je na mące orkiszowej, która spoczywała na blacie kuchennym po śniadaniowych potyczkach z racuchami. Później stwierdziłem, że jest sporo osób na diecie bezglutenowej, które mnie obserwują, a ja przypadkiem, poza nadmiarem bananów, mam również ogromne ilości mąki gryczanej… Tak więc powstało ciasto bananowe z mąki gryczanej, które posmakuje nie tylko bezglutenowcom i glutenofobom.

W związku z tym, że mamy sezon na truskawki, to wbiłem je w ciasto. Jeśli ich nie lubicie (nie wiem jakim cudem, ale jeśli…), to możecie je zastąpić borówkami, bananami pokrojonymi w plasterki lub czym tam chcecie. Ja jednak polecam i namawiam do truskawek.

Ciasto bananowe bezglutenowe

Wykonanie

1
Gotowe

Z laski wanilii wyciągnij nasionka za pomocą noża (przekrój ją wzdłuż a następnie przeciągnij ostrzem po całej jej długości - nasionka (pasta) pozostaną na ostrzu). Do malaksera wrzuć nasiona wanilii, mąkę gryczaną, sodę oczyszczoną, sól, obrane banany i ewentualnie cukier (ja robiłem bez). Wlej ocet, mleko i 2 łyżki oleju (jedna zostaje do nasmarowania foremki). Zmiksuj na gładką masę.

2
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Foremkę (u mnie 20x15cm) wysmaruj olejem. Przelej ciasto i układaj (delikatnie wciskając) połówki truskawek. Wstaw do piekarnika na około 40-45 minut. Jedz przestudzone.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Racuchy z bananami
Poprzedni
Racuchy z bananami
Chlebek bananowy z mąki gryczanej
Następny
Chlebek bananowy z mąki gryczanej
Racuchy z bananami
Racuchy z bananami
Chlebek bananowy z mąki gryczanej
Chlebek bananowy z mąki gryczanej

Dodaj komentarz

18 komentarzy do "Ciasto bananowe bezglutenowe z truskawkami"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Weronika
Gość

czy ocet jablkowy jest niezbędny?

Ola
Gość

Czy można pominąć ocet ? 😉

Inez
Gość

Ajj! W weekend robię! ❤️

Anna
Gość

A czy mąkę gryczana można zastąpić inną bzg? Nie toleruje gryki.

Ola
Gość

mąka gryczana biała jest z kaszy niepalonej? jeśli tak, to czy można po prostu zmienić sobie w młynku ziarna tej kaszy i będzie? 🙂

Anka
Gość

idealny przepis na tę porę roku!! Pięknie wyrosło ciasto, do tego bezglutenowe – świetne!!

Irmina
Gość

Czy ciasto ma posmak sody? Bardzo nie lubię tego w ciastach z sodą. Nie wiem, czy ocet będzie neutralizował. Może uda się ją czymś zastąpić, a może w ogóle pominąć?

Monika
Gość

Średni banan to ile gram banana bez skórki? Średni czy duży to pojęcie względne :p Fajnie by było jakbyś podawał gramatury 🙂

Monika
Gość

Średni banan to ile gram banana bez skórki? Średni, duży to pojęcie względne :p fajnie byłoby jakbyś podawał gramatury 😉

klaudia swiatek
Gość

zastanawia mnie czy make gryczana moge zastapic jakas inna,np. ryzowa lub z tapioki?z gory dzieki za odp.
pozdrawiam
K.

wpDiscuz