• Home
  • Batoniki z płatków jaglanych

Batoniki z płatków jaglanych

0 0
Batoniki z płatków jaglanych

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Płatki jaglane:: 80g
Masło orzechowe:: 90g
Miód / Syrop klonowy:: 70g
Gorzka czekolada:: 25g
Mleko roślinne:: 2 łyżki

Nutritional information

1
Porcja
120
Kalorie
3.6g
Białko
6g
Tłuszcz
12.7g
Węgl.
0.6g
Błonnik

Batoniki z płatków jaglanych, to gratka dla fanów produktów jaglanych, słodkości bez pieczenia i bezglutenowych. Szybkie, proste i pyszne!

  • 10 min
  • Serves 10
  • Easy

Ingredients

Share

Batoniki z płatków jaglanych

Jakiś czas temu dostałem od Sonko paczkę m.in. z płatkami jaglanymi. Długo nie musiałem się zastanawiać co z nimi zrobić… Już od dawna chodziły za mną batoniki z płatków jaglanych i wreszcie nadarzyła się okazja, żeby je zrobić. Oczywiście zamiast płatków jaglanych (koniecznie opiekanych), możecie użyć płatków kukurydzianych lub orkiszowych. Nie ma to większego znaczenia. Batoniki i tak wyjdą pyszne… W końcu to połączenie masła orzechowego z syropem. Jak mogłoby być inaczej?! Jeśli lubicie takie połączenie smaków, to koniecznie obadajcie batoniki z amarantusem ekspandowanym.

Batoniki z płatków jaglanych 1

Bardzo fajnymi dodatkami, które można wmieszać w masę, są posiekane orzechy, rodzynki i wiórki kokosowe. Wpłyną pozytywnie nie tylko na smak, ale również na strukturę.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Płatki jaglane:: 80g
Masło orzechowe:: 90g
Miód / Syrop klonowy:: 70g
Gorzka czekolada:: 25g
Mleko roślinne:: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Syrop klonowy lub miód i masło orzechowe umieść w rondelku i zacznij podgrzewać (dosłownie kilka chwil na małym ogniu).

2
Gotowe

Do powstałej masy dodaj płatki i porządnie wymieszaj.

3
Gotowe

Wyłóż foremkę (u mnie 20x15cm) papierem do pieczenia i przełóż masę. Rozprowadź równomiernie i dociskaj. Wstaw do lodówki. Do rondelka lub miseczki dodaj czekoladę oraz mleko. Rozpuść - ma powstać gładka czekoladowa polewa. Wyjmij foremkę z lodówki. Rozprowadź polewę po całości i wstaw z powrotem do lodówki na co najmniej kilka godzin lub najlepiej całą noc. Po tym czasie możesz już pokroić i cieszyć się ich smakiem.

Sałatka z pieczarkami
previous
Sałatka z pieczarkami
Kalarepa faszerowana
next
Kalarepa faszerowana
Sałatka z pieczarkami
previous
Sałatka z pieczarkami
Kalarepa faszerowana
next
Kalarepa faszerowana
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia

Mam w domu zwykłe płatki jaglane, co z nimi zrobić, aby były opiekane?

Konrad Budzyk

Szczerze, to nie mam pojęcia… 🙁 może wystarczy w piekarniku upiec, ale nie robiłem, więc nie polecę takiego „zabiegu”.

Sylwia

Ale czy jesteś pewien, że będą gorsze, jeśli użyje takich zwyczajnych? Jest znacząca różnica w smaku samych płatków?

Łucja

Ależ spokojnie. Sama tak robię, bo sie bardziej opłaca niż kupować gotowe.

Konrad Budzyk

Opiekane są po prostu chrupkie 😉

Ola

Przypiekłam na suchej patelni. Całość wyszła rewelacyjna!!

6
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x