Burger z ciecierzycy na wypasie

Burger z ciecierzycy na wypasie

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca : 1 puszka 240g
Kasza bulgur : 1/2 szklanki 80g
Orzechy włoskie : 1 szklanka 130g
Jarmuż : 100g świeży lub mrożony
Cebula czerwona : 1/2 sztuki
Czosnek : 1 ząbek
Pomidory suszone : 8 sztuk
Olej : 2 łyżki lub inny
Zioła prowansalskie : 2 łyżeczki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : szczypta
Przykładowe dodatki
Pieczony burak :
Pomidor :
Ketchup :
Wegański majonez :
Kiełki :

Kaloryczność

Kotlecik
Porcja
144
Kalorie
4.5g
Białko
9.5g
Tłuszcz
11g
Węglowodany
2.4g
Błonnik

Nie ważne czy szukasz pomysłu na obiad czy kolację. Burger z ciecierzycy sprawdzi się w każdych warunkach. Dodaj ulubione dodatki i ciesz się smakiem.

  • 40 min
  • Ilość porcji: 12

Składniki

  • Przykładowe dodatki

Wstęp

Share

Burger z ciecierzycy

Chęć na burgera prześladowała mnie przez ostatnie kilka dni. Rozmyślałem, jakiego zrobić. Co powinno być jego motywem przewodnim. Z tak wyczerpujących rozmyśleń doszło do tragedii… zrobiłem się głodny i nie chciałem już dłużej czekać na natchnienie, które na mnie spłynie z nieba. Popatrzyłem do lodówki, szafek w kuchni i stwierdziłem, że najlepszą i najpyszniejszą opcją będzie burger z ciecierzycy, w towarzystwie orzechów włoskich i jarmużu.

Z czym podawać burgera?

Ja do środka dałem mój prosty ketchup, pomidora, kiełki i pieczone buraki pokrojone w plasterki. Te ostatnie w szczególności polecam. Są rewelacyjne w smaku!Bardzo dobrze się komponują z delikatnym burgerem. Sprawdź jak upiec buraki.

Następnym razem burger z ciecierzycy będzie skąpany w sosie orzechowym lub wegańskim majonezie. Jestem przekonany, że te smaki również świetnie będą się uzupełniały.

Burger z ciecierzycy


Wykonanie

1
Gotowe
10 minut

Do garnka wsyp kaszę bulgur, zalej wrzątkiem i gotuj do momentu, aż będzie gotowa. Powinno to zająć 10-15 minut.

2
Gotowe

Do malaksera dodaj wszystkie składniki (w tym ugotowaną kaszę bulgur) i miksuj przez około 2 minuty.

3
Gotowe
25 minut

Formuj burgery i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masa byłaby zbyt lepka i wilgotna, dodaj troszkę bułki tartej. Na pewno pomoże.
Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 25-30 minut. Po 15 minutach obróć kotleciki na drugą stronę. Gdy będą już gotowe, układaj je na bułkach posmarowanych ketchupem i dodaj ulubione warzywa.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link

Jak upiec buraki
Poprzedni
Jak upiec buraki
Następny
Sałatka z pieczonym burakiem
Jak upiec buraki
Jak upiec buraki
Sałatka z pieczonym burakiem

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Burger z ciecierzycy na wypasie"

Powiadom o
avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Agnieszka
Gość

jaka inna kasza może być dodana do tego burgera?